Τουρκία: Νίκη Ερντογάν με 52,6%-Χάνει όμως την πλειοψηφία στη Βουλή-Καταγγελίες αντιπολίτευσης

Κυρ, 06/24/2018 - 23:23

 

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή», με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν πετύχαμε το στόχο μας». Σαφής αναφορά στο γεγονός ότι το κόμμα του, το ΑΚP δεν κατάφερε στις βουλευτικές εκλογές να κατακτήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

(upd) 22.45

Στο 52,66% φτάνει το ποσοστό του Τ. Ερντογάν έναντι 30,78% του Μ. Ιντζέ στο 98,36% της ενσωμάτωσης. Παράλληλα επιβεβαιώνεται στο 97,89% ότι το κόμμα του Τούρκου προέδρου μετά την είσοδο του φιλοκουρδικού κόμματος στη Βουλή, δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία με 292 στις 600 έδρες.

(upd) 22.10

Ωστόσο, το Anadolu αναφέρεται σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, ενώ η πλατφόρμα Free Elections βασίζεται στο 43,3% καταμετρημένων ψήφων, αναφέρει το live blog της εφημερίδας The Guardian

 

(upd) 21.50

Tην απόλυτη πλειοψηφία του 53,08% εξασφαλίζει ο Ταγίπ Ερντογάν έναντι 30,57% του βασικού του αντιπάλου του Μουχαρέμ Ιντζε με καταμετρημένο το 94,55% των ψήφων, εν μέσω, ωστόσο καταγγελιών του Ιντζέ για νοθεία, καθώς όπως υποστηρίζει το Ρεμπουπλκανικό Κόμμα στην πραγματικότητα η ενσωμάτωση βρίσκεται κάτω του 40% και αυτό που παρουσιάζει το κρατικό πρακτορείο Anadolou ως αποτέλεσμα στο 95% στην πραγματικότητα είναι οι κάλπες που έχουν ανοίξει και όχι αυτές που έχουν καταμετρηθεί. Μάλιστα, ο Μ. Ιντζέ καλεί τους οπαδούς του να μην χάνουν την ελπίδα τους καθώς με την κανονική αναμέτρηση θα οδηγηθούμε σε β΄γύρο και γι΄αυτό τους ζητά να παραμείνουν στα εκλογικά κέντρα ώστε να γίνει κανονική καταμέτρηση.

Παράλληλα ο Ερντογάν, μετά την επιβεβαίωση εισόδου στη Βουλή του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που ξεπερνά το όριο του 10% (10,04%), δεν κερδίζει την πλειοψηφία στην Βουλή των 600 εδρών καθώς φτάνει μόλις το 42,9%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να έχει τον έλεγχο και της Βουλής που χρειάζεται παρά τις αυξημένες εξουσίες που του δίνει το νέο Σύνταγμα, πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες.

Πάντως, με την διαφαινόμενη νίκη του ο Τούρκος πρόεδρος θα αναλάβει ριζικά ενισχυμένη προεδρία, η οποία αποκτά πλέον ευρύτατες αρμοδιότητες και απορροφά τις εκτελεστικές εξουσίες της υπό κατάργηση πρωθυπουργίας. Η θητεία του νέου προέδρου θα διαρκέσει έως το 2023 ενώ ο Τ.Ερντογάν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει μια ακόμα πενταετία.

 

(upd) 21.28

Tα επίσημα αποτελέσματα από το Haber Turk στο 91,3% των καταμετρημένων ψήφων

 

Share