Τα αίτια, τα λάθη και οι παραλείψεις, που οδήγησαν στην πρόταση για απόσπαση του Νομού Ηλείας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Τρί, 10/17/2017 - 12:01

 

Η πρόταση του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα, για απόσπαση του Νομού Ηλείας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (με έδρα την Πάτρα) και προσάρτησή του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ( με έδρα την Τρίπολη), προκάλεσε αίσθηση, πήρε Πανελλαδική δημοσιότητα και σημείωσε έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις.

Το ΗΛΕIA OIKONOMIA σε όλα τα ζητήματα του τόπου πήρε πάντα ξεκάθαρες, σαφείς και δίκαιες θέσεις. Έτσι θα κάνει και τώρα.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το θέμα αυτό θα πρέπει να πάμε 31 χρόνια πίσω στο 1986, όταν ιδρύθηκαν οι Περιφέρειες. Τότε ο Υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Αχαΐας Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας προκειμένου να αντιμετωπίσει και να εξομαλύνει την αντιπαλότητα μεταξύ της Αχαΐας και της Αρκαδίας για την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου προχώρησε σε μία εφεύρεση : Την ίδρυση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όλες οι γεωγραφικές περιφέρειες της  Ελλάδας, με την ιστορική τους σημασία, αποτέλεσαν Περιφέρειες (Ήπειρος, Θεσσαλία, Κρήτη κλπ) εκτός από την «εφεύρεση» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όλες οι γεωγραφικές περιφέρειες είχαν ως βάση τους γεωγραφικούς συγκοινωνιακούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς. Αλλά στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδος η Βόνιτσα και η Ζαχάρω δεν είχαν και δεν απέκτησαν ποτέ καμία τέτοια σχέση.

Η Ηλεία χρησιμοποιήθηκε ως δεκανίκι της Αχαΐας για να γίνει πρωτεύουσα Περιφέρειας η Πάτρα. Ο Νομός Ηλείας όμως εξακολούθησε και εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της Πελοποννήσου.

Η πρώτη αντίδραση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα ήταν αν το κόμμα του κ. K. Τζαβάρα γνωρίζει την πρότασή του. Αλλά αυτό, στην προκειμένη περίπτωση, καμία απολύτως σημασία δεν έχει. Σημασία έχουν τα αίτια που δημιούργησαν την υποβόσκουσα για χρόνια αίσθηση αδικίας σε βάρος της Ηλείας, σε επίπεδο Περιφέρειας.

Για το θέμα αυτό έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί περισσότερα. Οι θέσεις του www.iliaoikonomia.gr για τα θέματα αυτά έχουν διατυπωθεί και εκφραστεί κατ’ επανάληψη.

Αρκεί να αναφέρουμε την κραυγαλέα περίπτωση του δρόμου Πάτρα – Πύργος και να σημειώσουμε ότι η όγδοη εργολαβία, που αφορά το τμήμα Βιομηχανική περιοχή – Μιτιλόγλι, δεν έχει ακόμα διεξαχθεί ακριβώς λόγω αυτών των αντιδράσεων.

Για το θέμα αυτό μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ΕΔΩ  ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Βεβαίως το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος ποτέ δεν συνεδρίασε για να πάρει θέση για ένα τόσο καίριο για το Νομό Ηλείας ζήτημα.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά για τα θέματα αυτά και τις θέσεις της Αχαΐας και της Περιφέρειας για το Νομό Ηλείας.

Αν κάποιοι πιστεύουν ότι όλα γίνονται δίκαια και καλά ας δώσουν στην δημοσιότητα την κατανομή των πιστώσεων στους τρεις Νομούς της Περιφέρειας την τελευταία δεκαετία.

Και ας μην συμπεριλάβουν σε αυτές πιστώσεις όπως η μεταφορά μαθητών και το κλείσιμο των λάκκων των Εθνικών Οδών γενικά της Περιφέρειας.

Ας αναφερθούν αν θέλουν σε συγκεκριμένα ζητήματα και σε καίρια αναπτυξιακά έργα για το Νομό.

Να θυμίσουμε ακόμα ότι οι πέντε Νομοί της Περιφέρειας Πελοποννήσου διαθέτουν όλοι στις Πρωτεύουσές τους, Πανεπιστημιακές σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πέρα από τις όποιες σχολές και τμήματα ΤΕΙ.

Ο Νομός Αχαΐας διαθέτει τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ( Πανεπιστήμιο, Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Αυτόνομο ΤΕΙ).

Και μόνο ο Νομός Ηλείας πήρε τελευταίος κάποια τμήματα του ΤΕΙ Πατρών, που διαρκώς τελούν υπό αμφισβήτηση ή κατάργηση.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πάρα πολλά και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Σημασία έχει ότι η Ηλεία έμεινε «φτωχός συγγενής» και της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου και το αίσθημα της αδικίας έμεινε διάχυτο.

Όποιος λοιπόν θέλει να πάρει θέση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, να αναφερθεί πρώτα απ’  όλα στα αίτια και στις αφορμές, που οδηγούν και συντηρούν τέτοιες σκέψεις.

 Ο «ξύλινος» πολιτικός λόγος, τα λεκτικά πυροτεχνήματα και οι υπεκφυγές του τύπου «όλοι φταίμε», δεν έχουν καμία θέση σε τέτοια ζητήματα.

Αλλιώς ας αποδεχτούμε την μοίρα μας και ας αφήσουμε τους άλλους να αποφασίσουν για μας.

 

ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Share