Πύργος: Με κόσμο και ...ειδήσεις η παρουσίαση του βιβλίου «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου»

Παρουσιάστηκε το Σάββατο το απόγευμα στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου το μοναδικό στο είδος του βιβλίο «ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» που επιμελήθηκε και έγραψε μετά από μακροχρόνια έρευνα ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της ΕΡΤ Νίκος Αγγελίδης.

Το οποίο αποτελεί μια λεπτομερή καταγραφή όλων των αθλητικών σωματείων που ονομάζονται ΑΕΚ ή φέρουν ως έμβλημά τους τον δικέφαλο αετό.

Ήταν ο πρώτος σταθμός - αφού παρόμοια εκδήλωση είχε γίνει πριν, μόνο στην Αθήνα - σε ένα «ταξίδι» της συγκεκριμένης έκδοσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως και του εξωτερικού (μετά από αίτημα πολλων φίλων της ΑΕΚ οι οποίοι έδειξαν από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον να ενημερωθούν για πράγματα που ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστα για την ιστορική πορεία αλλά και την παγκόσμια διεύρυνση του συλλόγου).

Η παρουσίαση έγινε από τον ίδιο τον συγγραφέα Νίκο Αγγελίδη που μίλησε αναλυτικά και σε τομείς για το αποτέλεσμα της έρευνας του σχετικά με όλες τις ομάδες που φέρουν το όνομα ΑΕΚ ή έχουν ως έμβλημα τους τον Δικέφαλο Αετό και η καθεμιά από αυτές, είτε στο ποδόσφαιρο είτε σε κάποιο άλλο άθλημα, γράφει ή έγραψε την δική της ιστορία…

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νότιος Άνεμος και παρουσιάζει δυσεύρετα αρχεία εφημερίδων από το 1924 και αφηγήσεις, που φέρνουν στο φως στοιχεία άγνωστα μέχρι σήμερα. Η έρευνα του δημοσιογράφου κράτησε πέντε χρόνια και ταξιδεύει τους αναγνώστες σε κάθε σημείο της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη, μέχρι την Ινδία και τον Παναμά.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 302 (!) σωματεία σε όλο τον κόσμο από τα τέλη του προπερασμένου αιώνα. Οι φίλοι της ΑΕΚ, αλλά και οι λάτρεις της ιστορίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού γνωρίζουν, μέσα από το βιβλίο αυτό, νέα άγνωστα στοιχεία για τόπους και ομάδες που έχουν κάτι να πουν για την ΑΕΚ και τον δικέφαλο αετό. Η όλη δουλειά, που έγινε με την επίσημη στήριξη της ΠΑΕ ΑΕΚ αλλά και της ΚΑΕ ΑΕΚ, περικλείεται σε 60.000 λέξεις και πάνω από 1.000 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες.

«Το έναυσμα για την καταγραφή όλων των ομάδων που λέγονται ΑΕΚ ή έχουν τον δικέφαλο αετό ως σύμβολο στην καρδιά των αθλητών, αποτέλεσε μια φωτογραφία της δεκαετίας του ’80 με κάποιους ποδοσφαιριστές που φορούσαν φανέλες της ΑΕΚ στην Ουγγαρία. Ήταν η ΑΕΚ Μπελογιάννη, η ομάδα του χωριού που φτιάχτηκε έξω από τη Βουδαπέστη από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες. Πέντε χρόνια έψαξα, με πάθος, για να εντοπίσω σε κάθε σημείο του πλανήτη το στίγμα της ΑΕΚ. Τριακόσιες δύο ομάδες βρήκα μέσα από αυτή την αγωνιώδη και πεισματάρικη έρευνα», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Αγγελίδης (φωτό).

- Στην εκδήλωση της οποίας την επιμέλεια είχε ο Πύργιος δημοσιογράφος Χρήστος Πλευριάς, υπήρξε και προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για το τοπικό Ενωσίτικο στοιχείο.

Παρευρέθηκαν, φίλαθλοι και φυσικά φίλοι της ΑΕΚ στην Ηλεία, παράγοντες και αθλητές που έχουν θητεύσει στην ΑΕΚ Πύργου και στην ΑΕΚ Κάτω Παναγιάς (άλλωστε και για τις δύο αυτές ομάδες γίνεται αναλυτική αναφορά στο ίδιο το βιβλίο του Ν. Αγγελίδη), καθώς και συνάδελφοι δημοσιογράφοι.

* Στην παρουσίαση του βιβλίου βρέθηκε κι ο υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Ηλείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Ο κ. Μπαξεβανάκης δεν έκρυψε τα αισθήματα του για την ΑΕΚ και αναφέρθηκε στο “καυτό” θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, εκφράζοντας την απόλυτη αισιοδοξία του ότι η διαδικασία βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Αναλυτικά τα όσα είπε:
«Για το γήπεδο, αυτό που ήταν να κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, ξέρετε ότι ήδη το έκανε… Και με κόστος και με αντιπαλότητα. Κόντρα σε πολλά εμπόδια, το ξέρει πολύ καλά η ΑΕΚ. Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία…»
Αναφέρθηκε και στην αγάπη του για την ΑΕΚ, ζητώντας ένα δίκαιο πρωτάθλημα, στο οποίο - όπως είπε - η Ένωση θα έχει πολλές ελπίδες επειδή διαθέτει καλή ομάδα.
«Μου είπαν να μην έρθω γιατί λέει… άμα γίνει γνωστό ότι είσαι ΑΕΚ δεν θα έχεις καλή τύχη την επόμενη φορά… Οι παλιές αγάπες είναι οι μεγαλύτερες όμως. Επομένως ΑΕΚ είμαστε και ΑΕΚ θα συνεχίσουμε. Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι να γίνεται ένα καλό πρωτάθλημα, να σπάσει οριστικά η ...παράγκα, να παίζονται οι αγώνες επί ίσοις όροις. Αν συμβεί αυτό, έχουμε πολλές πιθανότητες, γιατί και καλή ομάδα είμαστε, αλλά πάνω από όλα έχουμε και κάτι που δεν έχουν οι άλλες λεγόμενες μεγάλες ομάδες. Είμαστε καθαροί και έντιμοι».  

Share