Μήνυμα Μέρκελ σε Τσίπρα: Όποιος επιτίθεται στον Σόιμπλε, επιτίθεται σε μένα! - "Χωρίς ΔΝΤ, δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα!”

Το γεύμα εργασίας του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο ξεπέρασε τις δύο ώρες
- "Χωρίς ΔΝΤ, δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα!”, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας
- Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τους προβληματισμούς του για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
- Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Για περισσότερες από δύο ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκαν τετ α τετ στο γεύμα εργασίας, στο Βερολίνο, αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γερμανική πλευρά, η καγκελάριος ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “όποιος επιτίθεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιτίθεται σε μένα”.

Τέλος, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε τον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει μονομερείς ενέργειες, καθώς η Γερμανία μπορεί να δείξει κατανόηση, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιου είδους ενέργειες.

 

Τι λέει η ελληνική πλευρά

 

Στις συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ αναφέρεται η άτυπη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως τονίζεται, ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ανέλυσε στην Άνγκελα Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην Καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς και για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.

Share