Παράταση παίρνει ο ανασχηματισμός εξαιτίας των πυρκαγιών που ξέσπασαν σε Αττική και Λακωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός, αφού θα υπάρξουν τουλάχιστον 12 αλλαγές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτός από τις σίγουρες αποχωρήσεις αναμένεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές, με μετακινήσεις προσώπων σε άλλα χαρτοφυλάκια, αλλά και με αποχωρήσεις κυβερνητικών στελεχών από τα οποία ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος.
Οι βέβαιες αντικαταστάσεις είναι αυτές των Παναγιώτη Λαφαζάνη (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), Δημήτρη Στρατούλη (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Κώστα Ησυχου (αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας), Νίκου Χουντή (αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Νάντιας Βαλαβάνη (αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών), ενώ αναμένεται να καλυφθεί και η ορφανή -μετά τη μετακίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΥΠΟΙΚ- θέση του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
Ο Σκουρλέτης στη θέση του Λαφαζάνη
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικαταστάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, που εγκαταλείπει το υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα οι πληροφορίες που θέλουν τον Νίκο Βούτση να παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται πως διαψεύδονται καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το μέλλον της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής. Αν η κα Κωνσταντοπούλου παραιτηθεί, τότε θα την αντικαταστήσει ο κ.Βούτσης και στη θέση στο υπουργείο Εσωτερικών θα πάει ο Αλέξης Μητρόπουλος. Αρχικά στον κ.Μητρόπουλο είχε προταθεί να αντικαταστήσει τον Πάνο Σκουρλέτη στο υπουργείο Εργασίας κάτι που αρνήθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει ακόμα μία καραμπόλα και όπως όλα δείχνουν στο Εργασίας θα πάει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης φαίνεται πως παραμένει στην κυβέρνηση, αλλάζει χαρτοφυλάκιο και θα αντικαταστήσει την Τασία Χριστοδουλοπούλου στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Έτοιμοι να πάρουν χαρτοφυλάκιο είναι οι κ.κ. Δημήτρης Βίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Γιάννης Μπαλάφας. Πρόταση έγινε και στον Σάββα Ρομπόλη να αναλάβει καθήκοντα υπουργού, ωστόσο οι πληροφορίες λένε πως αρνήθηκε.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρεμένος προορίζεται ως αντικαταστάτης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Κώστα Ήσυχου, ο οποίος ψήφισε «όχι», ή στη θέση του Νίκου Χουντή στο ΥΠΕΞ.
Για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ακουστεί το όνομα του Σάββα Ρομπόλη, ο οποίος όμως λέγεται ότι αρνήθηκε. Όσο για τον αντικαταστάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο προεδρείο της Βουλής, ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Βίτσα και Μητρόπουλου.
Προσπάθεια Τσίπρα να οικειοποιηθεί στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας
Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διεμβολίσει την Αριστερή Πτέρυγα και θα ήθελε να οικειοποιηθεί ορισμένα στελέχη της. Θα κάνει πρόταση σε κάποια από αυτά να αποδεχτούν υπουργική θέση, εκτιμούν άνθρωποι που γνωρίζουν το εσωτερικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Τσίπρας θα διαιρούσε το ισχυρό μπλοκ των 40 αντιμνημονιακών βουλευτών και θα μπορούσε να προσεταιριστεί ακόμη περισσότερα στελέχη ενόψει της δύσκολης ψηφοφορίας που θα γίνει στις 22 Ιουλίου με ένα πακέτο σκληρότερων μνημονιακών μέτρων.
Φεύγει από κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Σακελλαρίδης;
Για τη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη στο υπουργείο Οικονομικών ακούγεται πως πιθανότερος αντικαταστάτης είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ένα πρόσωπο για το οποίο έχει δώσει, όπως φαίνεται, πράσινο φως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ίδιος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιθυμεί να αποχωρήσει από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όχι όμως και από την κυβέρνηση, αφού θέλει να στηρίξει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την βουλευτή Αρτας Ολγα Γεροβασίλη να είναι η αντικαταστάτριά του.
Ποιοι βουλευτές ενδέχεται να αξιοποιηθούν
Από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για τον ανασχηματισμό ακούστηκαν πρόσωπα δραστήριων βουλευτών που στηρίζουν απόλυτα το κυβερνητικό έργο και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα από την ημέρα που ανέλαβε πρωθυπουργός. Ετσι τα ονόματά τους ακούγεται πως είναι στη λίστα των υποψηφίων υπουργών. Πρόκειται για τους: Αλέξη Μητρόπουλο, Γιώργο Βαρεμένο, Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννη Μπαλάφα, Μάκη Μπαλαούρα, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, Κωνσταντίνο Τσουκαλά, Νίκο Φίλη, Γιάννη Αμανατίδη (που προέρχεται από την Αριστερή Πτέρυγα, αλλά ψήφισε «ναι» στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης), αλλά και για τη 27χρονη Νατάσσα Γκαρά από τον Έβρο, που επίσης κινείται στις παρυφές της αριστερής όχθης του κόμματος.
Οι προτάσεις σε εξωκοινοβουλευτικούς και οι αρνητικές απαντήσεις
Ο πρωθυπουργός αναζητά στελέχη από την αγορά και τον πανεπιστημιακό χώρο. Πρόσωπα με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αριστερές απόψεις αλλά και τεχνοκρατική επάρκεια για να στηρίξουν την υλοποίηση της συμφωνίας. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου εύκολο να πεισθούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα ώστε να πουν το «ναι» και να μπουν στην κυβέρνηση.
Οι Σάββας Ρομπόλης, Γιάννης Κουζής (καθηγητής) και Δημήτρης Μπούρλος (εργατολόγος) φαίνεται πως έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους σε κάποιο υπουργείο, ενώ φήμες θέλουν να έχει γίνει πρόταση και στον οικονομολόγο Χαράλαμπο Γκότση.
Πηγή:www.iefimerida.gr