ΠΥΡΓΟΣ: Μπαράζ λουκέτων εμπορικών επιχειρήσεων. Απλός θεατής το Επιμελητήριο Ηλείας - Έχουν λύση στο πρόγραμμά τους οι υποψήφιοι Δήμαρχοι;

Κυρ, 01/20/2019 - 10:10

Γράφει ο Γιάννης Αγγελίδης, οικονομολόγος

Πολλές, ειδικά εμπορικές επιχειρήσεις, προχώρησαν ή προχωρούν σε κλείσιμο των καταστημάτων τους σε κεντρικούς δρόμους του Πύργου.

Πρωταθλήτριες οδοί "λουκέτων" η Ερμού, η Γερμανού και η Καραισκάκη.

Τρείς δρόμοι που άλλοτε "εσφιζαν" από εμπορική δραστηριότητα και για να βρείς σε αυτές μαγαζί να νοικιάσεις έπρεπε να δώσεις "αέρα".

Και δεν συζητάμε για τα Χαλικιάτικα που αργοσβήνουν στο ξέχασμα των εκάστοτε Δημάρχων (θα κάνουμε ειδικό ρεπορτάζ).

To Σταυροπάζαρο που την παλιά εποχή ήταν ο κόμβος, η καρδιά της εμπορικής ζωής της πόλης, με μαγαζιά από φρέσκα τοπικά προιόντα άριστης ποιότητας με τα προιόντα των μανάβικων, των κρεοπωλείων, των τυράδικων και των ψαράδικων, κλπ, τώρα είναι το πιό "βουβό" σημείο της πόλης και συνεχώς υποβαθμίζεται.

Οι παλιοί θυμούνται το ψαράδικο του Καλαματιανού, τα τυράδικα του Καλομοίρη, Τζίνη και Μπάρκα, τα κρεοπωλεία του Βεργόπουλου και του Κούρτη, τα μανάβικα του κυρ Φώτη και του κυρ Νίκου, το ποτοποιείο των Αδελφών Πασσά, το καφεκοπτείο του Νίκου Ντάφη, τα καζάνια που έβραζαν λουκάνικα με βούτημα της φέτας του ψωμιού στο λοίπος 10 λεπτά της δραχμής, στην γωνία της Δημοτικής Αγοράς το περίπτερο του Αγγελάκη, το κουρείο του Σκουντζή το τζαμάδικο των Αδελφών Κατέβα και λίγο χαμηλότερα το Παντοπωλείο Καράγιωργα, το θρυλικό καφενείο "το ΠΟΣΤΟ" και οι φούρνοι του Δάββου και Νικάκη !!!

Στους τρεις  αυτούς εμπορικούς δρόμους το 50% έως 60% των καταστημάτων είναι κλειστά και αναμένεται να κλείσουν και άλλα.

Και συνεχώς ακούμε "παχιά λόγια" από το Επιμελητήριο, τους αμόδιους Συλλόγους, τους υποψήφιους Δημάρχους...

Μήπως κανείς από αυτούς μπορεί να μας πεί πως θα ξαναδόσει την παλιά αίγλη στην πόλη;

Μήπως μπορεί κάποιος από αυτούς να μας πει το πρόγραμμά του πάνω σε αυτό το θέμα;

Βαρεθήκαμε να ακούμε να λένε τα λάθη που έκαναν οι προηγούμενοι (οι περισσότεροι από τους υποψήφιους έχουν διατελέσει "προηγούμενοι" σε διάφορες θέσεις) αλλά κανείς δεν μας λέει πως θα αντιστρέψει την σημερινή κατάσταση. Με ρεαλιστικό και εφικτό πρόγραμμα χωρίς προεκλογικές κορώνες...

Αν πραγματικά βάζετε υποψηφιότητα για να φτειάξετε τον Πύργο και όχι για τον μισθό, απαντήστε.

Το ΗΛΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα δημοσιεύσει κάθε απάντηση που θα μας σταλεί και θα απαντά στο πρόβλημα με ρεαλιστικό και εφικτό πρόγραμμα.

Τα στοιχεία που βρίσκονται στα μητρώα του Επιμελητηρίου Ηλείας και εμφανίζουν τον αριθμό των επιχειρήσεων που άνοιξαν και έκλεισαν εντός του 2018 και παρουσίασε ο διευθυντής του ΕΒΕ Ηλείας Γιάννης Αντωνόπουλος, είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας για την Ηλεία και ειδικά για τον Πύργο.

Αναφέρει:

Στο τουριστικό τμήμα, τη φετινή χρονιά άνοιξαν 11 επιχειρήσεις χωρίς να κλείσει καμία, τη στιγμή που το 2017 είχαν ανοίξει 2 και είχαν κλείσει 6, στοιχείο που αποδεικνύει πως κάτι καλό γίνεται στην περιοχή μας.

Στο εμπορικό τμήμα άνοιξαν 109 επιχειρήσεις και έκλεισαν 45, με το 2017 να ανοίγουν 101 και να κλείνουν 54.

Στη μεταποίηση υπάρχει "βύθιση" για το 2018, αφού άνοιξαν 21 επιχειρήσεις και έκλεισαν 30, με την αντίστοιχη χρονιά του 2017 να ανοίγουν 20 και να κλείνουν μόνο 18.

Στις υπηρεσίες τα στοιχεία είναι περίπου ίδια, καθώς το 2018 άνοιξαν 247 επιχειρήσεις και έκλεισαν 127, ενώ το 2017 είχαν ανοίξει 237 και έκλεισαν 150.

Στο Εξαγωγικό τμήμα η κατάσταση παραμένει ίδια αφού ούτε άνοιξε καμία επιχείρηση, αλλά ούτε και έκλεισε.

Γιατί είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας:

1. Επιχείρηση μπορεί να έκλεισε και να μην το δήλωσε ο ιδιοκτήτης στο Επιμελητήριο

2. Να κλείσει η επιχείρηση χωρίς να έχει κάνει διακοπή, λόγω χρεών στην ΑΔΑΕ και τον ΕΦΚΑ

3. Να φύγει από την ζωή ο επιχειρηματίας και να μην υπάρχει συνεχιστής του.

 

Έχει κάνει σχετική μελέτη-έρευνα το Επιμελητήριο για επικαιροποίηση του αριθμού των επιχειρήσεων που είναι πραγματικά σε λειτουργία;

Μήπως ο κατάλογος των επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας μοιάζει με τους εκλογικούς καταλόγους, συμπεριλαμβανομένων και των... Νεκροταφείων;

Share