Τουλάχιστον 10 υποψήφιοι συνδυασμοί για τον Δήμο Πύργο στις επόμενες εκλογές!

Δευ, 02/12/2018 - 11:56

 

Απομένουν δέκα οκτώ (18) μήνες μέχρι την διεξαγωγή των επόμενων Δημοτικών εκλογών, που σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκουρλέτη, θα γίνουν πιθανότατα τον Σεπτέμβρη του 2019, και ήδη για τον Δήμο Πύργου, και όχι μόνον, οι επίδοξοι μνηστήρες προετοιμάζονται.

Αναμένοντας βέβαια και τις επίσημες κυβερνητικές κινήσεις, μέσω του εδώ και καιρό περιγραφόμενου νομοσχεδίου για τα νέα δεδομένα, το έτος που πλέον διανύεται (2018) είναι προεκλογικό σε ότι αφορά τις επόμενες Δημοτικές – και Περιφερειακές – εκλογές.

Με βάση τα ισχύοντα και με τη νυν θητεία να “τρέχει” ως 5ετής, υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν τον Μάιο του 2019.

Όμως, εδώ και καιρό, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει αναφέρει σε πλήθος δημόσιων τοποθετήσεων ότι η θητεία των (νυν) αιρετών πιθανών να παραταθεί έως το φθινόπωρο του 2019, και συγκεκριμένα να γίνουν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο!!!

Αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής: «Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνουν νωρίτερα από το τέλος της παρούσας θητείας, άρα αν θα αλλάξει λοιπόν η ημερομηνία θα είναι έτσι ώστε να πάμε πιο πέρα, πιο πίσω δηλαδή. Π.χ., τον Σεπτέμβρη - Οκτώβριο (2019). Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των Ευρωεκλογών από εκείνη των Τοπικών και Περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις Ευρωεκλογές. Οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν ημερομηνία. Το διακύβευμα είναι άλλο στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους αν θέλετε υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των Αυτοδιοικητικών εκλογών», τόνισε.

* Η κρίσιμη βέβαια παράμετρος για τον Δήμο Πύργου, όπως και τους υπόλοιπους (ηλειακούς και μη) στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι εφόσον δρομολογηθούν επίσημα οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί απλής αναλογικής. Που τότε αναμένεται να αλλάξουν δραστικά το εκλογικό σκηνικό, καθώς θα ευνοήσουν την είσοδο αλλά και την εκλογιμότητα μικρότερων σχημάτων.

Η ...ουρά των υποψηφίων πάντως έχει αρχίσει να σχηματίζεται ήδη, και αναμένεται να μεγαλώνει όσο διανύουμε και το τρέχον έτος!

Νέοι και παλιοί διεκδικητές, συναντήσεις στελεχών, αποχωρήσεις και προσχωρήσεις, επισκέψεις σε χωριά, διερευνητικές επισκέψεις σε βουλευτές και κόμματα για στήριξη ή ανοχή, συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις πάσης φύσεως, συνθέτουν το όλο σκηνικό.

Με βάση τις μέχρι τώρα διαφενόμενες τάσεις, που μπορεί στην συνέχεια να διαφοροποιηθούν, για το Δήμο Πύργου η κατάσταση έχει ως εξής:

* Ο νύν Δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής κατά βάθος θέλει μια νέα θητεία. Θεωρεί ότι μπορεί να πάρει πάλι την στήριξη της Δεξιάς παράταξης. Βέβαια μειονέκτημά του, θα είναι η ηλικία.

* Ο σημερινός επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Τάκης Αντωνακόπουλος θεωρείται σίγουρος διεκδικητής στις νέες Δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό "ΑΝΑΣΑ". Η αποχώρηση του εκλεγμένου με την παράταξή του δημοτικού σύμβουλου Βασίλη Παναγόπουλου, αποτελεί μια "μαχαιριά" στην παράταξή του, πολύ δε περισσότερο αν συνοδευτεί τώρα ή στο μέλλον και... με δεύτερη αποχώρηση...

* Ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην διεκδικητής της Δημαρχίας Αντώνης Καράμπελας, δηλώνει ότι πιθανότατα θα είναι εκ νέου διεκδικητής στις επόμενες εκλογές. Η φημολογούμενη συμπόρευσή του με τον Γιάννη Αργυρόπουλο, μάλλον ...χάλασε αφού δεν τα βρήκαν με το θέμα του επικεφαλής στον συνδυασμό συσπείρωσης. Και οι δύο θέλουν να είναι επικεφαλής...

* Ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην διεκδικητής της Δημαρχίας Γιάννης Αργυρόπουλος, αφού απέτυχε η συνεργασία του με τον προηγούμενο για τον λόγο που αναφέραμε, πορεύεται πάλι με δικό του ψηφοδέλτιο με στόχο την Δημαρχιακή καρέκλα. Επιτυχημένη θεωρείται ήδη η ανοιχτή συγκέντρωση φίλων της παράταξής του για την κοπή της βασιλόπιτας πρόσφατα.

* Η δημοτική ομάδα του Χάρη Μιχαλακόπουλου οργανώνεται και δρατηριοποιείται συνεχώς και η εκ νέου κάθοδός της στις επόμενες εκλογές θεωρείται βεβαία.

* Το ΚΚΕ δεν θα λείπει ποτέ από όλους τους Δημοτικούς εκλογικούς αγώνες. Με πιθανότατο επικεφαλής τον σημερινό Δημοτικό Σύμβουλο Χρ. Γιάνναρο θα κατεβάσει δυναμικό - διεκδικητικό - αγωνιστικό ψηφοδέλτιο.

* Η διαλυμένη πρώην δημοτική ομάδα στον Δήμο Πύργου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι κάνει νέα επανεκίνηση με στόχευση να φθάσει ψηλά. Σίγουρα θα έχει νέο επικεφαλής. Ακούγεται ότι δυνατά παίζει το όνομα του Νίκου Φάμελου.

* Νέος διεκδικητής του Δήμου Πύργου θα είναι ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δικηγόρος, Ευστάθιος Καννής. Στην κίνηση προσχώρησε ο πρόσφατα αποχωρήσας από την παράταξη "ΑΝΑΣΑ", Βασίλης Παναγόπουλος. Στην κίνηση φαίνεται ότι συγκεντώνονται κυρίως στελέχη από την παλιά δημοτική ομάδα δημαρχίας Μάκη Παρασκευόπουλου και πολλοί δικηγόροι.

* Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, πρώην δήμαρχος Ιάρδανου και πρώην Αντιδήμαρχος Πύργου, Λάμπης Αριστειδόπουλος δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος για την Δημαρχία και ήδη στελεχώνει το ψηφοδέλτιο του συνδιασμού του. 

* Άγνωστο παραμένει, προς το παρόν, αν ο ΓΓ του Δήμου Χάρης Αντύπας, μετά την παραίτησή του από την ΔΗΚΕΠ, θα σχηματίσει δικό του ψηφοδέλτιο για τις επόμενες Δημοτικές εκλογές.

* Τέλος μιά κίνηση νέων σε ηλικία που δεν έχουν ξαναασχοληθεί με την τοπική πολιτική και που κάνει συγκεντρώσεις και συζητήσεις, δεν έχει ακόμα κάποιο αποτέλεσμα. Μπορεί όμως να δούμε μελλοντικά κάποιο μανιφέστο της.

** Τέλος, ιδιοκτήτης μεγάλου τοπικού ΜΜΕ, σίγουρα ΔΕΝ θα είναι διεκδικητής του Δήμου Πύργου στις επόμενες εκλογές.

Αυτοί είναι οι μέχρι τώρα φερόμενοι σαν διεκδικητές του Δήμου Πύργου στις επόμενες Δημοτικές εκλογές.

Μπορεί να δούμε κάποιες συγχωνεύσεις, αργότερα κάποιες αποχωρήσεις, αλλά και πιθανόν κάποιον ή κάποιους καινούργιους διεκδικητές.

Το ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ξεκινά πρώτο την ενημέρωση για όλες τις κινήσεις των διεκδικητών. Όταν υπάρχουν εξελίξεις θα σας ενημερώνουμε αμέσως...

Το κρίσιμο εκλογικό σύστημα

- Όπως και για το θέμα της Απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα σε αυτές τις εκλογές. Όπου με βάση τα όσα αναφέρονται από την κυβέρνηση ως τώρα:

Θα ισχύει και στις Δημοτικές - Περιφερειακές εκλογές και οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής.

Για να εκλεγεί Δήμαρχος - Περιφερειάρχης θα χρειάζεται και πάλι το 50%+1 των ψήφων, και αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο.

Έως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή, υπενθυμίζεται ότι, λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

- Μιλώντας σε όλες τις τοποθετήσεις του για το θέμα αυτό ο υπουργός, υπεραμύνθηκε του σχεδίου αυτού και ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσει ώστε "να μην γίνονται οι σημερινές αλλοιώσεις στις συνθέσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, με υπερμεγέθεις συγκυρίες αριθμών συμβούλων των πλειοψηφιών σε βάρος των υπολοίπων, ακόμα κι αν αυτοί έχουν επίσης πάρει μεγάλα ποσοστά"

- Επίσης, η εισήγηση της επιτροπής που συντάσει το νομοσχέδιο είναι ώστε η θητείες να ξαναγίνουν 4ετείς (αντί για 5ετείς)

- Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το προσεχές διάστημα με τη διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου (ευρύτερα), αλλά κυρίως με την κατάθεση και ψήφιση του.

Share