Η εξαιρετική παράσταση «HUBURE» στο Δημοτικό Θέατρο Ήλιδας

Τετ, 09/25/2019 - 16:00

Οι νέοι με αναπηρία προάγουν πολιτισμό

-Το ερχόμενο Σάββατο στις 20:30 το βράδυ

Με το σύνθημα "Η Ευρώπη είσαι εσύ" και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συνεργασίας, φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Ήλιδας στην Αμαλιάδα η παράσταση «HubuRe».

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 20:30 το βράδυ και εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου CROSSTHEGAP: “Accessibilityforsocialandculturalinclusion”, ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΕΝΟ: “Προσβασιμότητα για κοινωνική και πολιτιστική ένταξη”.

Η διασυνοριακή παράσταση "Hubure" είναι το αποτέλεσμα ενός εκπαιδευτικού θεατρικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο Λέτσε της Ιταλίας, από τον εταίρο του έργου, την εταιρία FACTORY ASSOCIATION - TRANS ADRIATIC COMPANY, απευθυνόμενη σε ομάδες νέων με αναπηρίες ή χωρίς, που κατοικούν στην Περιφέρεια της Απουλίας της Ιταλίας και στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Η παράσταση στρέφεται γύρω από το αριστούργημα UBU RE του Alfred Jarry, το οποίο μετονομάζεται σε “Hubu Re” για να δώσει πρόσθετη αξία στην έννοια της αναπηρίας (που ορίζεται στην κοινή φαντασία με το γράμμα Η).

Μια ομάδα νέων ιταλών και ελλήνων ηθοποιών, με αναπηρία ή χωρίς, συμμετέχουν σε ένα έργο που γράφτηκε από ένα αγόρι, τον Jarry στην ηλικία των 16 ετών. Ένα είδος τραγικής και παρωδικής εποχής, όπου η τυραννία και η τυφλή κατάκτηση της εξουσίας συμβαδίζουν με τον ηρωισμό εκείνων, που ξεπερνώντας τα προσωπικά τους όρια, θυσιάζονται για να διατηρήσουν την ελευθερία.

 

Τοέργο «CROSS THE GAP»

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως εταίρος στο έργο CROSS THE GAP του διακρατικού Προγράμματος Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020, το οποίο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2: Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση (Integrated Environmental Management) και συγκεκριμένα στον ειδικό στόχο 2.1: Αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών πόρων ως εδαφικό πλεονέκτημα της περιοχής του προγράμματος .

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (85%) και από Εθνικούς Πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (15%). Στο έργο συμμετέχει, χωρίς προϋπολογισμό ως συνδεδεμένος εταίρος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Επίσης, στο Εταιρικό Σχήμα συμμετέχουν ο Δήμος Μπιτόντο της Ιταλίας, ως Επικεφαλής εταίρος, ο Δήμος Λέτσε, εταίρος από την Ιταλία, ο δήμος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας,  και η εταιρία FACTORY ASSOCIATION - TRANS ADRIATIC COMPANY.

Κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία νέων μοντέλων παρέμβασης για τη διατήρηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, συνδυάζοντας τη φυσική προσβασιμότητα και την ευρύτερη υλοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Από τη μία πλευρά, το έργο θέλει να εξασφαλίσει πλήρη πρόσβαση σε πολιτιστικούς και ιστορικούς χώρους, μέσω συγκεκριμένων έργων υποδομής, με στόχο την εξάλειψη κάθε φραγμού στην ελεύθερη κυκλοφορία των επισκεπτών. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα θα ευνοήσει την ενεργό κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, διευκολύνοντας την υπέρβαση των ψυχικών φραγμών που παρεμποδίζουν τη συμμετοχή αυτών των ατόμων στην πολιτιστική ζωή, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συνεργασίας είναι μια πρωτοβουλία που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 21 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου να τονίσει τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από τα 72 προγράμματα εδαφικής συνεργασίας που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Με το σύνθημα "Η Ευρώπη είσαι εσύ" υπενθυμίζεται στους πολίτες ότι πολλά καλά πράγματα προκύπτουν όταν οι ευρωπαϊκές περιφέρειες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, εργάζονται μαζί για κοινές προκλήσεις όπως η προσαρμογή του κλίματος, η κοινωνική ένταξη και η μετανάστευση για την ανάπτυξη των περιοχών.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συνεργασίας συντονίζεται από το πρόγραμμα Interact με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

 

 

Share