ΚΑΤΑΚΟΛΟ: Έντονος προβληματισμός της Δημοτικής Αρχής για την άφιξη του Κρουαζεροπλοίου στο Κατάκολο λόγω Κορονοιού

Παρ, 02/28/2020 - 18:40

 Έντονος προβληματισμός επικρατεί στη Δημοτική Αρχή Πύργου για την άφιξη του Κρουαζεροπλοίου στο Κατάκολο λόγω Κορονοιού.

Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και με την ιδιότητά του σαν γιατρός, θέτει πάνω από όλα την υγεία των Δημοτών του Δήμου Πύργου.

Έτσι πήγε στην Αθήνα στο ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα για την άφιξη του Κρουαζεροπλοίου την 1η Μαρτίου στο Κατάκολο.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

1. Το πλοίο πριν από την άφιξή του στο Κατάκολο θα έχει προσεγγίσει την Γένοβα της Ιταλίας που θα κατεβάσει εκεί τους επιβάτες του για τουριστική επίσκεψη της περιοχής.

2. Η περιοχή της Γένοβας είναι περιοχή υψηλού κινδύνου του κορονοιού και μάλιστα στον κύκλο 2 και έχει και νεκρούς από τον κορονοιό.

3. Μόνο η γνωμάτευση του γιατρού του πλοίου με χιλιάδες επιβάτες πιθανόν να μην φθάνει για την διάγνωση του κορονοιού και την ασφάλεια.

4. Το Κατάκολο ΔΕΝ διαθέτει θερμικές κάμερες για εντοπισμό πυρετού.

5. Με βάση την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπάρχει δικαίωμα άρνησης προσέγγισης πλοίου σε λιμάνι.

Ο Δήμαρχος Πύργου είναι έντονα προβληματισμένος με το θέμα και αναζητά στοιχεία τεκμηρίωσης ότι δεν θα υπάρξει το ελάχιστο πρόβλημα στην υγεία των κατοίκων του Δήμου. Διαφορετικά αναζητά στοιχεία που να τεκμηριώνουν εκδοση απόφασης μη προσέγγισης του πλοίου.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η επόμενη άφιξη κρουαζεροπλοίου στο Κατάκολο, μετά από αυτή της 1η Μάρτη, είναι στις 22 Μαρτίου.

Έγγραφο έστειλε χθες ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος.

Ολόκληρο το έγγραφο αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,
Εκτιμούμε ότι ο κατάπλους του κρουαζιερόπλοιου στο Κατάκολο τη Κυριακή 1η Μαρτίου, προερχόμενο από τη Γένοβα (λιμάνι κατηγορίας ΙΙ σχετικά με την επιτήρηση του κορονοϊού) και σε σχέση με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (ΤΟΚΥΟ2020), που θα πραγματοποιηθούν στις 12 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία, αποτελεί πραγματική απειλή για την επιτυχία των εκδηλώσεων αυτών.
Είναι γνωστό σε όλους ότι στη σχετική εκδήλωση συμμετέχουν αντιπροσωπείες απ’ όλο το κόσμο και γενικώς επισκέπτες – τουρίστες για την Αρχαία Ολυμπία και τα μουσεία.
Γίνεται σαφές ότι πέρα από τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και των σχετικών ταξιδιωτικών εντολών πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ψυχολογία του κόσμου, αφού υπάρχει αδυναμία αποκλεισμού ανίχνευσης του κορονοϊού σε επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, μετά τη αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι μας.
Το λιμάνι του Κατακόλου δεν διαθέτει θερμικές κάμερες εντοπισμού πυρετού.
Άρα ενδιάμεσα δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι θα γίνει από τη 1η έως τη 12η Μαρτίου σε σχέση με το αν υπάρξει κρούσμα του κορονοϊού και κατά πόσο το περιστατικό αυτό θα μπορεί να αποδοθεί στο κατάπλου του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου ή όχι.
Άρα στη περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι χώροι όπου πέρασαν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου και όπως καταλαβαίνεται θα δημιουργηθεί μια αναταραχή με παγκόσμια επίπτωση στο θεσμό της Ολυμπιακής φλόγας.
Ο Δήμος Πύργου, η τοπική κοινότητα Κατακόλου ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος εκφράζουν την ανησυχία τους και τις επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της προσέγγισης του συγκεκριμένου πλοίου και να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε οικονομική επίπτωση από τη μη προσέγγιση του πλοίου για εμάς δεν έχει καμία αξία.
Μετά από όλα τα παραπάνω παρακαλούμε, όπως αξιολογήσετε τα στοιχεία αυτά για την έκδοση απόφασης του Υπουργείου σας, περί έγκρισης προσέγγισης ή όχι του κρουαζιερόπλοιου τη 1η Μαρτίου, στο Λιμάνι του Κατακόλου».

Share