ΗΛΕΙΑ: Τεράστια η οικονομική ζημιά σε ελαιοπαραρωγούς, ελαιοτριβεία, αλλά και σε όλη η τοπική αγορά από την καταστροφή των ελιών

Δευ, 11/12/2018 - 07:49

Πολύ κακή αποδεικνύεται η φετινή σεζόν για την ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία.

Όπως προκύπτει από ελαιοπαραγωγούς και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων η συγκομιδή θα έχει πολύ περιορισμένα αποτελέσματα.

Εκτιμάται ότι η μείωση της σοδειάς σε πολλές περιπτώσεις θα φτάσει το 70 με 80% στην Ηλεία!!!

Βόμβα στα θεμέλια της τοπικής αγροτικής οικονομίας αποτελεί η φετινή χρονιά στην παραγωγή του ελαιολάδου, καθώς η έλλειψη ψεκασμών δακοκτονίας, είχε αρνητικά αποτελέσματα στην τοπική παραγωγή.

Οι αγρότες μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή, αφού λόγω του δάκου, τα οξέα στο ελαιόλαδο κινούνται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα κάνοντας αδύνατη την κατανάλωσή του.

 Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα από το δάκο και το γλοιοσπόριο.

Ο δάκος η ανομβρία και οι σύνθετες καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στο να αρρωστήσει και να πέσει μέρος του καρπού από τα δέντρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, από αυτές που άντεξαν και ο ι ελιές μαζεύτηκαν προκύπτει πολλές φορές λάδι κακής, ποιότητας με οξύτητα άνω του ορίου του 1%.

Ο δάκος, που είναι έντομο, τρώει τον καρπό και ευνοείται από τις εναλλαγές του καιρού, όπως η ζέστη, η υγρασία, μετά η απότομη πτώση της θερμοκρασίας ενώ και οι κακοκαιρίες του Ζορμπά και του Ξενοφώντα εκτιμάται ότι συνέβαλαν στο να πέσει λόγω των ανέμων, ο καρπός από τα δέντρα. Όπως και το γεγονός ότι φέτος η δακοκτονία καθυστέρησε ή έγινε περιορισμένα.

Η οξύτητα επί της εκατό κινείται από το 4.5 έως και το 10% αποτρέποντας μ’αυτό τον τρόπο και τους επόμενους παραγωγούς να συλλέξουν τη σοδειά τους. 

Στα ελαιοτριβεία της περιοχής και κυριολεκτικά η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική καθώς λιγοστές ήταν οι ελιές που έχουν τα ελαιοτριβεία αλλά και το λάδι στις περισσότερες φορές ήταν ακατάλληλο προς κατανάλωση.

Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Λακωνίας ορισμένα ποιοτικά ελαιόλαδα πιάνουν καλές τιμές, ακόμα και σήμερα, όπως έχει γράψει άλλωστε πρώτος ο ΑγροΤύπος, που κυμαίνονται από 3,90 μέχρι 4,10 ευρώ το κιλό.
Αυτά, όμως, είναι πολύ λίγα. Αντιθέτως, έχουμε καταγγελίες ότι λόγω κακής ποιότητας πωλήθηκαν σε Ιταλούς φρέσκα λάδια στα 2,20 ευρώ, τιμή που είναι χαμηλότερη και από αυτή που έχουν τα βιομηχανικά (Λαμπάντε). 

Η τοπική αγορά (εμπορικά κλπ καταστήματα) κινούνται με πελάτες πολλοί ων οποίων το κύριο εισόδημά τους είναι το λάδι.

 

 

 

Share