Σπ. Πρωτοψάλτης: Τι είπε για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς και για άλλες δράσεις του ΟΑΕΔ – Η επίσκεψη του στον Πύργο

Τετ, 06/17/2020 - 15:37

Μέσα στο άμεσο προσεχές διάστημα, και συγκεκριμένα στο τέλος Ιουνίου, ο Οργανισμός έχει σκοπό να «τρέξει» το νέο Κοινωφελές Πρόγραμμα εργασίας, το οποίο θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε 36.500 άνεργους. Με πρώτο βήμα τη δημοσίευση της Δημόσιας Πρόσκλησης και την έναρξη των αιτήσεων”. 

Αυτό ανέφερε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης την Τετάρτη 17/6 κατόπιν σχετικών ερωτήσεων κατά την επίσκεψη του στον Πύργο. Για ένα πρόγραμμα που υπενθυμίζεται ήταν αρχικά να ξεκινήσει υλοποίηση από τον Οκτώβριο του 2019 αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, κι ας έχει εξαγγελθεί αμέτρητες φορές!!! 

- Παράλληλα αναφέρθηκε και στους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό που δεν θα επαναπροσληφθούν, τονίζοντας πως αυτοί “όσοι λοιπόν δεν δουλέψουν το καλοκαίρι και παραμείνουν άνεργοι θα πάρουν οικονομική ενίσχυση αποζημίωση ειδική ισόποση με το επίδομα ανεργίας για κάθε 30 μέρες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας. Αυτό είναι, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος”. 

- Ενώ σε ερώτηση αν πρόκειται να δοθεί εφάπαξ ενίσχυση σε άλλους μακροχρόνια άνεργους (που δηλαδή να είναι τέτοιοι πάνω από 24 μήνες και οι οποίοι δεν πήραν αυτά τα 400 ευρώ τα οποία δόθηκαν σε όσους ήταν πάνω από 12 μήνες και μέχρι 24) απάντησε πως “δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος προγραμματισμός, ενώ γενικά τέτοιες παροχές κρίνονται και σε σχέση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες”. 

- Και σε ερώτηση αν προγραμματίζεται η έκδοση νέου προγράμματος πυροπροστασίας, απάντησε πως "δεν υπάρχει προγραμματισμός για άλλο τέτοιο πρόγραμμα προσεχώς".

- Ενώ ακόμα του τέθηκε το ζήτημα αν γίνεται σωστή και μελετημένη "διασπορά" παροχών, έτσι ώστε αυτή να μην καταλήγει τελικά σε επιδότηση της ...ανεργίας αντί για επιδότηση της εργασίας (όπως ο Οργανισμός θέλει κανονικά να προβάλει)...

* Όπως ακόμα ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο ΟΑΕΔ στήριξε τους ανέργους της χώρας με οικονομικές ενισχύσεις που δημιούργησαν ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας.

Γνωρίζοντας όμως ότι αυτές οι δράσεις έχουν μόνο προσωρινό αντίκτυπο, ο ΟΑΕΔ ταυτόχρονα σχεδίαζε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης για την αντιμετώπιση των δυσμενών εξελίξεων στην αγορά εργασίας και την ανάσχεση της επερχόμενης ανεργίας. Ο σκοπός των προγραμμάτων απασχόλησης είναι η επιδότηση της εργασίας μέσω της επιχορήγησης νέων θέσεων εργασίας και νέων επιχειρήσεων. Ετσι, για κάθε άνεργο που προσλαμβάνει ένας εργοδότης, ο ΟΑΕΔ καταβάλλει ένα υψηλό ποσοστό μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δίνοντας ισχυρά κίνητρα για απορρόφηση των ανέργων σε μόνιμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Το ολοκληρωμένο αυτό σχέδιο περιλαμβάνει την επιδότηση περισσότερων από 100.000 νέων θέσεων εργασίας και εστιάζει σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Την άμεση υλοποίηση δύο προγραμμάτων πλήρους ή πολύ υψηλής επιδότησης για συνολικά 45.000 ανέργους, με προτεραιότητα σε όσους αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες επανένταξης στην εργασία, δηλαδή μακροχρόνια ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας. Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα επιδοτήσει το συνολικό κόστος για 36.500 θέσεις 8μηνης διάρκειας σε δήμους και περιφέρειες με βασικό μισθό και το πρόγραμμα μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών θα επιδοτήσει το 75% του συνολικού κόστους, έως τα €750 μηνιαίως, για 8.500 θέσεις 12μηνης διάρκειας κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση.

2. Τη δημιουργία νέων προγραμμάτων απασχόλησης για σχεδόν 31.000 ανέργους με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα, σε περιφέρειες με αυξημένες ανάγκες, σε τομείς αιχμής και σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης.

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται προγράμματα 7.000 ανέργων, 30 ετών και άνω, σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα, 6.000 πτυχιούχων ανέργων, 22-29 ετών, υψηλών προσόντων, καθώς και ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης 4.500 νέων ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης.

3. Την εντατικοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης και βελτίωσης των ανοικτών προγραμμάτων απασχόλησης με χαμηλούς δείκτες απορρόφησης και αποτελεσματικότητας, ώστε να ενισχυθούν τα κίνητρα για την κάλυψη 27.500 θέσεων εργασίας. Ηδη ο ΟΑΕΔ έχει προχωρήσει στην αύξηση της επιδότησης, στην απλούστευση διαδικασιών και στην αφαίρεση δεσμεύσεων σε μια σειρά προγραμμάτων. Πρόσφατα, ενισχύθηκε το πρόγραμμα «επιταγής επανένταξης» για τη μετατροπή της επιδότησης ανεργίας σε επιδότηση εργασίας, που έχει καλύψει μόνο 880 από τις 10.000 θέσεις από το 2017, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους εργοδότες και υπερδιπλασιάζοντας την ανώτατη επιδότηση από τα 400 στα 830 ευρώ μηνιαίως.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο επόμενο διάστημα το ήδη δοκιμαζόμενο εργατικό δυναμικό θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες. Εργο του ΟΑΕΔ είναι να τους στηρίξει και αυτό ακριβώς θα κάνει με σχέδιο, με όλες του τις δυνάμεις και όλα τα εργαλεία. Ο Οργανισμός θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή και στην προσπάθεια αυτή”. 

- Η επίσκεψη του Σπύρου Πρωτοψάλτη στον Πύργο Ηλείας, την Τετάρτη 17 Ιουνίου περιλάμβανε:

Επίσκεψη στο ΚΠΑ2 Πύργου, Επίσκεψη σε ΕΠΑΣ – ΙΕΚ ΟΑΕΔ Πύργου, Συνάντηση με τον Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο, Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Ηλείας, καθώς και συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης.

Share