Ούτε τώρα βρέθηκε μια θέση στην κυβέρνηση για βουλευτή της Ηλείας (και της Δυτικής Ελλάδας)

Τρί, 08/04/2020 - 19:37

Τις (πολύ λίγες τελικά) αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε την Τρίτη 4/8 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Οι «διορθωτικές» κινήσεις κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να υπάρχει εφεξής καλύτερος συντονισμός και ταχύτερη διαχείριση μίας σειράς θεμάτων που άπτονται της Οικονομίας, μετά και το πακέτο που έλαβε η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Πέτσας. Με τις επιλογές, πρόσθεσε, υπογραμμίζει τους στρατηγικούς άξονες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν άλλαξε πόστο κανένας υπουργός καθώς τα νέα πρόσωπα που εισήλθαν στην κυβέρνηση κατέλαβαν θέσεις υφυπουργών ενώ ο υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυκαλάκης αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική ενώ ο Νίκος Παπαθανάσης αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συνοπτικά, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε:

– Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.

– Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

– Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

– Την τοποθέτηση της κας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.

– Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

* Δέκα βουλευτές διαθέτει η Νέα Δημοκρατία στη Δυτική Ελλάδα (4 στην Αχαΐα, 3 στην Αιτωλοακαρνανία και 3 στην Ηλεία), αλλά κανένας δεν πληρούσε ως φαίνεται τις απαιτήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Τι άλλο να υποθέσει κανείς, όταν ούτε τώρα στις «διορθωτικές κινήσεις», όπως χαρακτήρισε τον «μίνι ανασχηματισμό» το Μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκε μια θέση, έστω Υφυπουργού, για κάποιον βουλευτή από την Ηλεία, ή και την Αχαΐα, και την Αιτωλοακαρνανία;

Μία από τις φτωχότερες και πιο υποβαθμισμένες Περιφέρειες της χώρας η Δυτική Ελλάδα, πολιτικώς συμπεριφέρθηκε απλόχερα στη ΝΔ, καθώς στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019 τής …προσέφερε και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θεσμός που ουδέποτε έως πέρυσι είχε «χρωματιστεί» με γαλάζια χρώματα.

Ως φαίνεται, ο Πρωθυπουργός, δεν θεώρησε σημαντικό να σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον του για την ευρισκόμενη πίσω Ηλεία, κι ούτε ευρύτερα για την «φτωχή και υποβαθμισμένη Δυτική Ελλάδα», τοποθετώντας έναν βουλευτή της περιοχής σε κάποια κυβερνητική θέση. Αλλά ούτε την «πολιτική απλοχεριά» των ψηφοφόρων της Δυτικής Ελλάδας, αισθάνθηκε την ανάγκη να αναγνωρίσει. Έτσι, ούτε πέρυσι μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, ούτε τώρα ένα χρόνο μετά, αισθάνθηκε την ανάγκη να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση έναν βουλευτή από τη Δυτική Ελλάδα.

Μπορεί η τοποθέτηση στελέχους από κάποια περιοχή στην κυβέρνηση να έχει περισσότερο συμβολική αξία και να μην εξασφαλίζει αυτομάτως μια ευνοϊκή μεταχείριση αυτού του τόπου από την (εκάστοτε) κυβέρνηση, ωστόσο η παντελής απουσία έστω κι ενός στελέχους από τις επιλογές του Πρωθυπουργού, υποδηλώνει την ισχνή πολιτική δυναμική  που διαθέτει η περιοχή.

Με απλά λόγια, μια ακόμα απόδειξη πως δεν μας δίνουν και μεγάλη σημασία. Κι αν δεν μας δίνουμε μεγάλη σημασία σε θέματα τόσο απλά, όπως είναι η στελέχωση έστω μιας θέσης Υφυπουργού, καταλαβαίνετε τη σημασία θα μας δώσουν σε θέματα σοβαρά και δύσκολα.

Όμως, δεν φταίνε μόνον οι άλλοι. Πρέπει να αναζητήσουμε κι εμείς, εδώ στη Δυτική Ελλάδα, τα δικά μας λάθη, που μας καθιστούν δεδομένους και αμελητέους. Όσο σημαντικοί θεσμικοί φορείς της περιοχής, σηκώνουν τα χέρια μόνον για να χειροκροτούν την κυβέρνηση και ποτέ για να διαμαρτυρηθούν, καμία κυβέρνηση δεν έχει λόγο να ανησυχεί, να μη σε θεωρεί δεδομένο!

 

Share