Ηλεία: Κίνηση αποχής διαιτητών για μείωση 5 ευρώ – Τι λέει η ΕΠΣΗ

Τρί, 01/14/2020 - 17:56

Αποχή απο τα γήπεδα, με τον τρόπο της δήλωσης κωλύματος, ετοιμάζουν αρκετοί Ηλείοι διαιτητές, με αφορμή κάποια χρήματα που η Διοργανώτρια ΕΠΣ Ηλείας θα αφαιρεί πλέον από τις αποζημιώσεις τους σε κάθε παιχνίδι.  Συγκεκριμένα, η ΕΠΣΗ αποφάσισε  να αφαιρέσει από το κομμάτι της ημεραργίας μέσα στο εξοδολόγιο, από 5 ευρώ για κάθε διαιτητή και κάθε βοηθό (δηλαδή 15 ευρώ συνολικά σε κάθε εξοδολόγιο με αυτόν τον τρόπο). Οι Ηλείοι διαιτητές, στην πλειοψηφία τους ως τώρα, φαίνεται ότι αντιδρούν, και επιθυμούν να μην γίνει αυτή η μείωση της αμοιβής τους. Ενώ δεν θέλουν να αγωνιστούν μέχρι αυτή να ανακληθεί! 

Έτσι, ένας αριθμός από διαιτητές ήδη δήλωσε κώλυμα (μέχρι νεωτέρας)... 

* Με αφορμή την παραπάνω μείωση, οι διαιτητές άρχισαν πλέον να διαμαρτύρονται πως πληρώνουν και ποσοστά στην ΕΠΣΗ, από την αμοιβή τους σε κάθε αγώνα που παίζουν. 

Αυτό προκύπτει (σε ότι αφορά τη φετινή διατύπωση) - από το - και στο «Σύστημα Διαιτησίας Ποδοσφαίρου Κανονισμός Υλοποίησης και Εφαρμογής ΕΠΟ» του 2019-20, που είναι το άρθρο 80, παρ. 3, όπου εκεί αναφέρεται ότι: «Οι ΕΠΣ δικαιούνται να παρακρατούν ποσοστό από διαιτητές, βοηθούς διαιτητές, και παρατηρητές διαιτησίας, αποκλειστικά για την κάλυψη μέρους των εξόδων για προγράμματα Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης (σχολές διαιτησίας, επιμορφωτικές συγκεντρώσεις, σεμινάρια κ.λ.π.) ως ακολούθως: […] γ. Αγώνες Γ' Εθνικής κατηγορίας και πρωταθλημάτων ευθύνης των ΕΠΣ: Δέκα τοις εκατό (10%) από την αμοιβή και την ημεραργία. Η παρακράτηση θα αποδεικνύεται από την ΕΠΣ».

Αυτά είναι τα λεγόμενα ποσοστά διαιτησίας, το οποία όπως επίσης είναι προφανές και αναγράφεται στο παραπάνω άρθρο, οι ΕΠΣ από τη μια δικαιούνται (και όχι υποχρεούνται) να παρακρατούν - δεν είναι δηλαδή υποχρεωμένες να χρεώνουν τους διαιτητές και ως εκ τούτου τις ομάδες - από την άλλη πάντως το προβλέπει η ίδια η ΕΠΟ ότι μπορεί να γίνεται.

Προχωρά η ΕΠΣΗ

Η Ένωση, δεν κάνει ...πίσω, κι όπως αναφερόταν το μεσημέρι της Τρίτης (14/1): "Κανονικά θα συνεχιστούν τα Πρωταθλήματα της Α1 κατηγορίας και της Α2 κατηγορίας, το Σάββατο και την Κυριακή", συμπληρώνοντας πως "Αν κριθεί επιβεβλημένο, θα αναβληθεί μόνο το Πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας. Το οποίο εξάλλου έχει και λιγότερες αγωνιστικές και τα χρονικά περιθώρια δεν είναι τόσο ασφυκτικά σε αυτό".

Ενώ η Επιτροπή Διαιτησίας, θα κάνει χρήση: αφενός των αξιολογημένων διαιτητών (που έχουν βαριές συνέπειες ή και ποινές εκ του Κανονισμού Διαιτησίας ΕΠΟ αν κάποιοι τέτοιοι κάνουν αποχή και μη προσφορά υπηρεσιών κ.τ.λ.), όπως έγινε ήδη με τον ορισμό στον αγώνα Κυπέλλου Ηλείας της Τετάρτης 15/1 Θύελλα Πύργ. - Ολ. Ζαχάρως, με Σταυρόπουλο διαιτητή και Ασημακόπουλο, Καραμέρο βοηθούς, όλοι Γ' Εθνικής αντίστοιχα, κι αφετέρου και κάποιων άλλων διαιτητών οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει κώλυμα. 

Με αυτούς, πιστεύει η ΕΠΣΗ πως τελικά θα καλυφθούν οι ανάγκες (έστω των δυο πρώτων κατηγοριών), χωρίς να χρειαστεί να κληθούν διαιτητές από άλλους Νομούς, όπως την Αχαΐα και τη Μεσσηνία. Αυτό το ενδεχόμενο, να κληθούν "ξένοι" διαιτητές, ειπώθηκε πως θα γίνει μόνο αν προκύψουν συγκεκριμένες ανάγκες (και πως αν χρειαστεί να γίνει για κάποιο ή κάποια ματς, θα γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε να μην επιβαρυνθούν πολύ οι ομάδες οικονομικά)...

Από εκεί και πέρα, το βράδυ της Τρίτης, συγκαλείται εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης (Δ.Σ.), παρουσία της Επιτροπής Διαιτησίας, για λεπτομερέστερη αξιολόγηση της κατάστασης. Με κεντρικό άξονα, όπως ήδη προαναφέρθηκε, την μη υπαναχώρηση στο αίτημα των διαιτητών για ανάκληση της μείωσης, και την συνέχιση των Πρωταθλημάτων. 

Νεότερα (λοιπόν) στα επόμενα ρεπορτάζ

Share