ΠΡΟΣ ΔΕΥΑΠ: Τι γίνεται με το έργο του εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης ύψους 1,5 εκ ευρώ που καθυστέρησε η υπογραφή της σύμβασης η παρούσα Διοίκηση μετά την απόφαση για κατάργηση του “Φιλόδημος”;

Δευ, 12/02/2019 - 09:06

Τι γίνεται με το έργο " εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης - Τηλεέλεγχος - τηλεδιαχείρισης" της ΔΕΥΑ Πύργου, ύψους 1.500.000 ευρώ ευρώ που καθυστέρησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο την υπογραφή της σύμβασης μετά την απόφαση για κατάργηση του “Φιλόδημος”;

Το έργο θα έλυνε τεράστια προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης στον Δήμο Πύργου και την αποφυγή των συνεχών διακοπών.

Επίσης θα τοποθετούνταν 5.000 ηλεκτρονικά υδρόμετρα "έξυπνα ρολόγια".

Το έργο είχε ενταχθεί από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ με πρόεδρο τον μηχανικό Γεώργιο Ανδριόλα.

Με φροντίδα του προηγούμενου ΔΣ είχε γίνει η μελέτη, οι όροι Διακήρυξης και είχε Δημοπρατηθεί το έργο.

Ο διαγωνισμό είχε ολοκληρωθεί επί προεδρίας Γιώργου Ανδριόλα και έπρεπε η νέα Διοίκηση να προχωρήσει για υπογραφή της Σύμβασης.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ όμως με πρόεδρο την Ρούλα Αλικάκη - Τζανέτου, από την εκλογή του μέχρι σήμερα δεν προχώρησε την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης, άγνωστο γιατί.

Μετά την εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών Θεοδωρικάκου στην ΚΕΔΕ, ουσιαστικά ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ καταργείται και το έργο είναι στον αέρα!!!

Θα πρέπει να περιμένουμε το πότε θα ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ όπως είπε ο Υπουργός.

Το θέμα κρίνεται πολύ σοβαρό.

 

Τι ήταν το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

Το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη ΜΟΔ. Βασικό στοιχείο του είναι η δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση των έργων τους.
Οι δήμοι δεν επιβαρύνονται, διότι η αποπληρωμή των επενδυτικών δανείων καλύπτεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Με το πρόγραμμα ενισχύονται οι ΟΤΑ όλης της χώρας, μέσω της κατασκευής έργων και προμήθειας εξοπλισμού στους τομείς: ύδρευσης, αποχέτευσης, αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), αγροτικής οδοποιίας, ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Τι ανέφερε ο Υπουργός

Μιλώντας την Τετάρτη στην ΚΕΔΕ, ο Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι ενώ η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από 200 εκατομμύρια ευρώ το 2017, μειώθηκε στα 137 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά η λήξη των έργων να είναι στις 31/12/19, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου έχει εντάξει στο πρόγραμμα 502 έργα, ύψους 1,235 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε, υπάρχει «τρύπα» 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση των έργων, που κινδυνεύουν «να τιναχθούν στον αέρα». «Η βούληση της κυβέρνησης είναι απόλυτη. Τα έργα δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Είναι κατεπείγον, διότι διαφορετικά η υπόθεση αυτή θα τιναχθεί στον αέρα. Αυτή είναι η πρώτη πράξη» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στην ΚΕΔΕ.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο πρώην Πρόεδρος ΔΣ Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης σε δήλωσή του, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος Φιλόδημος ήταν 2 δισ. ευρώ και αφορά τη χρηματοδότηση έργων υποδομής των Δήμων κυρίως της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες ελλείψεις βασικών υποδομών. Όπως αναφέρει, ο αρχικός προϋπολογισμός θεωρείται «συντηρητικός», ενώ για την πρόοδο των έργων προβλέπεται η αύξηση της δανειοδότησης από την ΕΤΕπ, ανάλογα από το «πόσο γρήγορα θα τρέξουν τα έργα» οι δήμοι.

 

Share