Ο Πύργος γιόρτασε τον πολιούχο του Άγιο Χαράλαμπο - Πλήθος κόσμου στην περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Αγίου (φωτο)

Κυρ, 02/09/2020 - 17:58

Mε θρησκευτική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια γιορτάζεται ο πολιούχος της πόλης του Πύργου Ηλείας, Άγιος Χαράλαμπος.

Πολλοί πιστοί από την πόλη, τις άλλες πόλεις του Νομού και επισκέπτες από πολλά μέρη της Χώρας, προσκυνούν από το πρωί σήμερα την θαυματουργή εικόνα του Αγίου.

Το απόγευμα της Κυριακής 9/2 γίνεται εσπερινός με αρτοκλασίες παρουσία 5 Μητροπολιτών. Είναι οι Μητροπολίτες Ηλείας, Καισαριανής – Βύρωνος και Υμηττού και Λαρίσης και Τυρνάβου, κκ Γερμανός, Δανιήλ και Ιερώνυμος, οι Επίσκοποι Ανδρούσης και Ωλένης Κωνστάντιος και Αθανάσιος.

Την Δευτέρα 10/2 μετά την Αρχιερατική Θεία λειτουργία έγινε η περιφορά της θαυματουργής εικόνας του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους.

 Αρχές και πλήθος κόσμου στην περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Αγίου που έγινε με ήλιο και υψηλή για την εποχή θερμοκρασία.

 

Ακολούθησε συνεστίαση στο Κέντρο "ΚΙΡΚΗ"

Τόσο στην θεία λειτουργία όσο και στην περιφορά της εικόνας θα παραστούν σαν εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννημματά, οι βουλευτές του Νομού, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, Δήμαρχοι άλλων Δήμων, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Παρούσα και η Φιλαρμονική Πύργου "ΑΠΟΛΛΩΝ" και η φιλαρμονικη του Λιμενικου Σωματος

Ο Καιρός πολύ καλός.

 

Σύντομη Βιογραφία του Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους.

Ο Άγιος Χαράλαμπος αγαπητοί μου, ήταν Ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 - 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την Χριστιανική πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας.Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό. Με τον ζόφο στο νου και με την θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν δια μέσου της Πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών!

Έτσι αξιώθηκε να πρεσβεύει τώρα για την σωτηρία των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την Οικουμένη, καθώς επίσης και για τους κατοίκους της πόλης του Πύργου, την οποία πολλές φορές έχει προφυλάξει και έχει διασώσει όπως θα δούμε και παρακάτω. Ας παραδειγματιστούμε και εμείς από την βιοτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους και να αποκτήσουμε Χριστιανικές αξίες και ιδανικά στη ζωή μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες δυσκολίες...
Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να μιμηθούμε την ζωή των αγίων μας, οι οποίοι θυσίασαν ακόμη και την ζωή τους για την πίστη τους στον Κύριο, γιατί είχαν ποτίσει την καρδιά τους με το "Αίμα του Κυρίου", επιπλέον δε να έχουμε μία ζωή προσφοράς, θυσίας και αγάπης, στον Θεόν και τους πάσχοντας συνανθρώπους μας...

 

Σύγχρονα θαύματα του Αγίου Χαραλάμπους στην πόλη του Πύργου.

Η διάσωση των κατοίκων του Πύργου από την φοβερή επιδημία πανώλης το 1860. Η νόσος αυτή εξαλείφθηκε από τον Άγιο Χαράλαμπο μετά από θερμή προσευχή προς αυτόν και παράκληση. Λένε μάλιστα ότι οι Πύργιοι είδαν καταπληκτικό θέαμα. Ο Άγιος με την ράβδο του έσπρωχνε ένα λευκό σαν βαμβάκι νέφος στον ουρανό μέχρι που το έρριψε στην θάλασσα. Ήταν η ασθένεια που καταδίωξε ο Άγιος. Και σε άλλα μέρη όμως κατά καιρούς ήταν εμφανής η παρουσία του Αγίου Χαραλάμπους στην εκδίωξη της πανώλης, όπως στην Θεσσαλία στο χωριό Σαβάλια και στην Δημητσάνα όπου μετονομάστηκε ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου σε Ναό Αγίου Χαραλάμπους, εξαιτίας της θαυματουργικής παρέμβασης του Αγίου.
Στον Άγιο Χαράλαμπο επίσης αποδόθηκε η εκδίωξη της θανατηφόρας επιδημίας της γρίπης το 1918,από την Ηλεία και την Ελλάδα, εξαιτίας της οποίας χιλιάδες ανθρώπων πέθαιναν για μήνες.
Το 1687 οι Αγαρηνοί με αρχηγό τον τρομερό Αχμέτ Εφέντη, πολιόρκησαν τον Πύργο. Μετά από παρακλήσεις των κατοίκων στον Άγιο Χαράλαμπο, έπεσε ασθένεια λοιμική στον στρατό του Εφέντη και πολλοί από τους στρατιώτες του πέθαναν, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί και να σωθεί η πόλη από την πολιορκία.
Το 1821 οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Κατακόλου και πολιόρκησαν τον Πύργο με σκοπό να προχωρήσουν προς την Τριπολιτσά και να καθαρίσουν την περιοχή από τα επαναστατικά στρατεύματα. Αφού έκαψαν ένα μέρος της πόλης, προσπάθησαν να προχωρήσουν προς τον κεντρικό δρόμο με τις άμαξες και τον οπλισμό τους. Όμως στον περίβολο του μικρού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους είχε λάβει θέσεις ένας μικρός αριθμός αποφασισμένων Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι με τη βοήθεια του Αγίου εκδίωξαν τους πολυάριθμους Τούρκους. Τώρα οι Τούρκοι θα πρέπει για εβδομάδες να ψάχνουν άλλα περάσματα για να φτάσουν στην Τριπολιτσά. Το μόνο πέρασμα που έχει μείνει είναι το ηρωΪκό Πούσι, όπου οι Έλληνες έχουν παραταχθεί οργανωμένα, λόγω της καθυστέρησης των Τούρκων στον Πύργο και δίνουν το αποτελειωτικό χτύπημα στον εχθρό.
Στον Ιταλικό βομβαρδισμό το 1941,λίγες ώρες πριν γίνει, δημιουργόταν ένα πυκνό σύννεφο ομίχλης στον ουρανό του Πύργου με αποτέλεσμα την συνεχή αναβολή του και τελικά τη ματαίωση του και τη διάσωση της πόλης. Πριν καταλάβουν οι Γερμανοί τον Πύργο είχε προηγηθεί σφοδρός βομβαρδισμός. Κανείς όμως από τους κατοίκους δεν έπαθε τίποτα, γιατί οι βόμβες έπεσαν σε ακατοίκητα μέρη και πολλές δεν εξεράγισαν καθόλου.

Στις 26 Μαρτίου 1993 ο μεγάλος σεισμός του Πύργου στις 14:10 το μεσημέρι, διαμοιράστηκε σε δύο σεισμούς των 5,5 και 5,8R και από άποψη χρόνου 3 λεπτά κενό μεσολάβησαν μεταξύ των μεγάλων δονήσεων, με αποτέλεσμα οι ζημιές να μην είναι φοβερές. Αυτή η διαμοίραση του σεισμού ήταν επιστημονικά εντυπωσιακό φαινόμενο. Πολύ καιρό πριν γίνονταν συνεχείς μικρές δονήσεις τα βράδια, σαν προειδοποίηση ώστε οι κάτοικοι να έχουν πάρει τα στοιχειώδη μέτρα και να είναι σε ετοιμότητα για την ώρα του μεγάλου σεισμού. Την ώρα του σεισμού πολλά μικρά παιδάκια με τα αθώα μάτια τους είδαν όπως λένε τον <<παππού>> να κρατάει με απλωμένα τα χέρια του τα σπίτια του Πύργου για να μην πέσουν. Μετά το σεισμό πολλοί κάτοικοι είδαν στον ύπνο τους τον Άγιο Χαράλαμπο να τους αναφέρει ότι με δική του παρέμβαση ο μεγάλος σεισμός χωρίστηκε σε δύο μικρότερους.
Απολυτίκιον. Ήχος Τέταρτος. Ταχύ προκατάλαβε.
ΚΕΙΜΕΝΟ: Ως στύλος ακλόνητος, της Εκκλησίας Χριστού, και λύχνος αείφωτος, της οικουμένης σοφέ, εδείχθης Χαράλαμπες έλαμψας εν τω κόσμω, δια του μαρτυρίου, έλυσας των ειδώλων, την σκοτόμαιναν μάκαρ” διό εν παρρησία Χριστώ, πρέσβευε σωθήναι ημάς.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Φάνηκες σε όλο τον κόσμο, άγιε Χαραλάμπη, σαν στύλος ακλόνητος της Εκκλησίας του Χριστού και σαν άσβεστο λυχνάρι που φωτίζει πάντα όλη την οικουμένη, σοφέ. Σε όλον τον κόσμο έλαμψες με το μαρτύριό σου, διέλυσες και έσβυσες το σκοτάδι της τρέλλας, που προκαλεί η ειδωλολατρεία. Γι’ αυτό με το θάρρος της αγιότητός σου παρακάλεσε τον Χριστό για την σωτηρία μας.

Το παραδοσιακό Πανηγύρι

Πολύ κόσμο προσελκύει και το Πανηγύρι που γίνεται στον χώρο του Αθλητικού Κέντρου της Αγίας Βαρβάρας με πολλούς μικροπωλητές.

Στον χώρο λειτουργεί και Λούνα Παρκ.

 

Share