ΗΛΕΙΑ: Έλεγχοι για τον κατώτατο μισθό

Σάβ, 04/13/2019 - 09:08

Η άνοδος του κατώτατου μισθού δεν έχει επηρεάσει μέχρι ώρας την αγορά εργασίας του Πύργου, ούτε έχουν παρατηρηθεί παρατράγουδα σε σχέση με προσπάθειες απολύσεων ή μετατροπής των συμβάσεων σε part time για να γλιτώσουν χρήματα οι εργοδότες.

Η άνοδος βέβαια του κατώτατου μισθού, δεν φαίνεται να αλλάζει και σε πολλά πράγματα τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι τώρα, ούτε για τον εργαζόμενο, αλλά ούτε και για τον εργοδότη. "Μιλάμε για μία αύξηση που καθορίζει τον κατώτατο μισθό του εργαζομένου στα 650 ευρώ μεικτά, κάτι που σημαίνει ότι τα καθαρά χρήματα που θα παίρνει ο εργαζόμενος, αφαιρώντας τις ασφαλιστικές του εισφορές θα είναι γύρω στα 546 ευρώ". Πριν ο κατώτατος μισθός ήταν στα 587 ευρώ και ο εργαζόμενος έπαιρνε καθαρά 492 ευρώ. "Στην ουσία μιλάμε για μία αύξηση που φτάνει τα 50 με 55 ευρώ και ίσως για αυτό το λόγο το νέο καθεστώς δεν έχει επηρεάσει σε τίποτα σχεδόν την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις". Ωστόσο, η βασική διαφορά που έφερε η αύξηση του κατώτατου μισθού στους εργαζόμενους και στους εργοδότες, έχει να κάνει με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Ο υποκατώτατος μισθός, σύμφωνα πάντα με την απόφαση της κυβέρνησης, καταργήθηκε και έγινε ένα με τον κατώτατο μισθό και τα 550 ευρώ μεικτά. Ο υποκατώτατος ήταν στα 510 ευρώ μεικτά που σημαίνει ότι καθαρά τα χρήματα που έπαιρνε ένας εργαζόμενος ήταν στα 420 ευρώ. Παρά ταύτα, ορισμένοι (ευτυχώς λίγοι) από τους εργοδότες βρήκαν τον τρόπο για να προσαρμοστούν και στην αλλαγή αυτή, με έναν αναίμακτο τρόπο για τις επιχειρήσεις τους, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε part time και αλλάζοντας την σύμβαση εργασίας τους, δίνοντας τους έτσι τα μισά από τα χρήματα του κατώτατου μισθού. Στην  πλειοψηφία πάντως των περιπτώσεων δεν υπάρχουν αλλαγές και μετατροπές της πλήρους απασχόλησης σε part time εξαιτίας της ανόδου του κατώτατου μισθού. 

Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι ότι τα κλιμάκια των αρμοδίων υπηρεσιών έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν ελέγχους στις επιχειρήσεις και στα καταστήματα του Πύργου για το θέμα του κατώτατου μισθού. Κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη προχωρήσει σε ελέγχους που αφορούν αποκλειστικά το ζήτημα ττης εφαρμογής του  κατώτατου μισθού. Μια εφαρμογή που κανονικά θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει για τα καταστήματα και τους εργοδότες από την 1 Φεβρουαρίου. Όσο για τα πρόστιμα που προβλέπονται στους παραβάτες που δεν εφαρμόζουν τον νόμο; Φτάνουν τα 6.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που δεν πληρώνεται με βάση το όριο του νέου κατώτατου μισθού. Οπότε, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, είναι συμφέρον για τους εργοδότες να εφαρμόσουν για καλού και για κακού, τον νόμο.

Share