Με φοροελάφρυνση - έκπληξη ανεβαίνει στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης

Τετ, 09/04/2019 - 07:18

Του Σπύρου Δημητρέλη

Τα επόμενα 24ωρα οριστικοποιείται το περιεχόμενου του καλαθιού φορολογικών ελαφρύνσεων που θα έχει στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Οι πληροφορίες  του Capital.gr κάνουν λόγο για προσθήκη στο πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχουν οριστικοποιηθεί και είναι ήδη γνωστές και μιας φορολογικής ελάφρυνσης - έκπληξης, η οποία θα "κερδίσει τις εντυπώσεις", όπως λένε στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θυμίζοντας και το μεγάλο γκελ που έγινε στην κοινωνία από την ανακοίνωση, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, της επίσπευσης κατά ένα έτος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

To πιο πρόσφατο θετικό μέτρο που θα έχει μαζί του ο Πρωθυπουργός θα είναι το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία.

Η εφαρμογή θα έχει ανοίξει το αργότερο από την ερχόμενη Παρασκευή και έτσι οι οφειλέτες του δημοσίου θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με βάση τις βελτιώσεις του έγιναν τον Ιούλιο. Οι βελτιώσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις που μπορούν πλέον χωρίς περιορισμούς να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις ενώ όλοι οι οφειλέτες μπορούν να επωφεληθούν από τη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης στο 3% αντί για 5% που ήταν αρχικά και της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ.

Στις θετικές ειδήσεις του φορολογικού πεδίου που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνεται ακόμη:

-η μείωση από τη χρήση 2019 του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% και από τη χρήση 2020 στο 20%

-η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5% από τη φετινή χρήση

- η αναστολή του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων για τρία έτη, δηλαδή έως και το 2022

-η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα για επιπλέον τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022 και σε συνεννόηση με τους θεσμούς η πλήρης κατάργησή τους

Πέραν αυτών στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται και μια σειρά παρεμβάσεων στον κλάδο των ακινήτων που στοχεύουν στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς συνολικά. Πρόκειται για:

-την θέσπιση φοροαπαλλαγής για την αισθητική, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων. Η έκπτωση θα δίνεται σε ποσοστό έως και 50% της δαπάνης με αποδείξεις και τιμολόγια

-τη δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% το 2020. Η μείωση θα αντισταθμίσει και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που είναι προγραμματισμένη για το επόμενο έτος, στο πλαίσιο υλοποίησης της μεταμνημονιακής συμφωνίας για ευθυγράμμιση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Μέτρο - έκπληξη

Στο πακέτο των ελαφρύνσεων θα περιλαμβάνεται, όπως αναφέρθηκε, και ένα μέτρο - έκπληξη.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πρόκειται να παραδώσει στον Πρωθυπουργό μια λίστα πιθανών μέτρων από τα οποία θα διαλέξει αυτό το οποίο κρίνει καλύτερο και πιο αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα για το μέτρο - έκπληξη εξετάζεται να περιληφθεί μια δόση μείωσης του τέλους επιτηδεύματος που βαρύνει όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, μια δόση μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ή μια παρέμβαση ελάφρυνσης στη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων.

Share