Πανηλειακός: Οικονομική "ανάσα" 15.000 ευρώ από ΕΠΟ και Δ. Πύργου - Παραμένει βαρύ το κλίμα

Πέμ, 04/04/2019 - 00:09

Έρχεται η ώρα για τις ομάδες της Ηλείας και της Αχαΐας που τοποθετήθηκαν στον “μαγειρεμένο” 6ο όμιλο της φετινής Γ' Εθνικής, ώστε μετά τις μεγάλες και δικαιολογημένες αντιδράσεις τους να ενισχυθούν από την ΕΠΟ με το ποσό των 10.000 ευρώ (προκειμένου να ...απαλυνθούν για τις πρόσθετες μακρινές μετακινήσεις).

Αφού υπενθυμίζεται, οι… "μάγειρες" της Ομοσπονδίας, μέσα σε πρωτάθλημα οκτώ ομίλων και πλήθους ομάδων, έβαλαν τις ομάδες της Αχαΐας και της Ηλείας μαζί με τις τρεις Ροδίτικες συν άλλες τρεις από Ανατολική Αττική (δημιουργώντας πιο αδύναμο όμιλο, στον οποίο ήταν εξαρχής απολύτως ξεκάθαρο πως γι πρωταθλητισμό θα πήγαιναν μόνο ο Ιάλυσος κι ο Διαγόρας και καμιά άλλη)... 

Οι τελευταίες πληροφορίες από την ΕΠΟ ανέφεραν πως αυτό το ποσό εκταμιεύεται την Παρασκευή 5 Απριλίου

* * * Από κει και πέρα, για τον Πανηλειακό είναι διαθέσιμη κι η επιχορήγηση των 5.000 ευρώ που είχε εγκριθεί από τους προηγούμενους μήνες ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή (για μετακινήσεις της ομάδας και αγορά αθλητικού υλικού, όπως ανέφερε η απόφαση). Το ποσό αυτό δεν είχε εκταμιευτεί άμεσα (λόγω τεχνικών δυσκολιών για τη δικαιολόγηση του κι έγκριση από σχετικό ελεγκτικό άλλο όργανο πιθανότατα).

Ενώ εκ μέρους του Δήμου Πύργου δόθηκε πρόσφατα κι άλλο (πρόσθετο) χρηματικό ποσό, που επίσης κάλυψε (άλλα) έξοδα της ομάδας.  

- Κι ευτυχώς που πλέον τα τελευταία χρόνια είναι καθαρά Ερασιτεχνική η Γ' Εθνική κατηγορία, κι αντίστοιχα είναι και το σωματείο καθαρά Ερασιτεχνικό.

- Η οποία κατηγορία, συγκεκριμένα έχει το ίδιο νομικό και αθλητικό καθεστώς με τις Τοπικές Κατηγορίες. 

Καθαρά Ερασιτεχνικό υπενθυμίζεται ότι σημαίνει γι' αυτή την Κατηγορία (και για τις ηλειακές ομάδες αυτά τα χρόνια):

Πως σε όλα τα βασικά θέματα λειτουργίας και καταστάσεων ενός σωματείου, έχουν τουλάχιστον μειωθεί πάρα πολύ οι ιδιαίτερα δαπανηρές οικονομικά εκροές “νταβατζηλίδικων” χρημάτων! Όπως ήταν ο επαγγελματικός χαρακτήρας της κατηγορίας, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε:

* Υποχρεωτικά Μετοχικό Κεφάλαιο και μετοχές, και λειτουργία Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας, κ.τ.λ.

* Δοσοληψίες με ΙΚΑ και Εφορία (που σε κάθε περίπτωση απέφεραν πολλές χιλιάδες ευρώ δαπάνη),

* Δοσοληψίες με ΕΠΑΕ (δηλ,την Ένωση Β' και Γ' Εθνικής στην πιο σύγχρονη μορφή της), με υποχρεωτικά συμβόλαια των παικτών που τώρα δεν υπάρχουν (πλέον έχουν μόνο δελτία, όπως ακριβώς δηλαδή και στις μικρότερες Τοπικές κατηγορίες),

* Υποχρεωτική ομαδική ασφάλιση παικτών σε ιδιωτική εταιρεία που επέλεγε η ΕΠΑΕ,

* Μεγάλο κόστος έκδοσης επαγγελματικού δελτίου παίκτη από την ΕΠΑΕ (τώρα αυτά εκδίδονται ως ερασιτεχνικά από τις κατά τόπους ΕΠΣ των Νομών και με πολύ μικρότερο αντίτιμο),

* Εισφορές στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμοιβομένων Ποδοσφαιριστών (μέσω κάθε δελτίου που εκδιδόταν)

* Πιστοποιητικό από Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού,

* Πολύ μεγαλύτερη οικονομική δαπάνη για το εξοδολόγιο διαιτησίας αγώνων (ορίζονταν από σαφώς πιο μακρινές αποστάσεις όλοι οι διαιτητές, αλλά και οι παρατηρητές τους κάποιες φορές)

* Υποχρεωτικό “σφράγισμα” - θεώρηση των εισιτήριων αγώνα από την Εφορία, και άλλα πολλά σχετικά, και γραφειοκρατικά αλλά κυρίως και άκρως δαπανηρά!

Ενώ πλέον άλλη μια τεράστια διαφορά είναι ότι, με την αύξηση των Ομίλων και των ομάδων που μετέχουν σε αυτή, έχει μειωθεί εντυπωσιακά το κόστος των μετακινήσεων. Αφού πλέον οι ομάδες κάθε Ομίλου είναι πολύ κοντινές.

Π.χ., τις τελευταίες τρεις φορές που ο Πανηλειακός είχε στο πρόσφατο παρελθόν αγωνιστεί στη Γ' Εθνική, δηλαδή την τριετία, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 (όπου στο τέλος της, μέσω της αναδιάρθρωσης που είχε επισημοποιηθεί μεσούσης της περιόδου, εξασφάλισε τελικά και θέση ανόδου στη Β' Εθνική), έπαιξε σε Επαγγελματικό πρωτάθλημα 2 Ομίλων (μόνο Νότιο και Βόρειο, δηλαδή). Ενώ την τελευταία εξαετία είναι Ερασιτεχνικό, και μάλιστα την τελευταία διετία υπάρχουν και 8 Όμιλοι!

Και είχε άλλου είδους ταξίδια: πέντε με έξι την κάθε σεζόν σε Αθήνα και Αττική γενικότερα, τρία σε Κρήτη (Ρούβα Ηρακλείου, Χανιά, Ρέθυμνο), μέχρι και σε Βόλο και Τσαριτσάνη Λάρισας, (για τους αγώνες πλέι οφ ανόδου)

- Ενώ πλέον τα τελευταία χρόνια (με μόνη τη φετινή εξαίρεση λόγω του εσκεμμένου "μεγειρέματος"), οι ηλειακές ομάδες παίζουν σε Όμιλο με πολύ κοντινές αποστάσεις, και στον οποίον δεν είναι μέσα ούτε καν όλες οι ομάδες της Πελοποννήσου (αφού δεν ήταν πέρυσι ούτε αυτές του Νομού Κορινθίας, και ούτε καν αυτές του Νομού Αργολίδας).

* Ευτυχώς πάντως, που έστω με καθυστέρηση, τελικά τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιοι της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας “εδέησαν” και έκαναν αυτό το νέο πλαίσιο. Γιατί το προηγούμενο ήταν άκρως ...άγριο και αιμοβόρο, την ώρα μάλιστα που ήδη η κρίση χτύπαγε τη χώρα!

- Κι ακόμα ευτυχώς, που όπως όλα δείχνουν, η φετινή σύνθεση του ομίλου "επιτέλεσε την ...αποστολή της", κι από τη νέα σεζόν ο όμιλος θα επανέλθει γεωγραφικά στη γνώριμη μορφή του

Όλα τα παραπάνω, τουλάχιστον βοηθάνε σημαντικά τη (σαφώς) δύσκολη οικονομικά αποστολή των διοικούντων! Σε τέτοιες μάλιστα εποχές, και δύσκολες οικονομικά, αλλά και απαξίωσης του ποδοσφαίρου γενικότερα, με τον κόσμο να έχει εγκαταλείψει τα γήπεδα.

Παραμένουν τα ... "απόνερα"

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα, βαρύ παραμένει το κλίμα στον Πανηλειακό μετά την "περιβόητη" πλέον ήττα από τον Παναιγιάλειο.

Όπου μετά τη λήξη του ματς, η διοίκηση των ερυθρόλευκων εξέδωσε ανακοίνωση στοχοποιώντας κάποιους ποδοσφαιριστές της ομάδας (λόγω της μειωμένης - όπως η διοικούντες θεωρούν - απόδοσης τους στο παιχνίδι)!

Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχαν ούτε σχετικές αποδείξεις, ούτε καν διασταυρωμένες πληροφορίες (έστω...) από πλευράς των διοικούντων του συλλόγου για το πως κάποιοι και ποιοι μπορεί να έκαναν κάτι τέτοιο σε αυτή την αναμέτρηση. Και γενικά, πως έτσι ...εύκολα αναφέρονται αυτά. 

Και μάλλον άλλωστε δεν είναι πλέον τυχαίο πως, έως το βράδυ της Τετάρτης, αν κι έχει αποφασιστεί η πρόωρη απομάκρυνση κάποιων παικτών εκ μέρους της διοίκησης, δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια επίσημη σχετική ανακοίνωση (σε συνέχεια της κυριακάτικης, όπως άλλωστε εκείνη η ίδια ανέφερε)...

Σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί που αποχώρησαν και γιατί. 

Αφού τέτοια ζητήματα είναι πολύ "λεπτά". Και τα πράγματα γίνονται ...χάλια με άπειρους, βεβιασμένους ή και λανθασμένους χειρισμούς! Ειδικά κι όταν αυτοί είναι δημόσιοι! 

- Τέλος, το προσεχές ματς για την 25η αγωνιστική (προτελευταία), είναι την Κυριακή στη Ρόδο με τον Ιάλυσο (ώρα 1.00 το μεσημέρι).

Share