«Χάλκινο» στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών τα νησιά του Ιονίου-Αύξηση 14.4% η Πελοπόννησος

Κυρ, 06/24/2018 - 14:48
Το ισοζύγιο ζήτησης για ελληνικούς προορισμούς που διαμορφώνεται το φετινό  καλοκαίρι αποτυπώνουν τα στοιχεία διεθνών αφίξεων Μαΐου στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας τα οποία δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE Intelligence).Οι προορισμοί της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) και του Ιονίου εμφανίζονται να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι προορισμοί των Κυκλάδων κατέγραψαν το Μάιο από κοινού άνοδο  37,1%. Ακολούθησαν τα Δωδεκάνησα με αύξηση 27,4% ενώ οι προορισμοί του Ιονίου επιβεβαιώνουν την ισχυρή ανοδική δυναμική τους με αύξηση 22,4%. Ο ισχυρότερος μέχρι σήμερα «μαγνήτης» προσέλκυσης ξένων επισκεπτών, Κρήτη, κινήθηκε ακόμα πιο ψηλά τον Μάϊο (+16,1%) ενώ η ανερχόμενη Πελοπόννησοςσημείωσε άνοδο 14,4% τον ίδιο μήνα.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως ενισχύεται η τάση διασποράς των ξένων τουριστών σε περισσότερους προορισμούς σε όλη τη χώρα καθώς πέραν των βασικών (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ιόνιο, Πελοπόννησος) η κίνηση προς τις υπόλοιπες περιοχές σημείωσε άνοδο 30,5%.

Αυτή είναι η μια όψη του φετινού νομίσματος. Η άλλη όψη αποτυπώνει μια αρκετά διαφορετική εικόνα. Μια εικόνα στην οποία κυριαρχούν ελάχιστοι δημοφιλείς προορισμοί οι οποίοι αποσπούν τη μερίδα του λέοντος και τα μεγαλύτερα μερίδια της ταξιδιωτικής πίτας.

Είναι χαρακτηριστικό πως από το σύνολο των 2,36 εκατ. ξένων που έφθασαν με αεροπλάνο στην Ελλάδα το Μάϊο, περισσότερο από το 1/5 κατευθύνθηκε στην Αθήνα (541.805). Περισσότεροι από 8 στους δέκα επέλεξαν μόλις 8 προορισμούς: Αθήνα, Θεσ/νίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Χανιά, Ζάκυνθο.Προορισμοί οι οποίοι βρίσκονται σε πέντε δημοφιλείς περιοχές: Αττικής (Αθήνα), Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσ/νίκη), Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά), Δωδεκάνησα (Ρόδος, Κως) και Ιόνιο (Κέρκυρα, Ζάκυνθος).

Μύκονος και Σαντορίνη συνεχίζουν στην ανοδική τροχιά των τελευταίων χρόνων καθώς τον Μάϊο σημείωσαν αύξηση ξένων επισκεπτών 47,5% και 31,2% αντίστοιχα.

Η Αθήνα σημείωσε μεγάλη άνοδο 25% τον Μάϊο αν αναλογιστεί κανείς τον όγκο επισκεπτών που υποδέχεται. Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των δημοφιλέστερων παραθεριστικών προορισμών της χώρας εμφάνισαν η Κως (34,9%) και η Κεφαλονιά (33,8%). Ακολούθησε η Κέρκυρα με αύξηση 24,1%, η Θεσ/νίκη με 23,4%, η Ρόδος με 23,6% και η Ζάκυνθος με 21,3%.

Πηγή: euro2day.gr
Share