Οι εκλογές που άργησαν δυο ...μήνες και η συνεχής υποκρισία!

Παρ, 10/28/2016 - 22:15

Εντός του Νοεμβρίου θα κριθεί οριστικά το αν η παρούσα κυβέρνηση θα συνεχίσει ή όχι. Κι αυτό εξαρτάται (μόνο) από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση. Στην πραγματικότητα εξαρτάται δηλαδή από το αν οι ξένοι θέλουν τελικά να κρατήσουν για κάποιο διάστημα ακόμα αυτή την κυβέρνηση ή αν την ρίξουν μέσω των απαιτήσεων τους για νεότερα μέτρα (και το είδος αυτών, κ.τ.λ.).

Η παραίτηση της κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών για τον επερχόμενο Ιανουάριο του 2017 φαντάζει μάλιστα αυτή τη στιγμή, ως πιθανότερο ενδεχόμενο! Με βάση πάντα αυτά που θέτει η τρόικα. Όχι βέβαια ακόμα σίγουρη εξέλιξη (αφού οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν σίγουρα μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, και τότε θα έχει δείξει το ...πράγμα προς τα που τελικά πηγαίνει), αλλά πολύ πιθανή, πάντα με βάση τις ως τώρα πληροφορίες που έρχονται για τις απαιτήσεις τους.

* * * Ακόμα κι αν γίνει έτσι, το καλύτερο που μπορεί να βγει μέσα απο το νέο χάος είναι, να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για να ειπωθεί επιτέλους η αλήθεια! Να παρουσιαστούν πλήρως και αναλυτικά στο κοινό βλέμμα, τι ακριβώς προβλέπουν τα Μνημόνια, ποιοί ακριβώς είναι οι κίνδυνοι και ποιές ακριβώς οι ευκαιρίες από ενδεχόμενη απόφαση αποχώρησης από το ευρώ (και να ζητηθεί μια μεγάλη λαϊκή συμπαράταξη για να τους αναλάβει), κι οτιδήποτε σχετικό. Πλήρως κι αναλυτικά όμως!

Με κυρίαρχο κι απολύτως αναγκαίο πλέον, μετά από τη ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ που έγινε το 2010 κι εξίμιση ήδη χρόνια που ακολούθησαν, “στρουθοκαμηλισμού” και άθλιας υποκρισίας σχεδόν όλων των κομμάτων, το να ανοίξει άμεσα τώρα η συζήτηση για την (όποια) εναλλακτική!

Να συζητηθεί τουλάχιστον, ακόμα κι αν δεν προκριθεί!

* Στην ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ και ΥΠΟΔΟΥΛΗ Ελλάδα, όλα αυτά τα ήδη χρόνια των Μνημονίων, δεν έχει καν καταστεί δυνατόν να γίνει μια ανάλογη συζήτηση έστω, για την παραμονή ή όχι της χώρας στο Ευρώ ή ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Και μιλάω για ανοιχτά, αναλυτικά και δημόσια, κι όχι απλά για κάποιες ίσως μεμονωμένες κι ημιτελείς εκδηλώσεις.

Και με το παράδοξο ότι, δεν στάθηκε δυνατή ως τώρα μια τέτοια καν συζήτηση (κι όχι απόφαση) παρότι η κοινωνική απόρριψη της μνημονιακής πολιτικής εξακολούθησε ακόμα και μετά τις εκλογές του περυσινού Σεπτεμβρίου να παραμένει συντριπτική. Καταγράφεται δε σήμερα, σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, κι από εκείνα του Ιουλίου του 2015!

Γιατί, παρά την πολιτική παράλυση του λεγόμενου αντιμνημονιακού μπλοκ και τη ραγδαία υποχώρηση (μέχρι και εξαφάνιση...) των όποιων κινητοποιήσεων ειδικά εδώ κι ένα χρόνο περίπου, αυτό δεν σήμανε και την ιδεολογική ενσωμάτωση της πλειοψηφίας ή την μακροπρόθεσμη εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης στη πολιτική των Μνημονίων και της ολοένα κι αυξανόμενης λιτότητας.

* * * Σε ότι αφορά τα όλο και πιο απαξιωμένα κόμματα, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ούτε εμείς ούτε αυτά, ότι στο πλαίσιο των Μνημονίων, η ευθεία υπονόμευση του ρόλου των κομμάτων, ως φορέων της εκπροσώπησης και η αποδόμηση του θεμελίου της ίδιας της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας αποτελεί ρητά διατυπωμένο διακηρυκτικό στόχο!

Και στο πλαίσιο αυτό, που έχει πλέον εδραιωθεί στην Ελλάδα, η θέση των πολιτικών κομμάτων γίνεται όλο και περισσότερο διακοσμητική. Η τάση για περιθωριοποίηση της θέσης τους δεν φαίνεται μάλιστα αντιστρέψιμη από τη στιγμή μάλιστα που είναι ...αυτά που είναι!

Η εντεινόμενη θεσμική υποβάθμισή τους και η καθολική κοινωνική τους απαξίωση συνιστούν ισχυρότατη τάση και αλλαγή μακράς διάρκειας.

Ναι μεν, αλλά...

Κλείνοντας το παρόν (και μέχρι τη συνέχεια που θα υπάρξει), ουδείς να μην επιχειρεί ασφαλείς προβλέψεις.

Ειδικά για το ποιά ακριβώς θα είναι η επόμενη κυβέρνηση (αν πράγματι πάμε σε κοντινές χρονικά εκλογές τον Ιανουάριο – εκείνες που από τον Αύγουστο του 2015, πριν καν δηλαδή τις περυσινές του Σεπτεμβρίου, έβλεπα να γίνονται κατά τον Οκτώβριο του 2016, αλλά ...οκ, δίνει κι η τρόικα κάποιες ελάχιστα μεγαλύτερες παρατάσεις μερικές φορές)...

Ναι μεν η επόμενη δεν θα είναι η τωρινή.

Που πέραν από τα οικονομικά κ.τ.λ., έχει επίκαιρη και πολύ μεγάλη ...πληγή ασφαλώς και το Μεταναστευτικό (γιατί ...έτσι είναι αυτά, και γιατί η πλειοψηφία που βιώνει καταστάσεις, είτε το “φωνάζει”, είτε όχι, ΔΕΝ συμφωνεί με το χειρισμό και τις απόψεις).

Αλλά (μερικοί ενδεικτικοί, βασικότατοι και κρισιμότατοι αριθμοί):

* Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκεί έξω περίπου 28% με 30% αναποφάσιστοι για το τι ακριβώς θα ψηφίσουν (και αν)! Με τίποτα δεν είναι λιγότεροι!

* Η αποχή θα είναι τεράστια! Εγώ ναι μεν διαφωνώ με αυτή την κίνηση (και το έχω αναλύσει και σε προηγούμενα άρθρα – σημειώματα), αλλά θα ξεπεράσει το 50% σύμφωνα με όλα τα τωρινά δεδομένα. Ή μη και το 55%!!!

* Στις εκλογές του ΜΑΙΟΥ 2012 (που τώρα το κλίμα εκεί έξω, είναι περίπου το ίδιο πολιτικά), το πρώτο κόμμα είχε πάρει, εντελώς και παντελώς απρόβλεπτα, κάτω από 20%, και συγκεκριμένα 18,85 % μόλις!!!

* Στις ίδιες εκλογές, διάφορα μικρά κόμματα που δεν μπήκαν καν στη Βουλή, πήραν (συνολικά – αθροιστικά) το θηριώδες 19,02 %!!! Σε βουλευτικές (υπενθυμίζεται)!

* Στις ευρωεκλογές του 2014 που όλα τα κόμματα τις είχαν αναγάγει σε “άκρως κρίσιμες”, “δημοψηφισματικές” κ.τ.λ., το πρώτο κόμμα δεν πέρασε το 30% (πήρε 27%), το δε δεύτερο (και κυβερνών τότε), περίπου 22%!

* Στις ίδιες εκλογές, τις “άκρως κρίσιμες”, “δημοψηφισματικές” κ.τ.λ., πάλι οι ψηφοφόροι (όσοι πήγαν εν τέλει) προτίμησαν να δώσουν το τεράστιο 17,12% συνολικά – αθροιστικά, σε διάφορα μικρά κόμματα που δεν μπήκαν καν στη Ευρωβουλή

Αυτά, και κάποια ακόμα σχετικά, προσεχώς...

Ως τότε, να θυμήσω και τα (γραμμένα από πέρυσι, αλλά πάντα επίκαιρα, δυστυχώς...):

* «Άσμα ηρωικό και πένθιμο»: Το Δημοψήφισμα, τα ...πυρηνικά και οι εξελίξεις

http://www.iliaoikonomia.gr/%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AD%CE%BD%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9/

* Οι εκλογές που έρχονται (του 2016) και ο ...στρατός που (επίσης) έρχεται (για ειδικό λόγο) - ΕΔΩ - http://www.iliaoikonomia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-2016-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%81

* “Η Ελλάς προώρισται να συντριβεί και θα συντριβεί” - ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ (φυσικά) ΕΡΧΟΝΤΑΙ!

ΕΔΩ - http://www.iliaoikonomia.gr/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8E%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9

 

Νάσος Σκούρας - Πύργος 

Share