"Επιδημία" αποστολής ύποπτων φακέλων σε ΑΕΙ

Πέμ, 01/10/2019 - 14:01
Ύποπτοι φάκελοι με σκόνη εντοπίστηκαν σήμερα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.
 
Παράλληλα, ύποπτο δέμα βρέθηκε και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας, με παραλήπτη το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του νησιού.
 

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, οι εν λόγω φάκελοι, τρεις στο σύνολό τους, είχαν αποσταλεί χθες, ωστόσο δεν είχαν ανοιχτεί. Σημειώνεται ότι ο φάκελος που εντοπίστηκε στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου είχε παραλήπτη τον πρύτανη του πανεπιστημίου.

 
Ύποπτοι φάκελοι με σκόνη εντοπίστηκαν στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο της ΚρήτηςΟι αστυνομικές αρχές έδρασαν γρήγορα ακολουθώντας το πρωτόκολλο και οι φάκελοι, όπως και εκείνος που βρέθηκε στη Μυτιλήνη,ξεκίνησαν τις διαδικασίες για τη μεταφορά τους στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
 
Το πρωτόκολλο ασφαλείας προβλέπει πως τους φακέλους παραλαμβάνει ειδικός της Πυροσβεστικής που διαθέτει τεχνογνωσία και είναι αυτός που μεταφέρει το προς εξέταση υλικό στο Χημείο του Κράτους.
 
Προηγουμένως η αστυνομία έχει την ευθύνη αποκλεισμού της περιοχής όπου εντοπίστηκε ο ύποπτος φάκελος. 
 
Επτά άτομα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης από φάκελο με ύποπτη σκόνη - Εξετάζεται το περιεχόμενό του 
 
Υπενθυμίζεται ότι συναγερμός σήμανε στις αστυνομικές αρχές της Λέσβου χθες το βράδυ, μετά τον εντοπισμό ενός φακέλου με σκόνη που εστάλη στο γραφείο της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσής Βιτζιλάκη, στη Μυτιλήνη.

Η σκόνη που περιείχε ο φάκελος, ο οποίος είχε αποσταλεί από την Ινδία, προκάλεσε σοβαρές ενοχλήσεις σε επτά άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενό του -αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμούς στη βλεννογόνο- και για αυτόν τον λόγο μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η υγεία τους βελτιώνεται και τα συμπτώματα που παρουσίασαν σιγά σιγά υποχωρούν.

Την ίδια ώρα, το κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον λόφο του «Ξενία» αποκλείστηκε και φρουρείται από την αστυνομία.

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα τα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα και από χθες αργά το βράδυ έφθασαν στη Μυτιλήνη κλιμάκιο της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και επιστήμονες από τον «Δημόκριτο».

Εν τω μεταξύ, ο φάκελος, ο οποίος παρελήφθη από εξειδικευμένο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, μεταφέρθηκε με C-130 στην Αθήνα και εξετάζεται στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους. Επιπλέον, ειδικοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έλεγχο στους χώρους του πανεπιστημίου.

Σημειώνεται ότι με απόφαση που εξέδωσαν χθες οι πρυτανικές αρχές η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει ανασταλεί επ' αόριστον.
 
 

 www.zougla.gr

Share