“ΟΧΙ στη δημιουργία Κέντρου Μεταναστών στο Επιτάλιο – Επιμένουν για εκείνο το χώρο και για ιδιωτικές εκτάσεις...”

Πέμ, 01/09/2020 - 20:52

“Όχι στις κλειστές δομές τύπου στρατοπέδου, ναι στην φιλοξενία συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων και μόνο αποδεδειγμένα τέτοιων” δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, κατά την έξοδο του από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη (9/1) με θέμα την δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ηλεία και συγκεκριμένα στον γνωστό πλέον χώρο έξω από το Επιτάλιο.

Επιμένουν για εκείνο τον χώρο, και γενικά για τις ιδιωτικές εκεί εκτάσεις που ανήκουν σε εταιρεία, κάτι που κρύβει κι άλλα οικονομικά συμφέροντα” ανέφερε επίσης ο δήμαρχος.

“Αυτό που γίνεται με την περιοχή μας, όπως και γενικά με την Ηλεία είναι άδικο και απαράδεκτο, από τη στιγμή που φιλοξενεί ήδη πολλούς μετανάστες, γιατί μην ξεχνάμε και τους 5.000 περίπου της Βουπρασίας, συν αυτούς στη Μυρσίνη, ενώ έχουν έρθει και αυτοί στη Φιλοθέση στον Πύργο. Την ώρα που δεν μπαίνει καν στο πλάνο καθόλου η Αχαία από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ούτε κι οι υπόλοιποι νομοί της Πελοποννήσου, αλλά είχε επιλεγεί μόνο η Ηλεία και η Αιτ/νία.

Αναφέρθηκε ξανά και στην πλήρη αντίθεση του σε οποιαδήποτε προσπάθεια ο Πύργος να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα σε μια ακόμη περίπτωση, και ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν θα δεχτεί η πόλη μια ακόμη υποβάθμιση της. “Δεν είναι θέμα ανθρωπισμού που όλοι τον έχουμε, και χωρίς συμφέροντα κι οφέλη μάλιστα εμείς, αλλά δεν θα γίνουμε ...αποθήκη ψυχών, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μιλάμε για φιλοξενία αλλά φύλαξη. Κι αυτά τα σύγχρονα Αλκατράζ δεν αποτελούν άλλωστε στοιχείο του σύγχρονου Ελληνισμού, κι εμείς διαφωνούμε απόλυτα. Οι συνθήκες που δημιουργούνται είναι απάνθρωπες. Αντιδρώντας, δεν είμαστε η εξαίρεση αφού αυτό συμβαίνει σε τόσες πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ας κάνουν εξωτερική πολιτική με άλλο τρόπο, όχι στη δική μας πλάτη.

Εμείς θα κάνουμε και Δημοψήφισμα για το ζήτημα, αφού βάση νόμου, διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν επιτρέπεται για το μεταναστευτικό, αλλά δεν λέει τίποτα σχετικό για “όχι” και για το προσφυγικό. Ήδη άλλωστε διαπιστώνεται ότι η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην δημιουργία φυλακών κράτησης προσφύγων και μεταναστών είναι καθολική. Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που κάνουμε εδώ και λιγότερο από δυο μέρες έχουν ψηφίσει σχεδόν 1000 άνθρωποι με το 90% αυτών να είναι κατά της δημιουργίας hotspot και ένα 80% να διαφωνεί στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών από την τοπική κοινωνία. Επίσης ένα εξίσου τεράστιο ποσοστό δηλώνει τη διαφωνία του στη φιλοξενία με όποιο τρόπο». 

* Δ. Πύργου: Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το ζήτημα δημιουργίας Κλειστής δομής μεταναστών στο Επιτάλιο 

Στο μεταξύ, η διευρυμένη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Πύργου συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή 10/1 και ώρα 8.00 το βράδυ στο Λάτσειο Δημοτικό μέγαρο.

Με θέμα“Έκφραση γνώμης σχετικά με την επικείμενη κυβερνητική απόφαση για δημιουργία Δομής φιλοξενίας και μετεγκατάστασης μεταναστών στην Κοινότητα Επιταλίου και λήψη απόφασης για εισήγηση με προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο”.

Share