Καιρός: Προ των πυλών η «Ωκεανίς» από τη Σιβηρία! – Χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι και πτώση θερμοκρασίας μέχρι 15 βαθμούς!

Παρ, 02/22/2019 - 07:40

Η εισβολή του ψυχρού μετώπου από τη Σιβηρία, που ονομάστηκε «Ωκεανίς» θα επηρεάσει την Ελλάδα με πτώση της θερμοκρασίας έως 15 μονάδες, θυελλώδεις ανέμους και πυκνές χιονοπτώσεις. Ωστόσο οι μετεωρολόγοι είναι επιφυλακτικοί και αναμένουν τον καιρό της Παρασκευής για να βάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

Όπως γράφει ο Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Θεόδωρος Ν. Κολυδάς στο σάιτ της ΕΜΥ:

Βαρομετρικό χαμηλό με μετωπική δραστηριότητα έχει δημιουργηθεί στη Βορειοανατολική Ευρώπη το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα επηρεάσει με το ψυχρό του μέτωπο τη χώρα, μεταφέροντας ψυχρότερες αέριες μάζες στην περιοχή μας. Θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 περίπου βαθμούς Κελσίου, ενώ παράλληλα, κατά τόπους το Σαββατοκύριακο, θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις, θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Πού και πότε θα "σαρώσει" η κακοκαιρία - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Δορυφορική εικόνα την Πέμπτη 21/02/2019 στις 12:00 (τοπική) το μεσημέρι. Πηγή: Eumetsat.

Εδώ και μέρες είχαμε αναφερθεί για την συγκεκριμένη μεταβολή στα δελτία πρόγνωσης 3-7 ημερών από την ΕΜΥ, όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμη και σήμερα - μόλις δύο 24ωρα πριν την έναρξη της κακοκαιρίας - δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με την θέση των κέντρων των βαρομετρικών συστημάτων που θα μας επηρεάσουν.

Θα ήταν καλό λοιπόν αυτό το στοιχείο να ληφθεί υπόψη από όσους έχουν δημόσιο λόγο για την ενημέρωση του κοινού στα ΜΜΕ.

 

Οι θέσεις του βασικού βαρομετρικού χαμηλού από δύο μοντέλα καιρού για το βράδυ του Σαββάτου 23/02/2019.

1. Ανάλυση επί των χιονοπτώσεων

α. Επισημαίνουμε ότι θα έχουμε κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο, αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και γρήγορα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της βορείας Αττικής), την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Από τη Θεσσαλία και βορειοτέρα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα.

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο (23/02/2019) από το απόγευμα αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και στα βόρεια όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.

Δείκτης επικινδυνότητας για χιονοπτώσεις με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για το Σάββατο 23/02/2019 (αφορά όλο το 24ωρο).

β. Την Κυριακή θα συνεχιστούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο που τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

 

Δείκτης επικινδυνότητας για χιονοπτώσεις με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για την Κυριακή 24/02/2019 (αφορά όλο το 24ωρο).

Ακολουθεί αναλυτικό βίντεο με τα ύψη και τις περιοχές των χιονοπτώσεων με χρονικό βήμα τις 6 ώρες.

 

 

2. Άνεμοι

Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 8-9 μποφόρ, θα πνέουν από το Σάββατο (23/02/2019) το πρωί από τα βόρεια και βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση σταδιακά την Κυριακή (24/02/2019).

Παρακάτω ακολουθεί σχετικό βίντεο με το πεδίο των ανέμων από Σάββατο έως και την Τρίτη

 

3. Βροχοπτώσεις-Καταιγίδες

Ισχυρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές το Σάββατο (23/02/2019), που την Κυριακή (24/02/2019) θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τη Δευτέρα (25/02/2019) κατά τόπους στην Κρήτη.

Δείκτης επικινδυνότητας για καταιγίδες με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για το Σάββατο 23/02/2019 (αφορά όλο το 24ωρο).
Δείκτης επικινδυνότητας για καταιγίδες με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για την Κυριακή 24/02/2019 (αφορά όλο το 24ωρο).

Ακολουθεί αναλυτικό βίντεο με τα ύψη βροχοπτώσεων με χρονικό βήμα τις 6 ώρες.

 

4. Θερμοκρασία

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10 βαθμών, που θα γίνει αισθητή από το Σάββατο (23-02-2019) και από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος την Κυριακή και τη Δευτέρα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Share