Ηλεία: 3 ΝΔ - 1 ΣΥΡΙΖΑ - 1 ΚΙΝΑΛ, το πιθανότερο σενάριο βουλευτικών εδρών

Τρί, 07/02/2019 - 13:18

Στην επομένη μέρα των εκλογών και ειδικότερα στην κατανομή των εδρών εστιάζουν πλέον τα στελέχη των μεγαλύτερων κομμάτων, καθώς σύμφωνα με τις όλες τις δημοσκοπήσεις η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας ως πρώτο κόμμα θεωρείται πλήρως εξασφαλισμένη.

Μάλιστα με πολύ πιθανή και την επίτευξη αυτοδυναμίας (από 151 βουλευτές και πάνω) τόσο η νυν αξιωματική αντιπολίτευση κι επερχόμενη κυβέρνηση όσο η νυν κυβέρνηση κι επερχόμενη αξιωματική αντιπολίτευση, επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για την κατανομή των εδρών έχοντας δεδομένο το μπόνους των 50 εδρών που ακόμα δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα. 

Ο οποίος εκλογικός νόμος σε συνδυασμό με την εκτίμηση επιρροής όπως αναμένεται να εκφραστεί από τα αποτελέσματα, στο βασικό σενάριο φαίνεται: 

Στην Ηλεία η ΝΔ αναμένεται να κερδίσει τρεις έδρες. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να περιορίζεται σε μία έδρα. Ενώ το ΚΙΝΑΛ αναμένεται να διατηρήσει τη μία έδρα. 

Γενικότερα, οι υποψήφιοι του δεύτερου κόμματος της Κυριακής 7/7 που θα πιεστούν πολύ, θα είναι όσοι εκλέγονται σε περιφέρειες από όπου γίνεται η δεύτερη κατανομή για να δοθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα (όπως οι τετραεδρικές κι οι πενταεδρικές).

- Άλλα σενάρια, που μπορεί να αφορούν για έδρες στην Ηλεία, ή 2 ΝΔ - 2 ΣΥΡΙΖΑ - 1 ΚΙΝΑΛ, ή 4 ΝΔ - 1 ΣΥΡΙΖΑ, μαθηματικά δεν μπορούν να αποκλειστούν αλλά με τα ευρύτερα τωρινά δεδομένα και τις εκτιμήσεις, σαφώς συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες.

Η οριστική κι επίσημη εικόνα βέβαια, σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει πλέον το βράδυ της Κυριακής (είτε σχετικά νωρίς, είτε αργότερα).

Share