ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ: Παρουσίαση βιβλίου της Μαρία Κουτσουνά - «Με μια σταγόνα»

Δευ, 12/09/2019 - 17:56

Το «ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» στο πλαίσιο των καθιερωμένων δραστηριοτήτων του στους τομείς του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και της εν γένει κοινωνικής προσφοράς του, πραγματοποίησε ακόμα μια εκδήλωση στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτήματος, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019. 

Η ηλεία συγγραφέας Μαρία Κουτσουνά  παρουσίασε το βιβλίο της «Με μια σταγόνα» από τις εκδόσεις Θερμαϊκός. 

Για το βιβλίο μίλησε ο συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης, η ποιήτρια και πεζογράφος Κλαίτη Σωτηριάδου και η Μαργαρίτα Μήλιση αρχιτέκτων διάβασε αποσπάσματα.

Ο κ. Χρίστος Κανελλακόπουλος καλωσόρισε τους φίλους του Κτήματος Μερκούρη που παραβρέθηκαν στην τελευταία κυριακάτικη πολιτιστική σύναξη του 2019 και εξέφρασε τη χαρά του που το τιμώμενο πρόσωπο είναι μια παλιά οικογενειακή φίλη, μια συντοπίτισσα που ξεπέρασε τα τοπικά σύνορα με την προσωπικότητά της και το έργο της:

Η Μαρία Κουτσουνά γεννήθηκε στο Αλποχώρι Πύργου Ηλείας. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Γκρατς στην Αυστρία και στη συνέχεια εργάστηκε στη Βιέννη στο γραφείο Λούκας Λανγκ - Πέτερ Τσερνίν, όπου ασχολήθηκε με μελέτες βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Επέστρεψε στην Αθήνα και συνεργάστηκε στο γραφείο Θ. Παπαγιάννης σε μελέτες κυρίως μεγάλης κλίμακας, όπως βιομηχανικές και αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και μελέτες νοσοκομείων.

Πέρα όμως από την πολυετή δράση της στον αρχιτεκτονικό χώρο είχε πάντα το μικρόβιο της τέχνης και μια αξιόλογη λογοτεχνική φλέβα. Σε αυτή την πορεία τη συνόδευε η ποίηση και μια συλλογή της εκδόθηκε το 1987 από τις εκδόσεις Εκάτη, σήμερα είναι εδώ για να υποστηρίξει την παρουσίαση στον γενέθλιο τόπο της του μυθιστορήματός της «Με μια σταγόνα» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Θερμαϊκός.

Ο Γιώργος Συμπάρδης συγγραφέας με πλούσια διαδρομή στο μυθιστόρημα με διθυραμβικές κριτικές και πολλά βραβεία,  παίρνοντας το λόγο περιέγραψε το μυθιστόρημα της κας Κουτσουνά ως ένα εκτενές τολμηρό εγχείρημα, ένα μεταμοντέρνο μυθιστόρημα με πολλούς συμβολισμούς που συνδυάζει αριστοτεχνικά την αφηγηματική τέχνη της συγγραφέως με αυτή της ποιήτριας.

Διακρίνει μέσα από το λογοτεχνικό credo της τη ροπή της για τα ταξίδια, τα παραμύθια, τα όνειρα, τις μεταλλάξεις. Προκύπτει, μια μεγάλη αφήγηση διαχωρισμένη σε πολλά κομμάτια λόγω πλοκής, με τη συχνή χρήση ωραίων λέξεων ντοπιολαλιάς, ιστορίες του χωριού και των ταξιδιών, ένα εξαιρετικό έργο που παντρεύει την λατινοαμερικανική σάγκα με την πελοποννησιακή εντοπιότητα καθώς το ευφυές εφεύρημα με το παράξενο μνημόσυνο από τη φίλη στο χωριό στη φανταστική Μήτσα, εξελίσσει ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο ανάγνωσμα με έντονα στοιχεία μαγικού ρεαλισμού.

Η κα Κλαίτη Σωτηριάδου ποιήτρια, πεζογράφος και βραβευμένη με το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016 ισπανόφωνης λογοτεχνίας για το βιβλίο: Άπαντα διηγήματα του Gabriel García Márquez (Νεφέλη) η «δόνια Κλαίτη» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και του Κάρλο Φουέντες, παίρνοντας το λόγο κατέθεσε τη δική της ματιά για το βιβλίο της κας Κουτσουνά.

Η φράση της συγγραφέως «Ευτυχής που ανακάλυψα το μύθο και τον έβαλα στη ζωή μου» δίνει το πρώτο στίγμα, είπε η κα Σωτηριάδου, για μια λογοτεχνική αφήγηση πρωτότυπη που κινείται με άνεση ανάμεσα στο ρεαλισμό και τον υπερρεαλισμό με το χρόνο να παραμορφώνει το σύνορο ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, περιεχόμενο με μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας, στοιχεία που κατατάσσουν με σαφήνεια το μυθιστόρημα ως ένα βιβλίο μαγικού ρεαλισμού.

Αλλόκοτα, υπερφυσικά, μαγικά πλάσματα, μάγισσες με φτερωτά παπούτσια, φαντάσματα, νεράιδες, κυκλικός χρόνος, υπερβατικότητα στήνουν ξεκάθαρο το σκηνικό του μαγικού ρεαλισμού που οι περισσότεροι αναγνώστες γνωρίζουν σε βιβλία όπως τα Εκατό χρόνια μοναξιάς του Μαρκές που ολοφάνερα έχουν επηρεάσει τη συγγραφέα.

Η ομοιότητα αφορά και  στο περιβάλλον, είπε η κα Σωτηριάδη, τα περισσότερα στοιχεία τοποθετούνται στα πιο σκληρά επίπεδα φτώχιας και κοινωνικής περιθωριοποίησης, μέρη στα οποία η μαγική, μυθική αντίληψη είναι παρούσα.

 Στη διάρκεια των 100 συναντήσεων στο βιβλίο της Μαρίας Κουτσουνά το χωριό της αφηγήτριας με τη ντοπιολαλιά, τις τοπικές γιορτές, οι περιγραφές των χωρικών, η μαγεία που περιβάλλει τις μνήμες της παιδικής ηλικίας αντιστοιχούν στο Μακόντο το φανταστικό χωριό που περιγράφει ο Μαρκές στο δικό του βιβλίο και βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης.

 Εκεί  όπου μεταφέρεται ο άξονας της μυθοπλασίας της Μαρίας Κουτσουνά και είναι η οικογένεια του Πέδρο και της Φορτουνάτα. Όλη η πλοκή στην ιστορία της οικογένειας της Φορτουνάτα σφραγίζεται από γυναίκες που τις περισσότερες φορές είναι «δύσμοιρες».

Αλλά και στις ρεαλιστικές αφηγήσεις, που παίζουν ρόλο διαλείμματος στη μυθοπλασία, τα κύρια πρόσωπα είναι γυναίκες οι οποίες ζουν δύσκολα μεταξύ επιθυμητού και πραγματικότητας.

Η κα Μαρία Κουτσουνά ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες του Κτήματος Μερκούρη Βασίλη και Χρίστο Κανελλακόπουλο για την εξαιρετική διοργάνωση και την φιλοξενία και τους ομιλητές γιατί η ματιά τους αποκάλυψε διαφορετικές πτυχές της ιστορίας της και της ψυχής της κατ΄επέκταση, και την κα Μαργαρίτα Μήλιση για την θαυμάσια ανάγνωση χαρακτηριστικών αποσπασμάτων από το βιβλίο.

Ολοκληρώνοντας εξήγησε πως σε αυτό το κείμενο κυριαρχεί η αρχιτεκτονική ενός παιχνιδιού μεταξύ μυθοπλασίας και ρεαλισμού, «είναι όπως είμαι κι εγώ, ρεαλίστρια και παραμυθού», περιέχει  στοιχεία βιογραφικά από όσα είδε,  άκουσε και γνώρισε  ενώ  σε όλες αυτές τις ιστορίες υφάντρα είναι η σταγόνα. Αυτή κεντάει, ενώνει και παρακολουθεί τα δρώμενα. Μια σταγόνα δεν είναι πάντα λίγη!

Με το τέλος της παρουσίασης η συγγραφέας, οι ομιλητές και οι φίλοι του Κτήματος Μερκούρη απόλαυσαν την παροιμιώδη φιλοξενία του στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον του ηλιόλουστου κήπου.

της Πουχερίας Γεωργιοπούλου

 

https://ermisilias.gr/

Share