Κλείνει η Χαλυβουργική, μετά από 94 χρόνια; Η ΔΕΗ κατεβάζει τους διακόπτες!

Δευ, 12/17/2018 - 07:54

Η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να κατεβάσει τον διακόπτη, αφού τα χρέη έχουν συσσωρευτεί και δεν υπάρχει καμία κίνηση από την πλευρά της επιχείρησης να γίνει κάποιου είδους διακανονισμός.
Τα πράγματα μάλιστα δείχνουν να είναι μη αναστρέψιμα μετά και από τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ότι «η Χαλυβουργική θα έπρεπε προ πολλού να έχει κλείσει καθώς δεν μπορεί να ξαναγίνει ανταγωνιστική στην Ελλάδα». Ο 74χρονος επιχειρηματίας αναφέρει πως μια βαριά βιομηχανία, όπως η Χαλυβουργική, δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα καθώς έχει σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με κύκλους της Δημόσιας Επιχείρησης, όπως αναφέρεται δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημά της για κατάθεση προτάσεων διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ανέρχονται σε 31,4 εκατ. ευρώ.


Αποτέλεσμα, η ΔΕΗ προχωρά άμεσα στην άρση της εκπροσώπησης της βιομηχανίας στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στη διακοπή ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διοίκησης της Χαλυβουργικής απέτυχε να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο βιώσιμο πλάνο για την επανεκκίνηση της λειτουργίας της και την αποπληρωμή του χρέους της. Ως εκ τούτου, σήμερα θα υλοποιηθούν κανονικά οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης, με τη διοίκηση της εταιρείας να έχει ήδη στείλει την σχετική ειδοποίηση στον ΑΔΜΗΕ.
Η ΔΕΗ είχε ήδη από τον περασμένο μήνα δώσει εντολή για την άρση της εκπροσώπησης, καθώς είχαν αποβεί άκαρπες οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη Χαλυβουργική η οποία αρνήθηκε τις προτάσεις διακανονισμού με καταβολή έναντι οφειλής, ενώ έχει σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να πληρώνει τα τιμολόγια που της αποστέλλονται.
Προ ημερών είχε εκδηλωθεί πρωτοβουλία από το υπουργείο Ενέργειας προκειμένου να δοθεί χρονικό περιθώριο και να παρουσιαστεί πλάνο αποπληρωμής από την πλευρά της Χαλυβουργικής, ωστόσο με βάση τις σημερινές εξελίξεις τα δεδομένα ανατρέπονται και όλα δείχνουν πως η εταιρεία οδηγείται αναπόφευκτα σε οριστικό «λουκέτο».
Πλέον για αναστροφή της κατάστασης θα πρέπει να ληφθεί στο … και πέντε κάποια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πράγμα που ωστόσο δεν αποκλείουν παράγοντες της αγοράς.

Του Θανάση Παπαδή

Share