Πως η Γ' Εθνική γίνεται Δ' Εθνική παράνομα και πραξικοπηματικά!

Δευ, 04/08/2019 - 18:30

Έγινε τη Δευτέρα 8 Απριλίου, κρίσιμη σύσκεψη Βασιλειάδη-Γραμμένου και άλλων εκπροσώπων του άμοιρου ελληνικού ποδοσφαίρου.

Επειδή ο υφυπουργός Αθλητισμού, δεν έκανε δεκτό το αίτημα των ποδοσφαιρικών, να μην ισχύσουν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και το επόμενο πρωτάθλημα της Super League να διεξαχθεί με 16 και όχι με 14 ομάδες και γενικά να αναβληθεί για το μέλλον η αναδιάρθρωση αφού τους εκβίασε πως τότε δεν θα ισχύσει το πολύ παχυλό συμβόλαιο ΠΑΕ της τωρινής Super League αλλά και της νέας League 2, με την ΕΡΤ και στη νέα περίοδο, αυτοί τελικά συμφώνησαν να γίνει κανονικά η αναδιάρθρωση από την επόμενη σεζόν:
-14 ομάδες στη SL
-12 ομάδες στη SL2
-14 ομάδες στη FL (που θα είναι και αυτή επαγγελματική)
-Τέταρτη τη τάξει πλέον κατηγορία η τωρινή Γ' Εθνική


Τυπικά, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 9/4 πρέπει να επικυρωθούν τα παραπάνω.
 

* Το εντυπωσιακό είναι ότι η αναδιάρθρωση, τώρα, και με τα υπάρχοντα πρωταθλήματα στη λήξη τους, είναι παράνομη και πραξικοπηματική!

ΕΠΕΙΔΗ οι ομάδες έπαιξαν αυτή τη σεζόν ένα ολόκληρο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας (όπως κι οι υπόλοιπες βέβαια σε αυτά που μετείχαν), χωρίς οι συμμετέχουσες ομάδες να τελούν σε γνώση όλων των αγωνιστικών όρων που σύμφωνα με το ισχύον Αθλητικό Δίκαιο, τους νόμους και τους κανονισμούς, πρέπει να διέπουν την διοργάνωση ενός αξιόπιστου, φερέγγυου, δικαίου και άρτια οργανωμένου πρωταθλήματος.

Συγκεκριμένα, με απόλυτη ευθύνη της διοίκησης της ΕΠΟ και κατά παράβαση του ΚΑΠ γίνονται δεκτές οι μονομερείς ενέργειες του Υφυπουργού Αθλητισμού με κύκλους της SUPER LEAGUE για την αιφνίδια αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών, χωρίς να συνυπολογιστούν οι αλυσιδωτές παρενέργειες σε ολόκληρη την εθνική πυραμίδα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

ΕΠΕΙΔΗ για πρώτη φορά όχι μόνο ξεκίνησε, αλλά και πλέον ολοκληρώνεται, πρωτάθλημα με προκήρυξη γεμάτη από αστερίσκους και παραπομπές και με ουσιαστικές ελλείψεις όσον αφορά τον αριθμό των ομάδων που θα προβιβασθούν και θα υποβιβαστούν.

ΕΠΕΙΔΗ η προκήρυξη του πρωταθλήματος Γ' Εθνικής, όταν ήδη ξεκίνησε, στα άρθρα 14 και 15 περί προβιβασμού και υποβιβασμού, δεν καθόριζε επακριβώς την θέση των ομάδων μετά την επικύρωση της βαθμολογίας αλλά κατά παγκόσμια πρωτοτυπία παρέπεμπε σε αποφάσεις που θα λμβάνονταν ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΉΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ FOOTBALL LEAGUE.

ΕΠΕΙΔΗ αν ισχύσει αυτή η αναδιάρθρωση είναι βέβαιη η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ της τελευταίας κατηγορίας που γίνεται ΤΕΤΑΡΤΗ στη σειρά, και κατ' επέκταση είναι καταστροφή όλων των ομάδων και όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

ΕΠΕΙΔΗ είναι “ανατίναξη στον αέρα” για το φετινό πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, το ότι οι πρώτες ομάδες ουσιαστικά δεν θα ανέβουν (!) κι όσες υποβιβαστούν θα χάσουν δύο κατηγορίες.

ΕΠΕΙΔΗ οι τόσο σοβαρές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση ελήφθησαν ερήμην των ομάδων, αλλά και των ΕΠΣ, καθώς η ΕΠΟ απέφυγε πεισματικά να οργανώσει μία ανοικτή διαβούλευση.

ΕΠΕΙΔΗ η ΕΠΟ δυστυχώς άγεται και φέρεται από συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και δεν εξυπηρετεί καθόλου τα συμφέροντα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου που εκλέγει την συντριπτική πλειοψηφία της διοίκησης της.

ΕΠΕΙΔΗ η παρούσα Ε.Ε της ΕΠΟ ανέχεται προκλητικά αντικαταστατικές και παράνομες παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού.

ΕΠΕΙΔΗ η επιχειρούμενη πραξικοπηματική αναδιάρθρωση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου παραβιάζει ευθέως τον ΚΑΠ που στο άρθρο 7 παρ.6 ρητά προβλέπει ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ισχύει από την μεθεπόμενη περίοδο! Και βεβαίως την ίδια ακριβώς jus cogens διάταξη του άρθρου 131 Παρ.3 του Ν.2725/1999!

ΕΠΕΙΔΗ η συνολική αναδιάρθρωση επαγγελματικού κι ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είναι νομικά ανυπόστατη, καθώς εκτός του ότι αντίκειται στο ισχύον Αθλητικό Δίκαιο, Ομοσπονδιακό και Δημόσιο, δεν στηρίζεται σε νεότερο αθλητικό νόμο

Μάλιστα, φαίνεται πως με το παραπάνω σκεπτικό, ομάδες της φετινής Γ' Εθνικής (και κυρίως αυτές που ανεβαίνουν), θα προσφύγουν στο Διαιτητικό Δικαστήριο ΕΠΟ ή και σε κάθε άλλο αρμόδιο δικαστήριο... 

* * * Τι ισχύει όμως με τη νέα Γ' Εθνική που από το καλοκαίρι θα αποτελέσει όπως προαναφέρθηκε, και την τέταρτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου; Από τη φετινή Γ' Εθνική θα προβιβαστούν άμεσα οι 8 πρωταθλητές των ομίλων (στη νέα ...Γ' Εθνική, ενός ομίλου), ενώ οι 8 δευτεραθλητές θα δώσουν αγώνες μπαράζ σε ζευγάρια μεταξύ τους, για τέσσερις ακόμα θέσεις. Τα όσα προβλέπονται για υποβιβασμό από τους οκτώ ομίλους της Γ’ Εθνικής με τα τωρινά δεδομένα είναι οι πέντε τελευταίοι κάθε ομίλου, ενώ κανονικά θα ανέβουν οι 53 πρωταθλητές των ΕΠΣ, μαζί με τους δευτεραθλητές των τριών ιδρυτικών Ενώσεων (Αθήνας, Πειραιά, Μακεδονίας). Συνεπώς στη Γ’ Εθνική τη νέα σεζόν αναμένεται να έχουν δικαίωμα συμμετοχής συνολικά 106 ομάδες (που θα χωριστούν σε 8 ομίλους, με περίπου 13-14 ομάδες ο καθένας).

Share