Ηλεία: Διεκδικεί υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο Ν.Δ. η Βίκυ Δημητρακοπούλου-Κουλούρη

Τετ, 03/20/2019 - 23:33

Ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες των τελευταίων ημερών, φέρνουν ανάμεσα στα ανόματα που συζητούνται για τη στελέχωση του ψηφοδέλτιου Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας για τις προσεχείς Βουλευτικές εκλογές την Βίκυ Δημητρακοπούλου-Κουλούρη, σύζυγο του προέδρου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηλείας, παιδίατρου στη Γαστούνη, Άρη Κουλούρη.

Παρότι από την ίδια περιοχή θεωρείται ως τώρα ουσιαστικά δεδομένο ότι υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, οι πληροφορίες θέλουν την κ. Δημητρακοπούλου να έχει τουλάχιστον προταθεί, για μια θέση υποψηφιότητας!

Η Β. Δημητρακοπούλου-Κουλούρη, είναι στέλεχος της ΕΠΣΗ (και μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής), όπου πιθανόν στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον να μεταπηδήσει και στη θέση προέδρου της Ένωσης (διαδεχόμενη τον σύζυγο της).

Μετείχε στις προηγούμενες εκλογές για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (με τον υποψήφιο για πρόεδρο Γιώργο Καλαντζή και "κορμο" στηριζόμενο από τον Ολυμπιακό και τον Βαγγ. Μαρινάκη), όπου πάντως εκλέχθηκε ο νυν Βαγγέλης Γραμμένος που υποστήριζαν οι Σαββίδης, Μελισσανίδης), ενώ στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές του 2014 είχε μετάσχει στον Συνδυασμό "Πηνειός-Ενωμένοι όλοι", με την Σοφία Μαρινοπούλου υποψήφια δήμαρχο.

To ...μπέρδεμα της ΝΔ στην Ηλεία λόγω ποσόστωσης: Τρεις γυναίκες θέλει το ψηφοδέλτιο

Υπενθυμίζεται πως, ποσόστωση 40% μεταξύ των δύο φύλων επί του συνολικού αριθμού των υποψηφίων βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στη Βουλή και πλέον από την Τετάρτη 20/3 ψηφίστηκε.

Αυτό σημαίνει ότι ένα πλήρες (δηλαδή 7μελές) κομματικό ψηφοδέλτιο στην Ηλεία θα έχει τουλάχιστον 3 γυναίκες υποψήφιες και 4 άντρες (ή τουλάχιστον 3 άντρες και 4 γυναίκες)!

Το νομοσχέδιο ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε μόνο μία γυναίκα υποψήφια στην Ηλεία (ή το πολύ δυο, με βάση το προηγούμενο όριο του 1/3, κι ανάλογα με την τελική ερμηνεία αν αυτό "έπιανε" σε επίπεδο Νομού ή Περιφέρειας), ενώ τώρα θα πρέπει να επιλέξει δύο επιπλέον και συνολικά τρεις!

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να λύσει μόνο το πρόβλημα της συμπλήρωσης του ψηφοδελτίου με δύο γυναίκες ακόμα, αλλά κυρίως θα πρέπει να μειώσει τους άνδρες υποψηφίους (οι οποίοι ήταν σε μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων).

Μετά από αυτό το νομοσχέδιο, κάθε πρόβλεψη για τους περισσότερους "γαλάζιους" υποψηφίους βουλευτές στην Ηλεία (όπως και σε άλλους Νομούς, όπως π.χ. τη γειτονική Μεσσηνία) είναι ακόμα κάτι παραπάνω από ...παρακινδυνευμένη, αφού η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ξεκινάει τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων ουσιαστικά ξανά από την αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν προς το παρόν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς δεν έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων (ή τουλάχιστον, όχι όσο η ΝΔ).

* Το άρθρο 15 του νομοσχεδίου προβλέπει: «Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψήφιων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τις επόμενες εκλογές».

Share