Τρία ευρώ το κιλό στην τσέπη των παραγωγών από τη συμφωνία Α.Σ. Γαργαλιάνων - Deoleo

Δευ, 10/22/2018 - 19:44

Οριστικοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του "Θάρρους",  η μεγάλη συμφωνία για την απορρόφηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων με τον μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά του ελαιολάδου διεθνώς, την ισπανική Deoleo.


Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Προσηλιακός,  «η συμφωνία που οριστικοποιήθηκε προβλέπει, ότι η Deoleo, θα απορροφήσει όλες τις ποσότητες ελαιολάδου, που θα παράξει φέτος το συνεταιριστικό ελαιοτριβείο. Οι τιμές μάλιστα που αυτή την ώρα εισπράττει ο παραγωγός, με βάση τη συμφωνία, είναι καθαρά 3 ευρώ το κιλό, συν το ΦΠΑ».
«Πέραν της συμφωνίας αυτής, η οποία είναι αποκλειστική, δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει κι άλλη, που ενδέχεται να περιλαμβάνει και εκχώρηση των σημάτων μας. Αυτό βέβαια για να γίνει, θα πρέπει η Deoleo, να τυποποιεί το προϊόν, στις δικές μας εγκαταστάσεις», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ.


«Ελπίζουμε με τη δυναμική της εταιρείας να ανέβουμε και εμείς, να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα υπήρξαν στο παρελθόν και να αναδιαρθρώσουμε την οργάνωση. Ελπίζουμε ακόμα σε μια μελλοντική συνεργασία, όχι μόνο στην αγορά και πώληση ελαιόλαδου, αλλά και σε συστήματα πιστοποίησης, ολοκληρωμένης διαχείρισης, αειφόρου ανάπτυξης και να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν για το καλό της περιοχής και των παράγωγων μας.
 Πρέπει να πω, ότι θα ισχύει τιμή εξαγωγής, δηλαδή θα κάνει εξαγωγή ο συνεταιρισμός μόνος του. Οι παραγωγοί θα εισπράττουν τιμή εξαγωγής συν ΦΠΑ στο προϊόν τους φυσικά. Εκτιμώ ότι θα έχουμε και υψηλότερες τιμές». Κλείνοντας ο κ. Προσηλιακός είπε πως με τη λήξη της ελαιοκομικής σεζόν θα φτιαχτούν με τη Deoleo ομάδες παραγωγών.
Για τις εξελίξεις αυτές είχε μιλήσει στον ΑγροΤύπο και ο κ. Γιώργος Αφεντούλης, εκπρόσωπος του ομίλου Deoleo στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι «η εταιρεία εκτός από το να αγοράσει ελαιόλαδο, επιθυμεί, παράλληλα, να εφαρμόσει ένα γενικότερο πρόγραμμα αειφορίας».


Σημειωτέον ότι η Deoleo είναι ο μεγαλύτερος όμιλος τυποποίησης ελαιόλαδου στον κόσμο με ένα μερίδιο της τάξης των 250.000 τόνων ανά έτος, ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων μια καλή χρονιά μπορεί να βγάλει έως και 1.250 τόνους ελαιόλαδο.

Share