Σε "επιτήρηση" η Δυτική Ελλάδα μετά το μπαράζ των χθεσινών δονήσεων - Τι λένε οι σεισμολόγοι για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού

Τρί, 05/14/2019 - 09:21

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε για την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην περιοχή. "Η σεισμική δραστηριότητα ανησυχεί όπως είναι φυσικό τους κατοίκους. Χθες, ο σεισμός έφθασε τους 4,9 βαθμούς Ρίχτερ, είχαμε τέσσερις σεισμικές δονήσεις με μέγεθος 4-5 στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυλλήνης και Κατακόλου" ανέφερε.

"Η κορύφωση αυτών των φαινομένων μας έβαλε αυξανόμενη επιτήρηση στον ΟΑΣΠ και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να δούμε την εξέλιξη των φαινομένων" πρόσθεσε.

 

Όσο για τον αν ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ . Λέκκας απάντησε:

«Η σεισμικότητα στο νομό Ηλείας εκφράζεται όχι με έναν κύριο σεισμό ο οποίος διαφέρει πολύ από τους υπόλοιπους αλλά με πολλούς σεισμούς μικρούς σεισμούς γύρω στο 5 που εκδηλώνονται σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς δεν είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ποιος είναι ο κύριος σεισμός, από μία μακρόσυρτη σεισμική ακολουθία.

 

Στο μεταξύ ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης ανέφερε πως η πρόβλεψη της ομάδας ΒΑΝ για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ είναι σε ισχύ

και υπενθυμίζει τις πρόσφατες εκτιμήσεις του για το επόμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι προβλέψεις του ΒΑΝ γίνονται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι τα ηλεκτρικά σήματα που λαμβάνουμε, στο δεύτερο στάδιο κάνουμε ανάλυση με μία εξειδικευμένη παράμετρο που έχει να κάνει με την πάροδο του χρόνου. Αυτή τη στιγμή μελετάμε την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας με ιδιαίτερη ανησυχία, διότι έχουμε κάποια σημάδια, αλλά δεν θέλω να πω συγκεκριμένα πράγματα γιατί μπορεί να θεωρηθεί ότι κάνω προεκλογικά σπέκουλα«, σημείωσε ο κ. Τσελέντης, που είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ.

Μπορώ να πω ότι αυτή η πρόβλεψη που έχει γίνει με τον καθηγητή Βαρώτσο ισχύει, είναι σε εξέλιξη και πραγματικά εύχομαι ότι είναι να γίνει, να γίνει στη θάλασσα και όχι στην ξηρά. Η πρόβλεψη είναι για σεισμό κοντά στα έξι Ρίχτερ. Οι σεισμοί που έχουν γίνει μέχρι στιγμής πιστεύω ότι δεν ήταν οι κύριοι. Η πρόβλεψη κατά πολλούς έχει επιβεβαιωθεί με τους σεισμούς της Ιτέας και της Πρέβεζας, αλλά εγώ πιστεύω προσωπικά ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί. Πιστεύω ότι σε ένα μήνα θα ξέρουμε«, κατέληξε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου».

 

 

 

Πηγή:http://www.thebest.gr

 

Share