Η προχειρότητα και η ανικανότητα της εκάστοτε Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να προκηρύξει σωστά ένα οποιοδήποτε μέτρο του ΠΑΑ 2007 ? 2013 (Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες), αλλά και τώρα την Βιολογική Γεωργία, τη Νιτρορύπανση κλπ. ουσιαστικά αποδυναμώνει το ρόλο της Ποιοτικής Γεωργίας στον Αγροδιατροφικό Τομέα.
Έτσι η ανακοίνωση των καταστάσεων των υποψηφίων βιοκαλλιεργητών στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της χώρας και η διαπίστωση ότι από το σύνολο των 14.000 αιτήσεων μόνο 1500 περίπου περνάνε σε πρώτη φάση (απόρριψη του 90%) ενώ οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν τις χρονοβόρες διαδικασίες των ενστάσεων και των διοικητικών πράξεων, έχει προκαλέσει Αγανάκτηση, Ταλαιπωρία και Αναστάτωση στους υποψηφίους. Συγκεκριμένα στο Νομό μας από τις 284 νέες αιτήσεις περίπου 51 κρίνονται κατ? αρχήν δικαιούχοι.
- Η σύγκριση για πρώτη φορά των στοιχείων της αίτησης των υποψηφίων με την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) που έχει βασισθεί σε χάρτες πριν από μια 10ετία, (ειδικά για την Ηλείας πριν από τις φωτιές του 2007) και που απορώ πως το ΥΠΑΑΤ θεωρεί το ΟΣΔΕ ότι έχει συνταχθεί σωστά και αποφάσισε να το χρησιμοποιεί ως «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ».
- Η ασυνεννοησία μεταξύ της Δ/νσης Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ και της Δ/νσης ΟΣΔΕ που είναι στο ίδιο Υπουργείο και που δεν γνωρίζουν αν αυτά που ζητά η μια Δ/νση μπορεί να τα υποστηρίξει η άλλη.
- Η μη εμπρόθεσμη ενημέρωση μελετητών, υποψηφίων για κάποιες περιοριστικές παραμέτρους του προγράμματος.
- Οι σκόπιμες κατά τη γνώμη μου ασάφειες στην προκήρυξη του προγράμματος και οι εκ των υστέρων εγκύκλιοι που βάζουν νέους όρους (μετά την υποβολή των αιτήσεων) καθώς και μια σειρά άλλων παραγόντων αποδεικνύουν ότι το ΥΠΑΑΤ δεν έχει συγκροτημένη πολιτική για την ανάπτυξη και προώθηση της Ποιοτικής Γεωργίας.
- Την ώρα που σε επίπεδο ΕΕ γίνεται διαβούλευση για το μέλλον της βιολογικής παραγωγής.
- Την ώρα που ο αρμόδιος για την γεωργία Επίτροπος δηλώνει ότι ήρθε η ώρα να δεσμευτούμε για υψηλότερα πρότυπα βιολογικής παραγωγής και αν χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τους κανόνες ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες που θα ενθαρρύνουν την βιολογική παραγωγή το ΥΠΑΑΤ εξακολουθεί να βάζει εμπόδια στους «μερακλήδες» αγρότες, όπως έλεγε ο υπουργός στη Βουλή, που θέλουν να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά τους κόβει το μεράκι.
Και επειδή η ανασυγκρότηση της υπαίθρου περνάει μέσα από την Ποιοτική Γεωργία, το ζητούμενο είναι αν η πολιτεία και το ΥΠΑΑΤ θα αποφασίσουν επιτέλους να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και να μην κάνουν εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα.
Οι αρμόδιοι γεωπόνοι των ΔΑΟΚ καταβάλουν καθημερινά σημαντικές προσπάθειες σε συνεργασία με τους υποψήφιους βιοκαλλιεργητές για να περισώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους μπορούν.
Όμως, επειδή πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου ο αρμόδιος επί των αγροτικών Αντιπεριφερειάρχης, ο κ. Αγγελόπουλος, αν έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, να συγκαλέσει άμεσα σε σύσκεψη (όπως εξάλλου έχει γίνει στις περισσότερες Περιφέρειες) τους αρμόδιους Γεωπόνους των ΔΑΟΚ, τον Δ/ντή του ΟΠΕΚΕΠΕ, τους Γεωπόνους – μελετητές, τους εκπροσώπους των βιοκαλλιεργητών κλπ, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα και με παρέμβαση στους αρμόδιους φορείς να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε να αρθούν οι λόγοι απόρριψης των δικαιούχων ενός τέτοιου σημαντικού προγράμματος.
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ