«Τσουνάμι» πλειστηριασμών: Στο «σφυρί» πάνω από 1.700 ακίνητα. Τι συμβαίνει στον Πύργο

Πέμ, 12/19/2019 - 07:56

«Φωτιά» παίρνει το e-σφυρί καθώς οι πλειστηριασμοί που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα.

Το τελευταίο διάστημα «βροχή» φεύγουν τα κατασχετήρια από τις τράπεζες, με τους δανειολήπτες να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στον πλειστηριασμό.

Οι τράπεζες επιταχύνουν τον ρυθμό των πλειστηριασμών ακινήτων, βάζοντας στο παιχνίδι και τις εταιρείες διαχείρισης, που είναι επισπεύδουσες σε ένα σημαντικό αριθμό νέων πλειστηριασμών που διενεργούνται τους προσεχείς μήνες.

Οι πλειστηριασμοί

Μόνο για σήμερα προγραμματίζονται 1.715 πλειστηριασμοί και οι ρυθμοί αναμένεται να επιταχυνθούν από τη νέα χρονιά, καθώς από τον προσεχή Μάιο λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων, από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ανάμεσά τους βρίσκονται κατοικίες που η αντικειμενική τους αξία ξεκινά από τα 70.000 και φθάνει μέχρι τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα των πλειστηριασμών περιλαμβάνει και ένα ξενοδοχείο, που η αξία του αποτιμάται στα 5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ακίνητα που οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν μπει στη διαδικασία προστασίας. Να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα περισσότεροι από 45.000 πλειστηριασμοί ακινήτων.

Η πλατφόρμα

Η δυνατότητα υποβολής αίτησης από δανειολήπτες που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικίας μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους παρατάθηκε μέχρι και τον Απρίλιο.

Μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα, οδηγώντας σε πλειστηριασμό την περιουσία όσων οφειλετών δεν προχωρούν στη ρύθμιση του δανείου τους.

Η αύξηση του αριθμού των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό επισπεύδεται λόγω και των μεγάλων τιτλοποιήσεων δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις, δηλαδή στεγαστικά ή επιχειρηματικά με εγγύηση ακίνητης περιουσίας, που θα αγοραστούν από funds.

Την ίδια στιγμή, προχωρούν σε μαζικές διασταυρώσεις προκειμένου να ελέγξουν την αξιοπιστία των στοιχείων όσων έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και να διαπιστώσουν το κατά πόσον τα οικονομικά δεδομένα που έχουν δηλώσει οι οφειλέτες είναι τα πραγματικά.

Ο χάρτης των πλειστηριασμών στη Δυτική Ελλάδα από τις αρχές του 2019

 Στην Δυτική Ελλάδα από τις αρχές του 2019 έφτασαν τους 1.465. Στην Πάτρα το ίδιο διάστημα (σε μία πόλη που οι συμβολαιογράφοι δεν προχωρούν σε τέτοιες διαδικασίες, χωρίς αυτό να έχει και μεγάλη σημασία)έφτασαν τις 522. Στο Αίγιο τις 216, στην Δυτική Αχαΐα τις 110, στα Καλάβρυτα τις 11 και στον Ερύμανθο τις 20.

Ξεφεύγοντας από τα όρια του νομού και πηγαίνοντας στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, βλέπουμε ότι και από εκεί πέρασε κύμα πλειστηριασμών το 2019.

Στον Πύργο οι πλειστηριασμοί έφτασαν τους 175 και στο Αγρίνιο τους 136. Είναι μια πραγματικότητα λοιπόν οι πλειστηριασμοί και η σκληρή αλήθεια της πραγματικότητας αυτής λέει ότι το τσουνάμι θα συνεχιστεί και το νέο έτος, με ακόμα πιο καταιγιστικό ρυθμό, χωρίς να υπάρχει κάτι για να το σταματήσει.

Πηγή: in.gr
Share