Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών και οι μεγάλες πλημμύρες του Αλφειού, που προκάλεσαν καταστροφές σε σοδειές και περιουσίες , από τον κάμπο της Παπαδούς και τα Ασπρα Σπίτια μέχρι τα Καλυβάκια και τα Μακρύσια ,υποχρεώνουν τους αυτοδιοικητικούς φορείς,Περιφέρεια και Δήμους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την οριστική επίλυση ενός διαχρονικού προβλήματος.
Η χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η συγκυρία προκύπτει ευτυχής. Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα δημοπραττήσει το έργο “Οριοθέτηση της κοίτης και αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό ποταμό”. Ενα έργο που εκτείνεται δέκα χιλιόμετρα ανάντι του φράγματος (από τη γέφυρα Φλόκα εως τη Λιναριά), συνολικού προυπολογισμού 6 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας, υλοποιώντας απόφαση της Περιφερειακής Αρχής, με έγγραφό της (τεχνικό δελτίο) με ημερομηνία 24-12-2012, ζητά την έγκριση ποσού 750 χιλ. ευρώ για τη σύνταξη μελέτης οριοθέτησης και αντιπλημμυρικών έργων στο υπόλοιπο τμήμα του Αλφειού (από Λιναριά εως συμβολής του Ερυμάνθου). Το συνολικό κόστος αυτού του έργου εκτιμάται στα 10 – 12 εκατ. ευρώ και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την επόμενη προγραμματική περίοδο (νέο ΕΣΠΑ) 2014-2020. Δεδομένου ότι ο χρόνος οριστικοποίησης -ωρίμανσης των μελετών ξεπερνά τα 2-3 χρόνια ,η ανάθεσή της πρέπει να γίνει άμεσα , είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από το ΕΣΠΑ, ως μελέτη προετοιμασίας γιά την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Μόνο ένα τέτοιο έργο μπορεί να δώσει οριστική λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που όπως γνωρίζουμε όλοι οι παρόχθιοι ταλαιπωρεί το τόπο δεκάδες χρόνια τώρα.
Ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, στη μελέτη αυτή , εκτός από τα αντιπλημμυρικά να προβλεφθούν έργα τουριστικής αξιοποίησης και ανάπλασης των παρόχθιων εκτάσεων που μπορούν να δώσουν μια επιπλέον δυνατότητα εκμετάλλευσης σε μία από τις ομορφότερες κοιλάδες της χώρας.
Εκτός από την ευθύνη των αυτοδιοικητικών φορέων, οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι η δική τους κινητοποίηση και συμμετοχή, δεν ενισχύει μόνο τον δημοκρατικό προγραμματισμό αλλά μπορεί να εξασφαλίσει τις αποφάσεις και την υλοποίηση των έργων που αφορούν τη ζωή και το μέλλον τους.
Γιώργος Γεωργιόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος














