Τεράστια τουριστική προβολή της Ζακύνθου απο το ντοκιμαντέρ «Το νησί των Δικαίων»

Κυρ, 12/17/2017 - 10:17

 

Ολοκληρώθηκαν πριν λίγους μήνες τα γυρίσματα στη Ζάκυνθο, απο ομάδα παραγωγών, σκηνοθετών, σκηνογράφων και συντονιστών του ντοκιμαντέρ "Το νησί των Δικαίων". Το ντοκιμαντέρ προβάλεται παγκοσμίως με έντονο Αμερικανικό ενδιαφέρον προβάλλοντας παράλληλα την Ζάκυνθο, προσφέροντάς της τεράστια τουριστική προβολή.

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τη μοναδική στα χρονικά ιστορία της διάσωσης ολόκληρης της κοινότητας των Εβραίων της Ζακύνθου, η οποία αριθμούσε περίπου 275 άτομα, μέσα από τα μάτια ενός 10χρονου, τότε, αγοριού, του Χαΐμ Κωνσταντίνη, ο οποίος έχει επισκεφτεί έκτοτε την πατρίδα του Ζάκυνθο αναρίθμητες φορές.

Στα γυρίσματα συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι του νησιού, ως κομπάρσοι.
«Είναι ένα ντοκιμαντέρ που διαφημίζει τη Ζάκυνθο στα πέρατα του κόσμου και, αυτή τη φορά, όχι μόνο για την ομορφιά του τοπίου και της φύσης της, αλλά για την ομορφιά των ανθρώπων της», λέει ο Στ. Πριόβολος. Τόνισε άλλωστε το φοβερό ενδιαφέρον που εξέφρασαν για την προσπάθεια αυτή, Οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ντοκιμαντέρ γυρίζεται υπό την αιγίδα της Unesco και του Παραρτήματος Πειραιώς & Νήσων.

Αυτό που «περνά» μέσα από το ντοκιμαντέρ, δεν είναι μονάχα το ίδιο το γεγονός που ούτως ή άλλως είναι μοναδικό. Είναι το ότι μέσα από την ιστορία αυτή, αποκαλύπτεται η πραγματικά θαρραλέα πράξη, ενός νεαρότατου Δημάρχου, με οικογένεια, καθώς και ενός ιερέα, να πάρουν αυτή την απόφαση, έχοντας μάλιστα κατά νου τις τρομερές συνέπειες που θα είχε για τους ίδιους και τις οικογένειές τους αυτή η επιλογή. «Αυτό για μένα είναι κάτι μαγικό», λέει ο Στ. Πριόβολος, χωρίς να κρύβει το θαυμασμό και τον ενθουσιασμό του.

Συντονιστής μεταξύ συνεργείου, παραγωγής και Ζακύνθου, είναι ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης, Δημήτρης Σκαλιστήρης, ο οποίος συμμετέχει και ως ηθοποιός. Συμμετέχει εξάλλου και ο Θοδωρής Καμπίτσης, ως ηθοποιός, κρατώντας μάλιστα το ρόλο του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου του Α

Το ντοκιμαντέρ θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Ζάκυνθο, με επίσημο καλεσμένο τον κ. Κωνσταντίνη, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Δείτε φωτό από τα γυρίσματα
Πηγή φωτό: Θοδωρής Καμπίτσης, Σοφία Δικοπούλου

Τον Δεκέμβριο του 1943, κατά την διάρκεια της κατοχής, οι γερμανικές αρχές απαίτησαν από τον μητροπολίτη Χρυσόστομο και τον δήμαρχο της Ζακύνθου Λουκά Καρρέρ να παραδώσουν όλους τους εβραίους του νησιού. Η εβραϊκή κοινότητα της Ζακύνθου αριθμούσε 272 μέλη, τα οποία ζούσαν αρμονικά ανάμεσα στους 42.000 κατοίκους του νησιού. Ο δήμαρχος Ζακύνθου Λουκάς Καρρέρ Ο γερμανός φρούραρχος Πόουλ Μπέρενς και ο διοικητής του νησιού Άλφρεντ Λιτ, έδωσαν στον δήμαρχο προθεσμία 72 ωρών προκειμένου να παραδώσει κατάλογο με τα ονόματα όλων των εβραίων κατοίκων, με στόχο να οδηγηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε βέβαιο θάνατο. Ο δήμαρχος Καρρέρ ζήτησε αμέσως την βοήθεια του μητροπολίτη Χρυσόστομου Δημητρίου, τον οποίο θαύμαζε ως «γενναίο» και «υπερπατριώτη». Ο μητροπολίτης του είπε: «Δεν θα πας κανέναν κατάλογο στους Γερμανούς. Θα αναλάβω εγώ».

Οι δυο τους αρνήθηκαν να παραδώσουν έστω και έναν άνθρωπο και μαζί, μέσα σε 72 ώρες, έκαναν τα πάντα για να σώσουν τους 272 Εβραίους. Με την βοήθεια των χριστιανών κατοίκων, οι εβραίοι φυγαδεύτηκαν κρυφά σε μακρινά χωριά στα ορεινά ή κρύφτηκαν προσωρινά μέσα σε αποθήκες. Πλαστογραφήθηκαν πιστοποιητικά και ταυτότητες έτσι ώστε οι εβραίοι να περάσουν για χριστιανοί. Μολονότι όλοι οι κάτοικοι ήξεραν τι συνέβαινε, κανείς δεν αποκάλυψε κάτι στους Γερμανούς. Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος έστειλε επιστολή στον Χίτλερ ζητώντας του να εξαιρέσει τους εβραίους της Ζακύνθου από τον διωγμό. Ο μητροπολίτης έδωσε τον λόγο του πως η εβραϊκή κοινότητα του νησιού δεν θα προκαλούσε πρόβλημα και εγγυήθηκε πως θα τους επέβλεπε ο ίδιος αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη. 

Όταν έληξε η προθεσμία, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος παρέδωσε στους Γερμανούς τον κατάλογο με τα ονόματα. Περιελάμβανε μόνο δύο: το δικό του και του Καρρέρ. Έπειτα τους είπε: «Ορίστε οι εβραίοι σας. Εάν αποφασίσετε να απελάσετε τους εβραίους της Ζακύνθου θα πάρετε κι εμένα. Θα μοιραστώ την μοίρα τους». Οι εβραίοι παρέμειναν κρυμμένοι μέχρι την απελευθέρωση του νησιού, τον Σεπτέμβριο του 1944. Δεν έγινε κάποια επιχείρηση σύλληψή τους. Εικάζεται ότι επιστολή του μητροπολίτη έπιασε τόπο, καθυστέρησε τις εξελίξεις και τελικά απέτρεψε τις διώξεις. Έτσι σώθηκαν και οι 272. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, το κράτος του Ισραήλ υπήρξε το πρώτο που έστειλε βοήθεια στην Ζάκυνθο όταν καταστροφικός σεισμός έπληξε το νησί το 1953.

Δυστυχώς, ο σεισμός κατέστρεψε τα αρχεία του δήμου και δεν υπάρχουν γραπτές αποδείξεις για την επιστολή του μητροπολίτη. Το 1978, το Ισραήλ τίμησε τον μητροπολίτη Χρυσόστομο και τον δήμαρχο Λουκά Καρρέρ για την αυτοθυσία και την ηρωϊκή τους στάση απέναντι στο Ολοκαύτωμα. Ανακηρύχθηκαν «Δίκαιοι των Εθνών» και η Ζάκυνθος «Νησί των Δικαίων». Σήμερα, η ηρωϊκή πράξη των δύο ανδρών διδάσκεται στα σχολεία του Ισραήλ. 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/ imerazante.gr

Share