"Νέα σελίδα" επενδύσεων γράφει το Κατάρ στην Ελλάδα - Ξεπαγώσουν άμεσα το project της Ζακύνθου όπως και αυτό της νήσου Οξειάς

Δευ, 07/29/2019 - 19:04

Του Παναγιώτη Στάθη

Τη βούληση του Κατάρ να γυρίσει σελίδα, αφήνοντας πίσω τα γραφειοκρατικά προβλήματα που μπλόκαραν επενδύσεις τα τελευταία χρόνια,  και να προχωρήσει σε εκτεταμένο  επενδυτικό  πρόγραμμα στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρέσβης του Κατάρ στην Αθήνα, σε δείπνο με Έλληνες δημοσιογράφους.

Όπως είπε ο  Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ-Ναάμα ελπίζει πως το νέο πολιτικό περιβάλλον θα βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος και πως θα βρεθούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Χαρακτηριστικό είναι πως ήδη ο Καταριανός αξιωματούχος έχει επαφές με κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα ώστε να γίνει πράξη, έστω και με καθυστέρηση, η πρόθεση που έχει εκφράσει το Κατάρ αμέσως μετά τη φωτιά στο Μάτι να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της περιοχής. Προ ημερών μάλιστα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα και του εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να συνδράμει οικονομικά στην ανέγερση πτέρυγας νοσοκομείου στο Μάτι, που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά ένα χρόνο πριν.

Ήδη ο  Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ-Ναάμα έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με στελέχη της νέας κυβέρνησης και έχει συναντηθεί με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη καθώς και με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ενώ εκκρεμούν συναντήσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και Εξωτερικών Νίκο Δένδια. 

Στο παρελθόν

Ο πρέσβης ήταν σαφής πως τα όποια προβλήματα ανήκουν στο παρελθόν και προχωρεί σε "νέα σελίδα" συνεργασίας αναζητώντας ακόμα και νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Μάλιστα  θεωρεί πως το project της Ζακύνθου όπως και αυτό της νήσου Οξειάς που βαλτώνουν τα τελευταία χρόνια λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και δικαστικών περιπετειών θα ξεπαγώσουν άμεσα.

Νέες προοπτικές

Ήδη μάλιστα μελετώνται προοπτικές επενδύσεων  στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των τραπεζών. Παράλληλα προωθούνται νέοι προορισμοί στην Ελλάδα για την Qatar Airways από την επόμενη τουριστική περίοδο, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο που μεταφέρει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες.   

Η προώθηση του Μουντιάλ

Μεγάλο στοίχημα για το Κατάρ είναι βέβαια και η διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 για την οποία ο αξιωματούχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα στεφθεί με επιτυχία. Μάλιστα το 40μετρο ξύλινο σκάφος Al Mubaraki σύμβολο της Καταριανής ναυτικής παράδοσης, έχει ξεκινήσει το ταξίδι του στον κόσμο με στόχο να προωθήσει τον πολιτισμό του Κατάρ αλλά και τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

Για την Ελλάδα ο πρώτος σταθμός του σκάφους ήταν την προηγούμενη εβδομάδα η Θεσσαλονίκη ενώ το επόμενο διάστημα το εντυπωσιακό σκαρί με την Ελληνική και την Καταριανή σημαία στο πανύψηλο κατάρτι του, θα ταξιδέψει στη Μύκονο, την Αθήνα και την Κέρκυρα.

 

www.capital.gr

 

 
Share