ΠΥΡΓΟΣ: Ήταν όμορφη η πόλη μας...

Πέμ, 07/02/2020 - 18:55

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. 

Κάθε βράδυ θα δημοσιεύουμε  φωτογραφίες του παλιού Πύργου για να δείξουμε ότι η πόλη μας ήταν όμορφη, ανθρώπινη.

ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΚΡΟΝΙΟ 1907
Παλαιά φωτογραφία με Πυργίους θαμώνες του καφενείου Κρόνιον. Όπως κάθε αστός που σεβόταν τον εαυτό του και τους συμπολίτες του, φορούσαν όλοι κοστούμι. Απαραίτητο στοιχείο της ενδυμασίας το καπέλο. Πρώτος από αριστερά κάθιστός διακρίνεται ο εκ των ιδιοκτητών της επιχειρήσεως Αποστόλης Λιούρδης. Έκτος από αριστερά, καθισμένος με ανοικτόχρωμο καπέλο και γυαλιά είναι ο πλούσιος Χατζηγιάννης, ιδιοκτήτης του ακινήτου αριστερά του Κρονίου, το οποίο πουλήθηκε για να στεγαστούν τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος. Ήταν γαμπρός του πατρινού ευεργέτη Μαραγκόπουλου

Στο μεγάλο χώρο του καφενείου υπήρχε και χαρτοπαικτική λέσχη στο πατάρι. Ήταν επιπλωμένο με βενετσιάνικα έπιπλα και διέθετε μπιλιάρδο. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν μπορούσε να δει κανείς παρά την αφρόκρεμα της αστικής τάξεως του Πύργου, που λόγω της σταφιδοκαλλιέργειας και του λιμανιού του Κατακόλου, από όπου γινόταν η εξαγωγή της σταφίδας, είχε πολύ μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ισχύ από τη μηδαμινή που έχει σήμερα. Ανάλογη της οικονομικής ευμάρειας της πόλεως ήταν και η παιδεία των κατοίκων της, καθώς και των γύρω χωριών.

Η μεγάλη και πολυτελής αίθουσά του φιλοξένησε πολλές φορές χοροεσπερίδες των πλουσίων Πυργίων. Στον ίδιο χώρο προβλήθηκε για πρώτη φορά κινηματογραφική ταινία το 1913 από τον Ιταλό Τζιοβάννι. Ήταν τέτοια η άγνοια για το νέο μέσον του κινηματογράφου, ώστε ο ιδιοκτήτης επιχείρησε να διώξει τον Τζιοβάννι, μη γνωρίζοντας τι επρόκειτο να κάνει. Ο Ιταλός επιχειρηματίας συνέχισε τις προβολές του στο θέατρο «Απόλλων».

Share