Παντού ΕΚΤΟΣ Ηλείας! - Το τρένο ξανά σε Ναύπλιο,Τρίπολη και Καλαμάτα. Ο προαστιακός πάει Πάτρα-Κ.Αχαϊα.

Παρ, 02/14/2020 - 13:14

Ανάπτυξης συνέχια για την Ηλεία!!!

Οι εκτός πραγματικότητας, τοπικοί άρχοντες αρέσκονται ΜΟΝΟ σε λόγια ανάπτυξης...

Η ανάπτυξη όμως έρχεται σε όλους τους γειτονικούς Νομούς ΕΚΤΟΣ Ηλείας.

Το τρένο ξανά σε Ναύπλιο, Τρίπολη, Καλαμάτα. Ο προαστιακός πάει Πάτρα-Κ.Αχαϊα. Η Καλαμάτα "καλπάζει" οικονομικά, η Σπάρτη απέκτησε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, κλπ

Η Ηλεία αναμένει τους επόμενους νεκρούς από τροχαία στον δρόμο καρμανιόλα Πάτρα -Πύργος!

Αλλά είπαμε ο δρόμος θα ξεκινήσει το "συντομότερο δυνατόν".

Πάντως για έναρξη του έργου εντός του 2020 αποκλείεται.

Το πρώτο βήμα έγινε και πλέον ξεκινούν οι μελέτες που θα μας οδηγήσουν στην επαναλειτουργία της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος-Ναύπλιο-Τρίπολη και μάλιστα με υποσημείωση την πιθανότητα κανονικοποίησης της. Επιβεβαιώνοντας πρόσφατο ρεπορτάζ του ypodomes.com, σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπό τον υπουργό ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή, συμφωνήθηκε ως πρώτο μέτρο η εκπόνηση των μελετών.

Η γραμμή που διακόπηκε το 2010 λόγω της κρίσης είχε ανακαινιστεί σχετικά πρόσφατα αλλά λόγω των πολλών ετών αχρησίας, είναι απαραίτητα η διεξαγωγή έργων. Το αρχικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 15εκατ.ευρώ με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο και σε δεύτερη φάση την λειτουργία και του τμήματος Ναύπλιο-Τρίπολη. Αν και δόθηκε ως στόχος το 2021 για να σφυρίξει και πάλι το τρένο στο Ναύπλιο, στελέχη της αγοράς μιλώντας στο ypodomes.com θεωρούν πολύ αισιοδοξο αυτό το σενάριο.

Τον Μάιο αναμένεται να γίνει πιο συγκεκριμένο το χρονοδιάγραμμα και το κόστος ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και η ιδέα να μετατραπει η γραμμή από μετρική σε κανονική για να μπορούν να δρομολογηθούν όλα τα τρένα. Σε αυτή την περίπτωση όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, θα μπορούσε να γίνει σταδιακά αυτή η μετατροπή.

Η συνάντηση έγινε προχθες, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Νίκος Σταθόπουλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΤΟ 2021

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρης Πελοποννησου υποστήριξε πως “Η δέσμευση είναι ότι το 2021 το τρένο θα πάει από την Κόρινθο στο Ναύπλιο και θα επαναλειτουργήσει η γραμμή ως την αργολική πρωτεύουσα” τόνισε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι το τρένο δεν θα φθάνει στην Αθήνα, αλλά στον μεγάλο σταθμό της Κορίνθου, όπου και θα γίνεται μετεπιβίβαση στον προαστιακό, για τη συνέχιση του ταξιδιού προς Αθήνα. Ως το Ναύπλιο υπάρχουν περί τις 65 ισόπεδες διαβάσεις, στις οποίες πρέπει να τοποθετηθούν οι αναγκαίοι αυτοματισμοί. Επίσης, πρέπει να λειτουργήσει μηχανοστάσιο στην Κόρινθο για τη συντήρηση των μετρικών συρμών”.

Ωστόσο θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να είναι υπεραισιόδοξο. Ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση των ΑΣΙΔ (των αφύλακτων Σιδηροδρομικών ισόπεδων διαβάσεων), ενδέχεται να είναι μακροχρόνιος και το ζήσαμε σε προηγούμενη εργολαβία. Επιπρόσθετα θα χρειαστεί ένας εύλογος χρόνος για την ασφαλή εγκατάσταση και λειτουργία τους και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το 2021 είναι κατά πάσα πιθανότητα άπιαστος στόχος.

Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει οικονομικά στην επίτευξη του στόχου για την επαναλειτουργία του τρένου, σημειώνοντας: “Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να μη γίνει ένας δρόμος δευτερεύουσας σημασίας και αντ’ αυτού να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή. Πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους μας η επαναλειτουργία της γραμμής. Η εποχή μας, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που διογκώνονται επιβάλλουν την επαναλειτουργία της”

Προαστιακός Πάτρα-Κ.Αχαϊα: Ανακοινώθηκαν δρομολόγια

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε τα δρομολόγια και τις τιμές του Προαστιακού από την Πάτρα έως την Κάτω Αχαϊα, χωρίς όμως να ανακοινώσει πότε θα ξεκινήσουν, καθώς δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι εργασίες ηλεκτροδότησης στο εκδοτήριο της Κάτω Αχαϊας, και η σύνδεσή του στο διαδίκτυο.

Η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

«Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, προκειμένου να ξεκινήσουν τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού από και προς την Κάτω Αχαϊά, πρέπει να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία του σταθμού, καθώς και του εκδοτηρίου της Κάτω Αχαϊάς, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της, αλλά και του προσωπικού της.

Ειδικότερα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. αναμένει την ηλεκτροδότηση του προσωρινού εκδοτηρίου εισιτηρίων στην Κάτω Αχαϊά από το δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς και τη σύνδεση με το διαδίκτυο, η οποία είναι απαραίτητη για την έκδοση εισιτηρίων μέσω του κεντρικού συστήματος της εταιρίας.

 

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. πιστή στις δεσμεύσεις της για αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό, θα προχωρήσει στην έναρξη των νέων δρομολογίων του Προαστιακού από και προς την Κάτω Αχαϊά, εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για ομαλή και ασφαλή λειτουργία.

Share