ΚΑΤΑΚΟΛΟ: Κρουαζερόπλοιο έδεσε στο λιμάνι χωρίς επιβάτες, για συντήρηση και μεταπώλησή του

Τρί, 08/11/2020 - 09:37

Το MS Vendam της Holland America έδεσε τα ξημερώματα της Δευτέρας και θα παραμείνει στο Κατάκολο για τους επόμενους πέντε μήνες.

Το πλοίο θα μεταπωληθεί ενώ αναμένεται να γίνουν εργασίες συντήρησης σε αυτό το διάστημα.

O πρόεδρος του  Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος με επιστολή του, που απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και τον ΕΟΔΔΥ, αναφέρει τα εξής:

«Μετά την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Vendam στο Λιμένα Κατακόλου, το Επιμελητήριο Ηλείας σας παρακαλεί να ενεργοποιήσετε τα σχετικά πρωτόκολλα προστασίας από τον COVID-19, προκειμένου να παραμείνει το λιμάνι ασφαλής προορισμός ώστε να δέχεται και άλλα κρουαζιερόπλοια στον κρίσιμο και ευαίσθητο αυτό τομέα του τουρισμού.

Σας ενημερώνω ότι έχουμε αποστείλει σχετική επιστολή με τα προτεινόμενα μέτρα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου-Κατακόλου ώστε το λιμάνι να είναι επαρκώς προστατευμένο  για την πανδημία».

Τα μέτρα που προτείνει το Επιμελητήριο Ηλείας

Τα προτεινόμενα μέτρα από το Επιμελητηρίου Ηλείας προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου (σ.σ. για την ασφάλεια της υγείας των επιβατών, των πληρωμάτων και των κατοίκων του Κατακόλου, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται) είναι τα εξής:

-Δημιουργία ειδικού χώρου βιομετρικού ελέγχου με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας με βάση τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που επιβάλλονται από τις τρέχουσες συνθήκες.

-Χώρο ιατρείου στο λιμάνι με εξειδικευμένο προσωπικό.

-Συνεργασία με τις εταιρείες κρουαζιέρας ούτως ώστε να υπάρχει γιατρός μέσα στο πλοίο και να γίνεται ένας πρώτος έλεγχος μέσα. Επίσης να υπάρχει επικοινωνία με το τμήμα βιομετρικού ελέγχου στο λιμάνι.

-Ειδικός εξοπλισμός για το προσωπικό του λιμενικού σώματος και των λοιπών υπηρεσιών κατά την αποβίβαση και επιβίβαση των τουριστών.

-Απολυμαντικός μηχανοκίνητος εξοπλισμός προ και μετά την αναχώρηση κάθε κρουαζιερόπλοιου.

-Εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και διαδικασιών και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.

-Αυστηρή εφαρμογή κώδικα ΙSPS για όλους τους εμπλεκόμενους.

-Εφαρμογή επίσης των παραπάνω στους εκτελούντες μεταφορικό έργο για προορισμούς εκτός λιμανιού.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «Τα παραπάνω αποτελούν τις πρώτες προτάσεις του Επιμελητηρίου, και σας παρακαλούμε να τα εξετάσετε με ειδικούς για θέματα ασφάλειας και υγείας ούτως ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των επισκεπτών μας.

Η έγκαιρη υλοποίηση των μέτρων θα δώσει θετικό μήνυμα στις εταιρίες κρουαζιέρας και θα συμβάλλει στον κατάλληλο προγραμματισμό των μελλοντικών αφίξεων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι παραπάνω θέσεις του Επιμελητηρίου Ηλείας διατυπώθηκαν μετά από εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. κ. Αναγνωστόπουλου Γεώργιου».

Ο δήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του ΔΛΤΠ Τάκης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι θα ελιμενισθούν στο Κατάκολο δυο κρουαζιερόπλοια. "Δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εμείς υποχρεούμαστε για την απολύμανση των χώρων, τα αντισηπτικά και την ύπαρξη χώρου φιλοξενίας για ύποπτο ή πιθανό κρούσμα και τα έχουμε κάνει ήδη όλα αυτά".

 

Share