Ν. Αλεξανδρόπουλος: «Ο Καϊάφας και το Π.Δ. του Κυπαρισσιακού κόλπου»

Τρί, 12/03/2019 - 12:45

Νίκος Αλεξανδρόπουλος, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος

Η ΕΤΑ Α.Ε. (νυν ΕΤΑΔ) ανάθεσε στο «Γραφείο Συμβούλων Gillespies & Whitepine  τη σύνταξη ενός Master Plan για την ανάπτυξη του Καϊάφα, ενέργεια που «…εντάσσεται στους σκοπούς της ΕΤΑΔ, που αφορούν στη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας και των επιχειρηματικών μονάδων του ΕΟΤ». σημ.1η Σύμφωνα με το Master Plan: «Βασική επιλογή των μεγεθών της ξενοδοχειακής υποδομής (που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στον Καϊάφα), είναι το έργο να μην λειτουργεί ανταγωνιστικά με τις μονάδες που είναι εγκατεστημένες στην ευρύτερη περιοχή, ….. που εκτείνεται από την Κυλλήνη του ν. Ηλείας μέχρι την Πύλο και Μεθώνη του ν. Μεσσηνίας».

Ενδεικτικά οι «… μονάδες που είναι εγκατεστημένες στην ευρύτερη περιοχή …» που δεν πρέπει «να ανταγωνιστεί» ο Καϊάφας, σύμφωνα με το Master Plan, στις παραλίες της βόρειας Ηλείας είναι:Grecotel Olympia Riviera Thalasso, Grecotel Olympia Oasis, Arty Grand Hotel, Olympia Golden Beach Resort & Spa, Aldemar Royal Olympian, Aldemar Olympian Village, Mandola Rosa Suites & Villas, Grecotel Exclusive Resort και στις παραλίες της δυτικής & νότιας Μεσσηνίας είναι: The Westin Resort, Costa Navarino, Horizon Blu, Garden City Resort, The Romanos Resort, Elite City Resort, Artina, Artina Nuovo & Spa, Navarone και πάρα πολλά ακόμη  …..

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του τύπου της Μεσσηνίας (13 Αυγούστου 2017) υπάρχει «Έκρηξη επενδύσεων σε νέα ξενοδοχεία…Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στο δήμο Πύλου-Νέστορος. Στον τουριστικό χάρτη του Νομού μπαίνει δυναμικά ο δήμος Μεσσήνης…. Αυξημένο ενδιαφέρον από σημαντικούς επιχειρηματίες για το παραλιακό μέτωπο της Τριφυλίας…».  Αλλά και στην βόρεια Ηλεία αναγγέλλεται η κατασκευή ξενοδοχείου 1100 κλινών, 5 αστέρων, με γήπεδο γκολφ στην Αγ. Μαρίνα, στα Δουνέϊκα (Aristo Developers), κλπ.

Προφανώς δεν αρκεί στους υπεύθυνους της ΕΤΑΔ να μην είναι ανταγωνιστικός ο Καϊάφας προς «τις μονάδες που είναι εγκατεστημένες στην ευρύτερη περιοχή … που εκτείνεται από την Κυλλήνη του ν. Ηλείας μέχρι την Πύλο και Μεθώνη του ν. Μεσσηνίας»», αλλά πρέπει να βγει εκτός ανταγωνισμού και όλη η πεδινή και παραλιακή περιοχή του Δήμου Ζαχάρως, όπως και των όμορων Δήμων Κρεσταίνων και Πύργου, δηλαδή όλη η Νότια Ηλεία! και αυτό το, αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό, καταστροφικό και διαστροφικό, έργο το έχει αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε πλήρη συνεργασία με την ΕΤΑΔ.

Τελικά, φαίνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού δεν έγινε για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου, αλλά για την προστασία των τουριστικών επιχειρηματικών συμφερόντων της βόρειας Ηλείας και της Μεσσηνίας, «… από Κυλλήνη μέχρι την Πύλο και Μεθώνη του ν. Μεσσηνίας», που, στα μυαλά κάποιων, «απειλούνται» από την ανάπτυξη του Καϊάφα και γενικότερα της νότιας Ηλείας!

Το χειρότερο για τον τόπο είναι ότι, με το Προεδρικό Διάταγμα, ταυτόχρονα με την «προστασία», παγώνει και κάθε τουριστική ανάπτυξη σε όλη τη νότια Ηλεία, που θα μπορούσε να γίνει από μικρές και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ εκμηδενίζονται ουσιαστικά, ως παράγοντες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μιας ευρύτατης περιοχής της χώρας, η Αρχαία Ολυμπία και ο Καϊάφας.  

Έτσι, με μία Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη-ΜΑΪΜΟΥ, για τα αποτελέσματα της οποίας είχαν ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ η ΕΤΑΔ  και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πριν ακόμη ανατεθεί! σημ.:2η, που διαστρέβλωσε την πραγματικότητα, επινοώντας και αποδίδοντας στην περιοχή οικολογικό χαρακτήρα που δεν έχει! και με ένα Π.Δ. που συντάχθηκε πριν την ολοκλήρωση και την παράδοση αυτής της ΕΠΜτων«προσυμφωνημένων διαπιστώσεων και συμπερασμάτων» σημ.3η,τελικά επεβλήθησαν εξοντωτικοί περιορισμοί στις χρήσεις γης, που ισοδυναμούν με ΔΗΜΕΥΣΗ των περιουσιών των κατοίκων και εκμηδενίζουν κάθε προοπτική ανάπτυξης του τόπου.

Αυτές οι πρωτοφανείς ενέργειες και πρακτικές εκ μέρους στελεχών της Διοίκησης, ισοδυναμούν με «εκτέλεση προσχεδιασμένου εγκληματικού σχεδίου»  εναντίον της ευημερίας του λαού της Ηλείας!

Και ας μη σπεύσουν να  ισχυριστούν κάποιοι ότι στην περιοχή υπάρχουν «οικότοποι προτεραιότητας», γιατί είναι εύκολο να διαψευστούν σημ.4η επειδή απλά δεν υπάρχουν! Δεν μπορεί αυθαίρετα τα δάση της κοινής χαλέπιας πεύκης και οι καλαμιώνες να «μεταμορφώνονται/μασκαρεύονται» σε  σπάνιους οικότοπους, ενώ, ακόμη και στην ίδια την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, η παραλία του Βόρειου Κυπαρισσιακού (από την Νέδα έως και τον Αλφειό), χαρακτηρίζεται ως αδιάφορη για την αναπαραγωγική διαδικασία της χελώνας careta! και κατατάσσεται στην τρίτη κατηγορία, όπου εντάσσονται όλες οι αδιάφορες παραλίες της χώρας, για την αναπαραγωγική διαδικασία της. Παρά ταύτα σ΄ αυτή την παραλία της νότιας Ηλείας η Πολιτεία, με το Π.Δ. έχει θεσπίσει τα πιο αυστηρά μέτρα προστασίας της careta. Πιο αυστηρά ακόμη και από εκείνα για τις παραλίες της  Ζακύνθου!

Οφείλουμε να καταλάβουμε όλοι και κυρίως οι υπεύθυνοι δημόσιοι λειτουργοί, ότι τα ψευδή, τα ανακριβή και τα αόριστα στοιχεία, δεν συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα υπονομεύουν το δίκτυο της Natura που για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και των ειδών χρειάζεται να βασίζεται σε απόλυτα τεκμηριωμένα στοιχεία. Συνεπώς, οι ανακρίβειες και τα ψεύδησχετικά με τους τύπους και την έκταση των «οικοτόπων» και των «ειδών», που κοινοποιήθηκαν, με ευθύνη της Πολιτείας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πραγματικότητα, υπονομεύουν το δίκτυο Natura,επειδή νοθεύουν το πλήθος και τη συνολική έκταση των συγκεκριμένων τύπων οικοτόπων, σε ολόκληρη την Ευρώπη!  

Αυτόν τον υπαρκτό κίνδυνο θα έπρεπε να τον είχαν εκτιμήσει και αναδείξει οι ίδιες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, που πρωτίστως οφείλουν να μην αποδέχονται διαστρεβλώσεις και καταχρηστικές εντάξεις περιοχών στο δίκτυο NATURA.  Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι λειτουργούν «επεκτατικά», επιδιώκοντας ταυτόχρονα να κατοχυρώνουν «δικαιώματα νομής», στις ενταγμένες στο δίκτυο NATURA  περιοχές, εξασφαλίζοντας συμμετοχή στους Φορείς Διαχείρισης, αλλά και χρηματοδότησή τους από διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Εθνικούς πόρους.  

Η Πολιτεία τελικά, με το Π.Δ. του Κυπαρισσιακού κόλπου, νομιμοποίησε έναν κανονιστικό μηχανισμό επιβολής και διαχείρισης «ψεύδους», πράγμα που θα οδηγήσει (οδηγεί ήδη) σε θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων, μαρασμό του τόπου και ατέρμονες δικαστικές διαμάχες. Επί πλέον, υπάρχει το παράδοξο της εγκατάστασης ενός Φορέα, που χρηματοδοτείται με Δημόσιο και Ευρωπαϊκό χρήμα, για να διαχειρίζεται την περιοχή, με σκοπό τη διατήρηση συγκεκριμένων ειδών και οικοτόπων, που όμως δεν υπάρχουν! Με άλλα λόγια (θα) συντάσσει ανακριβή έγγραφα και (θα) εισηγείται δαπάνες για ανύπαρκτους σκοπούς, ενώ (θα) εκδίδει ανακριβή (άρα παράνομα) παραστατικά είσπραξης δημόσιου και ευρωπαϊκού χρήματος με ό, τι αυτό συνεπάγεται!  

Η αντικειμενική διαπίστωση των τραγικών λαθών και των πλημμελειών, τόσο κατά την διαδικασία ένταξης της Νότιας Ηλείας στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura, όσο και της οριοθέτησης/ίδρυσης, μέσω του Π.Δ., της «Περιοχής Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ) του Κυπαρισσιακού κόλπου», πρέπει να οδηγήσει σε άμεση και εκ βάθρων αναθεώρηση, όλης της υπόθεσης, ώστε να μην συνεχίζεται  η ακούσια ή εκούσια συγκάλυψη των λαθών, που έχουν διαπραχθεί, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, με συνέπεια  οι κάτοικοι του νομού Ηλείας και ολόκληρης της Δυτικής Πελοποννήσου, να υφίστανται τις συνέπειες της στρέβλωσης της πραγματικότητας, με το ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, που νομοτελειακά προκαλεί κάθε στρέβλωση.

Μέχρι να συμβούν όμως όλα αυτά (τα χρονοβόρα) η Πολιτεία έχει υποχρέωση να ανακαλέσει άμεσα το ψευδεπίγραφο Προεδρικό Διάταγμα, δεδομένου ότι προκαλεί ήδη ανεπανόρθωτη οικονομική και κοινωνική ζημιά στον λαό της Ηλείας, που είναι αδύνατο να αναπληρωθεί. Το επιχείρημα του «περιβαλλοντικού κεκτημένου (ή … ό,τι έγινε δεν ξεγίνεται)», με το οποίο «κάποιοι» προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να κάμψουν τις αντιδράσεις του λαού της Ηλείας, δεν έχει καμία αξία μπροστά στην αποκάλυψη της αλήθειας. Η αλήθεια λάμπει, η νομιμότητα θα αποκατασταθεί και οι ευθύνες θα καταμεριστούν!

Αντί όλης αυτής της θλιβερής περιπέτειας του Π.Δ. (και της ΖΟΕ) που έχει καταδικάσει τη Νότια Ηλεία (και όλο τον Νομό) σε οικονομική και κοινωνική  στασιμότητα, άμεσα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα πρωτότυπο σχέδιο αειφόρας ανάπτυξης, που θα σέβεται και θα αξιοποιεί την ιδιαιτερότητα της αισθητικής του τοπίου, θα  αξιοποιεί το τεράστιο πολιτισμικό κεφάλαιο της Αρχαίας Ολυμπίας και τον ιστορικό ιαματικό χώρο του Καϊάφα, που του πρέπει να αναδειχθεί σε «πρωτεύουσα του ιαματικού τουρισμού» της χώρας.

Αυτό είναι το διαχρονικό όνειρο και το σταθερό αίτημα όλου του λαού της Ηλείας και πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί η πραγματοποίησή του.-

            Σημειώσεις:

σημ.1η: σελ. 25, του Τεύχους «Φάκελος Έργου για την εκπόνηση μελετών, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 3316/2005 με αντικείμενο μελέτης το «Πάρκο οικοανάπτυξης ιαματικών πηγών Καϊάφα…».

σημ.2η:σελ. 3 τουΤεύχους Προκήρυξης κλειστού διαγωνισμού για την ανάδειξη εξειδικευμένου Συμβούλου για το έργο: εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για την προστατευόμενη περιοχή (Νatura) «Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος». «… Για τον σκοπό αυτό έγιναν συζητήσεις με το ΥΠΕΚΑ, καθώς και αυτοψία στην περιοχή μελέτης όπου συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν οι επιτρεπόμενες χρήσεις (στον Καϊάφα) με την αρμόδια υπηρεσία (τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος)…»

σημ.3η: παρ. 5 του εγγράφου με αρ. πρ. 5395/19.10.2011 του Δ/ντα Συμβούλου της ΕΤΑ Α.Ε. προς τον Δήμο Ζαχάρως:

«… στην περιοχή των Gr2330005, Gr233008 εκπονείται αυτή την περίοδο Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31/10/2011 …. Στη διάρκεια της εκπόνησης της μελέτης έχει υπάρξει συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και έχουν καθοριστεί (!!!) και συμφωνηθεί οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή του Καϊάφα, οι οποίες και περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Π.Δ. που καταλήγει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη».

σημ.4η:σχετικά έγγραφα και μελέτες των Δασαρχείου Ολυμπίας,  Εθνικού ΚέντρουΘαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Συλλόγου Ωκεανογράφων Ελλάδας, Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΜΠ, κλπ. Ακόμη και της ίδιας της Ε.Π.Μ., σύμφωνα με την οποία «οι παραλίες της ν. Ηλείας δεν πληρούν τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό τους ως «σημαντικές» αλλά  κατατάσσονται στην τελευταία κατηγορία ως «διάχυτες» ή «diffused», μαζί με όλες τις υπόλοιπες αμμώδεις παραλίες στην Ελλάδα (Ε.Π.Μ.  σελ. 542, 543).

 

 

Share