Ηλεία: Πόσους σταυρούς βάζουμε στα ψηφοδέλτια των Δήμων του Νομού - Πόσους στις Περιφερειακές και στις Ευρωεκλογές

Σάβ, 05/25/2019 - 18:40

Η ώρα της κάλπης έφτασε και σε συνδυασμό με τις πολλαπλές ...κάλπες, σαφώς αρκετοί είναι ακόμα εκείνοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν ακριβώς πόσους σταυρούς θα πρέπει να βάλουν στο κάθε ψηφοδέλτιο. 

Αναλυτικά, η εικόνα:

Οι Δημοτικές εκλογές

Τα ψηφοδέλτια των Δημοτικών εκολογών είναι διαφορετικά για κάθε εκλογική Περιφέρεια (π.χ. Δήμος Πύργου, όπου υπάρχουν Πύργος, Βώλακας, Ιάρδανος, Ωλένη) και σε κάποια απ' αυτά ο ψηφοφόρος έχει διαφορετικό αριθμό ψήφων που έχει δικαίωμα να βάλει. 

Η πόλη Πύργου και τα χωριά πρώην Καποδιστριακού δήμου 

* Ένας ψηφοφόρος του Πύργου (πόλη και χωριά του πρώην Καποδιστριακού), στο επάνω μέρος του ψηφοδελτίου που θα επιλέγει να ψηφίσει, θα βλέπει να βρίσκονται τα ονόματα των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων από το κεντρικό ψηφοδέλτιο (κορμός) και θα μπορεί να βάλει μέχρι ΤΡΕΙΣ σταυρούς προτίμησης.

* Από κάτω ακριβώς θα βρίσκονται τα ονόματα των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων από τις άλλες τρεις εκλογικές περιφέρειες (Βώλακας, Ιάρδανος, Ωλένη) και θα μπορεί να βάλει μέχρι ΕΝΑ σταυρό, μόνο σε ΜΙΑ (της επιλογής του) από τις τρεις αυτές περιοχές. 

* Σε ξεχωριστά πλέον ψηφοδέλτια (και με ξεχωριστή κάλπη) θα υπάρχουν τα ονόματα για τους υποψηφίους Συμβούλους της Δημοτικής Κοινότητας Πύργου και θα μπορεί να βάλει μέχρι δύο σταυρούς.

* Άρα ένας ψηφοφόρος από την περιφέρεια Πύργου (την πόλη του Πύργου και τον πρώην Καποδιστριακό δήμο Πύργου συνολικά) θα μπορεί να βάλει στο ψηφοδέλτιό του μέχρι έξι σταυρούς το πολύ (3-1-2). 

Οι άλλες περιοχές εντός δήμου Πύργου 

* Ένας ψηφοφόρος από τον Βώλακα θα λαμβάνει ψηφοδέλτιο το οποίο, στο πάνω μέρος του θα περιλαμβάνει τα ονόματα των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων της Εκλογικής Περιφέρειας Βώλακα και σε αυτούς θα βάλει μέχρι ΕΝΑ σταυρό, κι ακόμα ΕΝΑ από οποιαδήποτε άλλη εκλογική περιφέρεια (Πύργου, Ιάρδανου, Ωλένης). 

* Ένας ψηφοφόρος από τον Ιάρδανο θα λαμβάνει ψηφοδέλτιο το οποίο στο πάνω μέρος του θα περιλαμβάνει τα ονόματα των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων της Εκλογικής Περιφέρειας Ιάρδανου και σε αυτούς θα βάλουν μέχρι ΕΝΑ σταυρό, κι ακόμα ΕΝΑ από οποιαδήποτε άλλη εκλογική περιφέρεια (Πύργου, Βώλακα, Ωλένης). 

* Ένας ψηφοφόρος από την Ωλένη θα λαμβάνει ψηφοδέλτιο το οποίο στο πάνω μέρος θα περιλαμβάνει τα ονόματα των υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων της εκλογικής περιφέρειας Ωλένης και σε αυτούς θα βάλουν μέχρι ΤΡΕΙΣ σταυρούς, κι ακόμα ΕΝΑ από οποιαδήποτε άλλη εκλογική περιφέρεια (Πύργου, Βώλακα, Ιάρδανου). 

* Σε ξεχωριστά πλέον ψηφοδέλτια (και με ξεχωριστή κάλπη) θα υπάρχουν τα ονόματα για τους υποψηφίους Συμβούλους της Τοπικής Κοινότητας κάθε χωριού και θα μπορεί να βάλει από έναν μέχρι δύο σταυρούς, ανάλογα με τον πληθυσμό του χωριού (ή κάτω από 300 ή πάνω από 300 κατοίκους). 

Οι υπόλοιποι Δήμοι της Ηλείας

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ 3 ("κορμό" Αμαλιάδας) -1 (αλλου "κορμού")

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΗΝΕΙΑΣ 3-1 

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ - ΚΥΛΛΗΝΗΣ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ 3-1

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ 3-1

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ 3-1

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΕΧΑΙΝΩΝ 3-1 

ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ 3-1

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ 3-1

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΡΑΓΑΝΟΥ 3-1 

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ - ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ 3-1

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΛΙΦΕΙΡΑΣ 3-1

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ 1-1 

ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΖΑΧΑΡΩΣ 3-1

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ 1-1 

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ 3-1

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΟΛΟΗΣ 3-1

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΜΠΕΙΑΣ 1-1

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΣΙΩΝΟΣ 1-1

Οι Περιφερειακές εκλογές 

Στο ψηφοδέλτιο της κάθε παράταξης, που κατεβαίνουν, για τις Περιφερειακές εκλογές, θα μας δοθεί μόνο εκείνο το τμήμα με τους υποψήφιους της Ηλείας (δεν θα αναγράφονται δηλαδή οι υποψήφιοι και των άλλων δυο Νομών Αχαίας και Αιτ/νίας) και βάζουμε μέχρι ΤΡΕΙΣ (3) σταυρούς

Εδώ, με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια της τελευταίας απογραφής, λόγω της μείωσης που έχει εμφανιστεί στον πληθυσμό, από τις προηγούμενες ήδη εκλογές του 2014 έχει χάσει η Ηλεία ένα σταυρό. Αφού, αν σε ένα Νομό (εντός Περιφέρειας) εκλέγονται από 8 έως 12 περιφερειακοί σύμβουλοι, ο εκλογέας μπορεί να προτιμήσει μέχρι τρείς υποψήφιους, ενώ σε περιπτώσεις που εκλέγονται πάνω από 12 σύμβουλοι μπορεί να προτιμήσει έως 4 υποψηφίους. Η Ηλεία στις προ-προηγούμενες αντίστοιχες εκλογές, το 2010, έβγαλε 13 συμβούλους, αλλά πλέον με το νυν πληθυσμό έχει πάει στους 12 συμβούλους, και αντίστοιχα στους 3 σταυρούς. 

Οι Ευρωεκλογές 

Για δεύτερη φορά φέτος, μετά και τις προηγούμενες του 2014, η εκλογή των ευρωβουλευτών γίνεται με σταυρό προτίμησης. Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν έως ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) υποψηφίους (στο ψηφοδέλτιο που θα ρίξουν στην κάλπη). Με αντίστοιχους σταυρούς προτίμησης δίπλα στο όνομα του κάθε υποψηφίου. 

Σταυροί προτίμησης και έγκυρα ψηφοδέλτια 

* * * Αν ο ψηφοφόρος δεν επιθυμεί να εξαντλήσει το μέγιστο σύνολο των σταυρών (ανάλογα και με την περιοχή), και βάλει λιγότερους, ή ακόμη κι αν βάλει ένα ασταύρωτο ψηφοδέλτιο, αυτό θεωρείται έγκυροκαι αθροίζεται στο συνδυασμό ή την παράταξη που έχει επιλέξει ο ψηφοφόρος.

* * * Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν, είτε σε ολόκληρο (π.χ. Περιφερειακό ή Ευρωεκλογών), είτε σε κάποιο μέρος του (Δημοτικό) περισσότεροι από τους κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και απλά λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης για τους υποψήφιους του μέρους αυτού

Το ίδιο ισχύει κι αν μπει σταυρός στον επικεφαλής (δεν χρειάζεται).

Share