ΗΛΕΙΑ: Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι - Το πιθανότερο σενάριο βουλευτικών εδρών 3 ΝΔ - 1 ΣΥΡΙΖΑ - 1 ΚΙΝΑΛ

Πέμ, 07/04/2019 - 18:16

Σην τελική ευθεία έχει εισέλθει η εκλογική διαδικασία στο Νομό Ηλείας.

Όλοι οι υποψήφιοι καταβάλουν τις τελικές τους προσπάθειες λίγα εικοσιτετράωρα πρίν την κάλπη της Κυριακής 7/7/19.

Τελικές κεντρικές ομιλίες, επισκέψεις στις αγορές των μεγάλων πόλεων ειδικά Πύργου και Αμαλιάδας, αποστολή ψηφοδελτίων, τελευταία φυλλάδια...

Στην επομένη μέρα των εκλογών και ειδικότερα στην κατανομή των εδρών εστιάζουν πλέον τα στελέχη των μεγαλύτερων κομμάτων, καθώς σύμφωνα με τις όλες τις δημοσκοπήσεις η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας ως πρώτο κόμμα θεωρείται πλήρως εξασφαλισμένη.

Μάλιστα με πολύ πιθανή και την επίτευξη αυτοδυναμίας (από 151 βουλευτές και πάνω) τόσο η νυν αξιωματική αντιπολίτευση κι επερχόμενη κυβέρνηση όσο η νυν κυβέρνηση κι επερχόμενη αξιωματική αντιπολίτευση, επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για την κατανομή των εδρών έχοντας δεδομένο το μπόνους των 50 εδρών που ακόμα δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα. 

Ο οποίος εκλογικός νόμος σε συνδυασμό με την εκτίμηση επιρροής όπως αναμένεται να εκφραστεί από τα αποτελέσματα, στο βασικό σενάριο φαίνεται: 

Στην Ηλεία η ΝΔ αναμένεται να κερδίσει τρεις έδρες. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να περιορίζεται σε μία έδρα. Ενώ το ΚΙΝΑΛ αναμένεται να διατηρήσει τη μία έδρα. 

Γενικότερα, οι υποψήφιοι του δεύτερου κόμματος της Κυριακής 7/7 που θα πιεστούν πολύ, θα είναι όσοι εκλέγονται σε περιφέρειες από όπου γίνεται η δεύτερη κατανομή για να δοθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα (όπως οι τετραεδρικές κι οι πενταεδρικές).

- Άλλα σενάρια, που μπορεί να αφορούν για έδρες στην Ηλεία, ή 2 ΝΔ - 2 ΣΥΡΙΖΑ - 1 ΚΙΝΑΛ, ή 4 ΝΔ - 1 ΣΥΡΙΖΑ, μαθηματικά δεν μπορούν να αποκλειστούν αλλά με τα ευρύτερα τωρινά δεδομένα και τις εκτιμήσεις, σαφώς συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες.

Η οριστική κι επίσημη εικόνα βέβαια, σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει πλέον το βράδυ της Κυριακής (είτε σχετικά νωρίς, είτε αργότερα).

Share