Οι Πυργιώτες πληρώνουν το νερό των καταναλωτών της Αρχαίας Oλυμπίας; - Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ η οφειλή της ΔΕΥΑΟ στον Διαβαθμιδικό!

Τετ, 05/13/2020 - 13:19

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδρευσης Ηλείας Νίκος Κοτσώνης και η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος, για τις οφειλές του Συνδέσμου λόγω μη πληρωμής της ΔΕΥΑ Αρχαίας ολυμπίας.

«Έχει γίνει καθεστώς να πληρώνει ο ένας από τους δυο»… 

«Μιλάμε για 1,277 εκατ. ευρώ οφειλές στη ΔΕΗ η οποία επανειλημμένως διεκδικεί χρήματα με απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης. Αυτά είναι εκκρεμότητες από το παρελθόν, έχουν ευθύνες οι διοικήσεις και του Διαβαθμιδικού και του δήμου που είχαν εξουσία πάνω στο σύστημα αυτό. Κάνουμε τους ευχάριστους συνεργάτες δεν εισπράττουμε τα λεφτά για ένα έργο και πληρώνει μόνο ο πολίτης του Πύργου; Πόσο δίκαιο είναι αυτό; Έχει γίνει καθεστώς να πληρώνει ο ένας από τους δυο. Πέρυσι π.χ. για αποκαταστάσεις ζημιών δόθηκαν 77.000 ευρώ ενώ φέτος για το ίδιο διάστημα 11.000 ευρώ… τυχαίο; Παραλάβαμε ένα πράγματι καλό έργο που αφορά στη ΔΕΥΑΠ Πύργου με την κατανομή των πιέσεων, τώρα έχουμε τη δέσμευση της Περιφέρειας για τοποθέτηση μετρητών που θα εκσυγχρονίσουν το έργο. Θέλουμε 800.000 ευρώ για το ΦΠΑ των έργων αυτών. Πως θα βρεθούν τα χρήματα αυτά όταν χρηματοδοτούμε άλλους δήμους, που δε το αναγνωρίζουν και ούτε ένα ευχαριστώ δε λένε;», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύργου…

«Δεν έχουμε περιθώρια»…

Ο κ. Αντωνακόπουλος αφού έκανε γνωστή την πρόθεση του δήμου Πύργου να κινηθεί νομικά για το θέμα συμπλήρωσε ότι «Με μεγάλες προσπάθειες ο Διαβαθμιδικός παίρνει λίγα χρήματα από την Ολυμπία, με ασυνέπεια, καυγάδες και οχλήσεις. Οι εισπράξεις λόγω κορωνοιού έχουν πέσει κατά 35%. Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί δε θα πάρουμε τα ίδια χρήματα που παίρναμε πριν ποτέ. Δεν έχουμε περιθώρια, πρέπει να ζητήσουμε τα λεφτά που μας χρωστάνε. Εγκαινιάζουμε μια νέα σελίδα ευθύνης απέναντι στον πολίτη και διεκδικούμε όσα μας οφείλουν».

«Αναλάβαμε τις ευθύνες μας»…

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδρευσης Νίκος Κοτσώνης που –αρχικά- είπε ότι «Όταν μας εξέλεξε ο λαός του Πύργου στόχος μας ήταν να διεκδικήσουμε ότι ανήκει στο δήμο είτε λέγεται Διαβαθμιδικός είτε Τριανταφυλλιά. Ξέραμε από την αρχή τι θα συναντήσουμε και αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Ο Διαβαθμιδικός λειτουργεί από το 2010 με σύνθεση 50% από την Περιφέρεια, ως φορέας υλοποίησης, 30% από το δήμο Πύργου και 20% από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Πλέον η Περιφέρεια δεν έχει καμία ευθύνη από τη στιγμή που λειτούργησε το έργο που κόστισε 34 εκατομμύρια ευρώ, απλά εκλέγει 4 από τα 8 άτομα του Διοικητικού Συμβουλίου. Υδρεύονται συνολικά 70.000 άτομα των Δήμων Πύργου και Ολυμπίας.

Αναλαμβάνοντας πρόεδρος του Διαβαθμιδικού βρήκα κάποια χρέη που μεταφράζονται ως εξής… 1.277.000 ευρώ είναι η ΔΕΗ και περίπου 200.000 ευρώ προς τρίτους, όπως βλάβες. Το 2019 δεν υπήρχε σύμβαση συντήρησης στο έργο με αποτέλεσμα να συντηρείται από την εταιρεία που το είχε πριν με την οποία βρισκόμαστε στα Δικαστήρια αφού διεκδικεί ποσό περί τα 280.000 ευρώ.

Για την συντήρηση του έργου απαιτούνται περίπου 110.000 ευρώ το μήνα (90 ο Πύργος – 20 η Ολυμπία κατά προσέγγιση). Από αυτά η ΔΕΗ είναι κατά μέσο όρο 57.000 το μήνα, 35.000 ευρώ είναι η συντήρηση του έργου και τις βλάβες τις έχουμε αναλάβει ως φορέας συν το λογιστή κι έναν υπάλληλο.

Η συμφωνία από το 2012 προέβλεπε πληρωμή 6/7 από τον Πύργο και 1/7 από την Ολυμπία που προέκυπτε από τα ρολόγια μέτρησης των καταναλωτών. Είχε ο Πύργος περί τις 18.000 και η Ολυμπία περίπου 3.000. Σε αυτά εντασσόταν και το τέλος των 3 ευρώ σε κάθε λογαριασμό».

«Οι συμφωνίες δεν τηρήθηκαν – Διεκδικούμε 497.000 ευρώ από την Εφορία»

Ακολούθως ο κ. Κοτσώνης τόνισε πως «Οι συμφωνίες δεν τηρήθηκαν τα χρήματα δεν πληρώθηκαν και φτάσαμε σε ένα υπέρογκο ποσό οφειλής στη ΔΕΗ. Ως πρόεδρος μάζεψα κάποια χρήματα περίπου 40 από τις 180 χιλιάδες ευρώ  για τους 9 μήνες της θητείας, ενώ έχω πληρώσει όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ καταφέρνοντας να μην αυξηθεί το ποσό οφειλής ούτε ένα ευρώ. Από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τώρα η Ολυμπία έχει δώσει γύρω στα 20.000 ευρώ ενώ ο Πύργος είναι συνεπής πληρώνοντας κάθε μήνα περί τα 75.000 ευρώ.

Ο ΦΠΑ που διεκδικούμε ως επιστροφή, από το 2014 έως τώρα, έχοντας μάλιστα καταθέσει και σχετικό φάκελο στην Εφορία είναι 497.000 ευρώ. Και θέλω να ευχαριστήσω και τον βουλευτή κ. Τζαβάρα για την στήριξη του σε αυτό το θέμα. Να σημειώσω επίσης πως από το 2011 έως το 2014 δεν βρέθηκε κανείς να διεκδικήσει ΦΠΑ με αποτέλεσμα το όποιο ποσό να έχει χαθεί λόγω παραγραφής. Είμαστε σε καλό δρόμο και πιστεύω ότι τα χρήματα που διεκδικούμε τώρα θα τα πάρουμε.

Να συμπληρώσω επίσης ότι από το 1,2 εκατομμύρια ευρώ που οφείλονται στη ΔΕΗ, τα 200.000 ευρώ είναι τόκοι που συσσωρεύτηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Χρήματα που θα πληρωθούν από τους πολίτες λόγω της ασυνέπειας κάποιων».

«540.000 ευρώ το χρέος της Ολυμπίας»

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού δήλωσε ότι «Το 2018 άλλαξε ο τρόπος χρέωσης κι από το 6/7 και 1/7, με απόφαση του Διαβαθμιδικού αποφασίστηκε η χρέωση να γίνεται βάση κατανάλωσης με 0,15 λεπτά το κυβικό. Ενδιάμεσα τοποθετήθηκε ρολόι στο Πελόπιο για να είναι εφικτή η πραγματική κατανάλωση του νερού στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Αυτό έδειξε ότι δεν ίσχυε η αναλογία 6/7 – 1/7, αλλά το 4,5/7 – 2,5/7 περίπου.

Βάση της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης τιμολογήσαμε όλη την κατανάλωση του νερού της Αρχαίας Ολυμπίας συν το τέλος των 3 ευρώ που αποδίδονται στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και μας τα δίνει μετά στο Διαβαθμιδικό… το ποσό που έχει μαζευτεί είναι περί τα 540.000 ευρώ. Αυτή είναι η συνολική οφειλή από την Αρχαία Ολυμπία.  Παράλληλα έχουμε ζητήσει Διαχειριστικό έλεγχο από τον πρώτο χρόνο λειτουργία του εργοστασίου στον Ερύμανθο που θα γίνει. Από τον Δεκέμβριο του 2019 που ανέλαβα την προεδρία έχουν πραγματοποιηθεί επτά Διοικητικά Συμβούλια τη στιγμή που για όλο το υπόλοιπο του 2019 είχαν γίνει μόνο δυο.

Βγάλαμε απόφαση να κινηθούμε κατά της Αρχαίας Ολυμπίας με ένδικα μέσα για να διεκδικήσουμε τα χρήματα που οφείλονται, διαδικασία που προχώρα αφού έχουμε ορίσει και δικηγόρο.

Να πως επίσης ότι ο Φορέας από την στιγμή που λειτούργησε το έργο δεν έχει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας κάτι που έχουμε ξεκινήσει τις ενέργειες για να συμβεί.

Γνωρίζουμε όλοι ότι στην Αρχαία Ολυμπία υπάρχουν ξενοδοχεία με πισίνες… τα χρέη δεν δημιουργήθηκαν τώρα, λόγω κορωνοιού, είναι χρέη 3-4 χρόνων πριν.

Η αλήθεια είναι ότι έχει βελτιωθεί πάρα πολύ ο δείκτης απωλειών του συστήματος αφού φέτος έχει γίνει μόνο μια ζημιά. Το σύστημα μέτρησης κατανάλωσης βάση κάθε ρολογιού είναι πιο δίκαιο… και να κλέβει κάποιος είναι κάτι που θα καταγραφεί στο ρολόι του.

Στα τελευταία Διοικητικά Συμβούλια που έχουν γίνει η Αρχαία Ολυμπία λέει ότι βρήκε μια κατάσταση παγιωμένη… ο εκπρόσωπος του δήμου στο Διαβθμιδικό Νίκος Μαρούντας, μας λέει ότι βρήκε ένα ταμείο άδειο  αναλαμβάνοντας. Συμφωνώ ότι είναι έτσι, έχει στείλει και επιστολές… αυτό που βλέπω όμως είναι ότι κάθε μήνα η Αρχαία Ολυμπία πρέπει να δίνει 20.000 ευρώ και από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχει δώσει συνολικά 40 αντί 180.000 ευρώ.

Με την ΔΕΗ λόγω κορωνοιού δεν υπάρχει πίεση για εξόφληση… αυτό που μας πιέζει σαν φορέας είναι να εισπράξουμε τα χρήματα από την Εφορία γιατί αν τα πάρουμε θα είναι διαφορετικά τα δεδομένα για την λειτουργία του Διαβαθμιδικού».

«Κι εμείς το πληρώνουμε το νερό»…

Το φινάλε της συνέντευξης Τύπου ήρθε με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Πύργου Ρούλα Αλικάκη – Τζανέτου να λέει ότι «Θέλω να προσθέσω πως δηλώνουμε παρόν μεριμνώντας για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού που πίνουν οι δημότες μας η οποία είναι πάρα πολύ καλή. Ζητώ επίσης να καταλάβουν ότι κι εμείς το πληρώνουμε το νερό για να το παρέχουμε. Το νερό του Ερυμάνθου είναι εξαιρετικό και μπορούν όλοι να το πίνουν».

Share