Στα 17.062.500 ευρω ανέρχεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος και αφορά στην τοποθέτηση 5.200 ανέργων, ενώ τα 12.695.000 ευρω φτάνει ο προϋπολογισμός των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης για την Περιφέρεια, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτσούκος, στη σχετική συνάντηση που διοργάνωσε τη Δευτέρα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Ειδικά για το Νομό Αχαΐας το σύνολο των ωφελουμένων της Κοινωφελούς Εργασίας ανέρχεται σε 2.300 άτομα και ο προϋπολογισμός στα 7.546.875 ευρω.
Στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας προβλέπεται πανελλαδικά η σταδιακή ένταξη σε δράσεις απασχόλησης 55.000 ανέργων, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 190 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 190 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 60.000.000 αφορούν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Εργασίας, βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου είναι :
· H προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και η συγκράτηση του ποσοστού ανεργίας ιδιαίτερα για τους νέους.
· H διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, και κυρίως των επικουρικών ταμείων.
· H ένταξη και προστασία των ανέργων, των ατόμων με αναπηρία και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Οι προτεραιότητες αυτές υλοποιούνται με μέτρα ύψους 8,4 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015, τα οποία επικεντρώνονται:
1. Στην προώθηση προγραμμάτων για τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας η οποία θεσμοθετείται, αλλά και σημαντικών βελτιώσεων για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας.
2. Στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία.
3. Στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
4. Στην συνεχιζόμενη μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.
5. Στην καλύτερη στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση ώστε μαζί με τις θυσίες του Ελληνικού Λαού να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα, η κρίση χρέους και να περάσουμε σταδιακά στη σταθερότητα της Ελληνικής Οικονομίας και στην αναπτυξιακή της προοπτική.
Η πτώση των ρυθμών ανάπτυξης και η ύφεση που βιώνει η Ελληνική οικονομία εκτός των άλλων, οξύνει και διογκώνει το πρόβλημα της ανεργίας.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι υποδοχέας αυτού του μεγάλου κύματος ανεργίας και πρέπει με τις πολιτικές και τα εργαλεία που διαθέτει να λειτουργήσει ανασχετικά και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της κρίσης στους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων και την αύξηση των δαπανών.
Γι?αυτό οι βασικές προτεραιότητές μας είναι:
Πρώτον, η προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και η συγκράτηση του ποσοστού ανεργίας ιδιαίτερα για τους νέους.
Δεύτερον, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, και κυρίως των επικουρικών ταμείων.
Τρίτον, η ένταξη και προστασία των ανέργων, των ατόμων με αναπηρία και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Οι προτεραιότητες αυτές υλοποιούνται με μέτρα ύψους 8,4 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015, τα οποία επικεντρώνονται:
– στην προώθηση προγραμμάτων για τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας η οποία θεσμοθετείται, αλλά και σημαντικών βελτιώσεων για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας.
– Στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία.
– Στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
– Στην συνεχιζόμενη μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.
– Στην καλύτερη στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.
Βασικός μας στόχος που αφορά και τέμνει οριζόντια το σύνολο των πολιτικών μας είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών μέσω του ενοποιημένου πληροφοριακού συστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, των διασταυρωτικών ελέγχων παντού και τη νέα δομή του ΣΕΠΕ με δεδομένο ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας λειτουργούν αποδιαρθρωτικά στην αγορά εργασίας.
Εκτιμάται ότι με τις δράσεις του ΟΑΕΔ έχει συγκρατηθεί η αύξηση της ανεργίας τουλάχιστον κατά 3 – 4 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή κατά 200.000 περίπου άτομα.
Σήμερα περίπου 440.000 άτομα, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είναι ενταγμένα σε προγράμματα διατήρησης και προώθησης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και περίπου 14.000 νέοι ήδη φοιτούν στις σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης του οργανισμού.
Παράλληλα, στα μέτρα που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας των ανέργων και των εργαζομένων (δηλαδή επιδόματα ανεργίας, προγράμματα πλησίον της σύνταξης, κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μακροχρόνια ανέργων, παροχές οικογένειας και μητρότητας κλπ.) εντάσσονται περίπου 1.200.000 άτομα.
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα, επιταχύνεται η υλοποίηση εξειδικευμένων παρεμβάσεων, συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, την ανάσχεση της ανεργίας και την ουσιαστική αύξηση της παραγωγικότητας.
Οι εν λόγω παρεμβάσεις εξειδικεύονται σε βασικές προτεραιότητες, θέτοντας διακριτούς στόχους και αποτελέσματα, ενώ χαρακτηρίζονται έντονα από το στοιχείο των μεταξύ τους συνεργειών. Οι μείζονες τομείς παρέμβασης των ενεργειών που αφορούν στην στήριξη της απασχόλησης και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας είναι οι ακόλουθοι:
o Ενίσχυση των Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης,
o Υλοποίηση Δράσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε εξειδικευμένους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας (π.χ. Τουρισμός),
o Στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων πληθυσμού που απειλούνται από τη φτώχεια ενισχύοντας την ένταξή τους σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών,
o Υλοποίηση Δράσεων για την μείωση του ποσοστού ανεργίας των νέων και των γυναικών,
o Αξιοποίηση νέων, δυναμικών κλάδων της οικονομίας, όπως είναι η κοινωνική οικονομία και τα πράσινα επαγγέλματα,
o Εκσυγχρονισμός και προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας,
o Εκσυγχρονισμός των Δημοσίων Υπηρεσιών Απασχόλησης (ΔΥΑ)
Για την υλοποίηση των ανωτέρω παρεμβάσεων αξιοποιούνται οι διαθέσιμοι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) με αιχμή τον προϋπολογισμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα καίριας σημασίας, με συνολικό προϋπολογισμό 2,9 δις ευρώ, το οποίο έχει στο επίκεντρό του την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και την δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου κοινωνικής προστασίας για τις ομάδες των εκείνων των πολιτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» έχει επίσης λάβει υπόψη του στο σχεδιασμό του τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές ανάγκες που συναντώνται σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, όπως επίσης τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στατιστικά δεδομένα που αφορούν στους επίσημους δείκτες απασχόλησης και ανεργίας στην κάθε περιφέρεια της χώρας.
Η Δυτική Ελλάδα αποτελεί σύμφωνα με τα κριτήρια της απασχόλησης και της ανεργίας μια από τις Περιφέρειες της χώρας που κατατάσσεται στο τελευταίο ένα τρίτο σε ό,τι αφορά την ένταση των προβλημάτων. Το ίδιο ισχύει και για την έκθεση στον κίνδυνο της φτώχειας.
Κύριο στόχο της στρατηγικής για την περιφερειακή αγορά εργασίας αποτελούν η διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας και τα ενεργά μέτρα αύξησης της απασχόλησης και της βελτίωσης της απασχολησιμότητας στηρίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις τοπικές επιχειρήσεις, τα μέτρα εναρμόνισης οικογενειακού- επαγγελματικού βίου για την προσέλκυση των γυναικών στην αγορά εργασίας, η ενίσχυση μέσω επενδυτικών και άλλης μορφής κινήτρων της βιώσιμης επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών, η κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού μέσω στοχευμένων δράσεων κατάρτισης και ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και η αύξηση της προσαρμοστικότητας όλων των εμπλεκομένων στην αγορά εργασίας στη χρήση ΤΠΕ, Ε&Α και καινοτομίας και νέων τεχνολογιών.
Οι συγχρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις του ΕΠΑΝΑΔ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αφορούν τις παρακάτω δράσεις:
1.Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση
α) Δράσεις που υλοποιούνται (οι δράσεις βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης) με προϋπολογισμό για την Π.Δ.Ε 6.824.960 Ευρώ και 771 ωφελούμενος και αφορούν κυρίως κατάρτηση ανέργων στους τομείς των κατασκευών και των τεχνικών έργων.
β)Δράσεις που έχουν προκηρυχθεί (δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους -βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης προσφορών ή/και συμβασιοποίησης )με προϋπολογισμό για την Π.Δ.Ε 25.031.566 Ευρώ και 5.699 ωφελούμενος και αφορούν κατάρτηση ανέργων μέσω ΚΕΠ σε πράσινα επαγγέλματα, στον τουρισμό, στην πληροφορική καθώς και παρεμβάσεις υπέρ ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
2.Προώθηση στην Απασχόληση
Δράσεις ΟΑΕΔ με χρηματοδότηση ΕΠΑΝΑΔ που υλοποιούνται στη Π.Δ.Ε με προϋπολογισμό 33.943.500 Ευρώ με 1.710 ωφελούμενους και αφορούν την επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων, την νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Παράλληλα μέσω ΟΑΕΔ υλοποιείται το πρόγραμμα διατήρησης των θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για περίπου 7.000 θέσεις εργασίας στη Π.Δ.Ε.
3.Παιδικοί Σταθμοί – Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΑμεΑ)
Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» υλοποιείται η δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής κι επαγγελματικής ζωής», με κύριο στόχο την αύξηση της απασχόλησης και την διατήρηση των γυναικών σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους.
Άμεσα ωφελούμενες της πράξης είναι γυναίκες εργαζόμενες με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσω της ενίσχυσης των γυναικών με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και εφήβων και ατόμων με Αναπηρία.
Για το 2010, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν γίνει 1.400 αιτήσεις σε σύνολο 1.489 προσφερόμενων θέσεων. Για το σχολικό έτος 2011-2012 ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται στα 7.742.000?.
Πρόσφατα εντάχθηκε και η πράξη «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» προϋπολογισμού 60 εκ. Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών φροντίδας κατ΄ οίκον σε ηλικιωμένα άτομα (άνδρες και γυναίκες) που χρήζουν βοήθειας αλλά και σε μη ηλικιωμένα άτομα (ΑμεΑ, κλπ), μέσω των «Μονάδων Βοήθειας στο Σπίτι» και των «Μονάδων Κοινωνικής Μέριμνας».
4.Διαρθρωτική Προσαρμογή επιχειρήσεων
Ξεκίνησε η υλοποίηση προγραμμάτων, στο σύνολο της χώρας, για τη διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων με έμφαση στους επαπειλούμενους εργαζόμενους σε
επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας
α) Το Πρόγραμμα «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 1-49 ΑΤΟΜΑ, ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» που υλοποιείται από την Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. αφορά στην ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων μέσω της εκπόνησης και εφαρμογής «Κλαδικών Σχεδίων Διαρθρωτικής Προσαρμογής Επιχειρήσεων σε επίπεδο Νομού», με στόχο την ανταπόκρισή τους στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνει η οικονομική κρίση συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ.
β) Το πρόγραμμα «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων και επιχειρήσεων εντός της οικονομικής κρίσης» που υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ με συνολικό προϋπολογισμό 110 εκ. και 14.000 ωφελούμενους απασχολούμενους. Αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων, που απασχολούν 50 εργαζόμενους και άνω, για την εκπόνηση και εφαρμογή «Ολοκληρωμένων Σχεδίων Διαρθρωτικής Προσαρμογής Επιχειρήσεων και εργαζομένων».
5.Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) – Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας με προϋπολογισμό 4.900.000 για την Π.Δ.Ε
6.Τοπικές δράσεις για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη
α)Τα Τοπικά Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης, προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 60.000.000 αφορούν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, που αφορούν στην προετοιμασία και ένταξη 37.000 ανέργων σε νέες θέσεις απασχόλησης, κινητοποιώντας για το σκοπό αυτό ιδιωτικές επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς μέσα από αναπτυξιακές συμπράξεις. Πρόκειται να υλοποιηθούν 13 Προγράμματα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, τα οποία θα υλοποιηθούν μετά από μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου και της αντίστοιχης Περιφέρειας. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12.695.000.
Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό περιφερειακό επίπεδο και η παρέμβαση στην τοπική αγορά εργασίας με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τοπικής αγοράς εργασίας.
β)Συνεχίζεται, στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Στο πρόγραμμα προβλέπεται πανελλαδικά η σταδιακή ένταξη σε δράσεις απασχόλησης 55.000 ανέργων, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 190 εκατομμύρια ευρώ.
Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπει τη συνεργασία Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ως φορέων απασχόλησης (όπως Σωματεία, Συνδικαλιστικές και Επαγγελματικές Ενώσεις, Εταιρίες Αστικού Δικαίου) με τους συμπράττοντες φορείς (όπως ενδεικτικά οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τα νομικά τους πρόσωπα, αλλά και κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα). Οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς που έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης.
Στις 9 Ιουνίου ανακοινώθηκε η πρόσκληση για την υλοποίηση του Προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 17.062.500 αφορά στην τοποθέτηση 5.200 ανέργων σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας στο σύνολο της Περιφέρειας. Ειδικά για το Νομό Αχαΐας το σύνολο των ωφελουμένων της δράσης ανέρχεται σε 2.300 άτομα και ο προϋπολογισμός στα 7.546.875.
Αγαπητοί φίλοι,
Έχουμε όλοι απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μας και πλήρη γνώση των δυσκολιών καθώς και των πρόσθετων εμποδίων που οφείλουμε να υπερβούμε για να προστατεύσουμε όσο μπορούμε το δίκαιο στη δουλειά, την απασχόληση, τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες των συμπολιτών μας.
Οφείλουμε λοιπόν να δουλέψουμε με αποτελεσματικότητα και συλλογικότητα για να εξασφαλίσουμε με τον καλύτερο τρόπο την αξιοποίηση των πόρων που διαθέτουμε ώστε να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, να κατανεμηθούν δίκαια και να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες με κριτήριο την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη.
Η δική μας πολιτική βούληση, η θέληση, η δουλειά και ο νέος ρόλος των αιρετών περιφερειών καθώς και η κινητοποίηση των φορέων της περιοχής μπορεί να διασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα».