Τ. Αντωνακόπουλος για δομή μεταναστών στο πρ. "Αιγαίο": «Οι τοπικές αντιδράσεις θα είναι πολύ ισχυρές»

Δευ, 12/02/2019 - 15:31

«Φωτιές» έχει ανάψει στο Επιτάλιο καθώς και την ευρύτερη περιοχή, η γνωστοποίηση, μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star και δημοσιευμάτων του Iliaoikonomia.gr και της εφημ. "Καθημερινή", περί της προωθούμενης δημιουργίας δομής κλειστού τύπου για τη φιλοξενία 1.500 και πλέον προσφύγων και μεταναστών στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστάσιου «Αιγαίον»!

Αν και προ 20ημέρου περίπου, που αρχικά φάνηκε ότι η δημιουργία hot-spot στο Επιτάλιο ήταν δρομολογημένη, ο Δήμαρχος Πύργου είχε καταφέρει με σειρά επιχειρημάτων προς τον Υπουργό Εσωτερικών να παγώσει τις διαδικασίες. Οι καθολικές όμως αντιδράσεις που προκαλούνται από τις τοπικές κοινωνίες άλλων πόλεων όλης της χώρας, στην δημιουργία δομών στις περιοχές τους, φαίνεται πως επανέφερε το αρχικό σχέδιο των αρχών για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο Δήμο Πύργου! Και μάλιστα χωρίς να υπάρξει επίσημη ενημέρωση των τοπικών αρχών από τα κυβερνητικά κλιμάκια!

Τη Δευτέρα (2/12), θα πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Επιταλίου (παρουσία πιθανότατα και του Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου), στην οποία έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν επίσης τα Τ.Σ. Αλφειούσας, Αγριδίου, Ανεμοχωρίου, καθώς και όλοι οι Σύλλογοι της Δ.Ε. Βώλακα. Η απόφαση που θα ληφθεί, θα μεταφερθεί από το Δήμαρχο, στο Δημοτικό Συμβούλιο (που πλέον έχει επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση για την Παρασκευή 6/12).

- Ο Τάκης Αντωνακόπουλος, με δηλώσεις του στην εφημ. «Πρωινή», εξέφρασε και γενικότερα την αντίθεση του στη λογική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών τονίζοντας πως η δημιουργία κλειστών δομών- γκέτο αποτελεί καθετοποιημένη εκμετάλλευση, αλλά και ειδικότερα στην επιλογή αυτού του χώρου.

«Πρώτα απ’ όλα, η συγκεκριμένη περιοχή είναι βούρκος, λίμνη, βρίσκεται δίπλα στο χωριό, ενώ και από άποψη ανθρωπιστικών συνθηκών ο χώρος δεν είναι κατάλληλος. Εάν θέλουν να βοηθήσουν, γιατί δεν τους μοιράζουν λίγους – λίγους στις τοπικές κοινωνίες; Από δέκα οικογένειες στα χωριά, δέκα στον Πύργο και γενικά σε πόλεις και χωριά παντού, μοιρασμένοι. Να τους ταυτοποιήσουν, πρώτα τις οικογένειες προσφύγων, και με τα χρήματα που τους δίνουν, να νοικιάσουν σπίτια, μετά το μοίρασμα. Δεν καταλαβαίνω, γιατί δημιουργούν καθετοποιημένες δομές, βάζοντας τους εκατοντάδες μαζί σα σε στάβλο, γεγονός που τους αγριεύει και γίνονται ...θηρία; Δημιουργώντας σε άθλιες συνθήκες, τέτοια γκέτο, κανείς δε κερδίζει τίποτα. Ας φροντίσουμε λοιπόν, ως τοπική κοινωνία να ζήσουν κάποιοι σαν άνθρωποι, και τους άλλους οι αρχές να τους αντιμετωπίσουν ταχύτατα, γιατί αν μείνουν τόσο καιρό όπως στα νησιά που είπαν για 6 μήνες και έμειναν ήδη 3-4 χρόνια, είναι σκέτη κοροϊδία…

Στη χώρα κυκλοφορούν χωρίς χαρτιά περίπου 2 εκατ. μετανάστες και κανείς δεν νοιάστηκε, τώρα τους έπιασε το ενδιαφέρον; Εκτιμώ λοιπόν, ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, για λόγους κοινωνικών αντιδράσεων και γιατί θα αποδείξουμε ότι η περιοχή είναι ακατάλληλη για πολλούς λόγους να ζήσουν εκεί αυτοί οι άνθρωποι. Θεωρώ, ότι οι τοπικές αντιδράσεις θα είναι τόσο ισχυρές, που θα μετανοήσει όποιος επιχειρήσει να τις καταστείλει…».

Share