ΦΥΣΙΚΑ και χρειάζεται η ΑΛΛΑΓΗ στο εκλογικό σύστημα για τους Δήμους (και τις Περιφέρειες)

Τρί, 05/08/2018 - 16:26

Για ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ αντικειμενικό και "ουδέτερο", που απλά ξέρει έστω λίγο ή καταλαβαίνει (πάλι έστω λίγο) τα δρώμενα γύρω από το χώρο: ΦΥΣΙΚΑ και χρειάζεται η ΑΛΛΑΓΗ στο εκλογικό σύστημα για τους Δήμους (και τις Περιφέρειες). 

Το σημερινό σύστημα, που μπορεί να αναδείξει (πολύ) τεχνητές πλειοψηφίες, είναι πάνω από όλα βαθιά αντιδημοκρατικό. Παίρνει 21% π.χ. αυτός που τελικά βγαίνει πρώτος στο δεύτερο γύρο και βγάζει 21 συμβούλους στους συνολικά 31 του Δημοτικού Συμβουλίου! Και ο τελικός δεύτερος, που έχει πάρει π.χ. 20,5% βγάζει συνολικά 4 (στους 31)! Αν είναι δυνατόν! Ακόμα κι αν στον δεύτερο γύρο έχουν έρθει 50,01% με 49,99% !!! 

Ο δήμος έχει μεν ανάγκη από ισχυρές πλειοψηφίες, τις οποίες ΟΜΩΣ όταν ΔΕΝ δίνει ο λαός, ας τις δώσει ένα ΑΛΛΟ σύστημα με βάση την αρχή της αναλογίας και της πλειοψηφίας. 

Η θέσπιση της απλής αναλογικής είναι ΘΕΤΙΚΗ, με την έννοια ότι ξεκινά κάτι να κινείται. 

Θα πρέπει, ωστόσο, να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. 

Και μπορούν να βρεθούν και ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρχει ακυβερνησία στους δήμους. Για παράδειγμα, να ισχύσει μια ενισχυμένη αναλογική στην περίπτωση που η πρώτη παράταξη συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 35% (στον α' γύρο). 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με την έννοια ότι γίνεται μια αρχή να αλλάξει κάτι... 

* Από κει και πέρα, είναι ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ και η επαναφορά της 4ετίας αντί της 5ετίας (έλεος βρε Ραγκούση, ισόβιους ...αυτοκράτορες πήγες να βάλεις; Κι από τέτοιους χώρους;) 

Όπως επίσης, είναι Αντισυνταγματική και βαθιά αντιδημοκρατική, η παράταση της θητείας των δημάρχων (εδώ φταίει η νυν κυβέρνηση, που πάει να τους ...καλοπιάσει, μήπως και δεχτούν το νομοσχέδιο της)

- Γενικότερα, η απλή αναλογική (μπορεί να) εισαγάγει μια εποχή συναίνεσης σε θέματα Αυτοδιοίκησης, λόγω του τοπικού χαρακτήρα των θεμάτων με τα οποία ασχολούνται οι αυτοδιοικητικοί-αιρετοί και καταργεί συστήματα και κατεστημένα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, δίνοντας ώθηση στις συνθέσεις. Καθώς κινείται στην αντίληψη των συμμετοχικών διαδικασιών όπου θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι πολίτες αποκτώντας περισσότερη συνυπευθυνότητα στις αποφάσεις . 

Δυστυχώς βλέπουμε από (πολλές) φωνές, στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, ότι ασκούν μια κριτική όπου τελικά σου δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλουν να αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το θέμα του εκλογικού συστήματος, όπου καταλαβαίνουμε ότι τα κάθε είδους αυτοδιοικητικά κατεστημένα τρέμουν μπροστά στην ιδέα μιας πιο δημοκρατικής και πιο αντιπροσωπευτικής διαδικασίας εκλογής, είτε σε τοπικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο. 

Οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους, ούτε προς χάριν εκείνων που βρίσκονται κατά καιρούς σε αυτοδιοικητικά αξιώματα. 

Στο ερώτημα εάν η απλή αναλογική θα λύσει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, η απάντηση είναι ότι η επίλυση των προβλημάτων δεν εξαρτάται από μία και μόνη παρέμβαση, όσο σημαντική κι αν είναι αυτή, είναι όμως ένα τολμηρό μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Κι αν γίνουν κάποιες προσθέσεις, όπως προαναφέρθηκαν, στο τελικό νομοσχέδιο, θα είναι πολύ καλά! 

Στο ΓΕΝΙΚΟ ερώτημα, όμως, εάν η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη ΑΛΛΑΓΕΣ στο εκλογικό σύστημα, απαντούμε απερίφραστα ΝΑΙ.

Νάσος Σκούρας - Πύργος 

 

 

Share