…τα φρούτα και τα λαχανικά όπως μας προτείνει μία μελέτη της Δρ. Μεριλιν Γκλένβιλ στην εφημερίδα «DailyMail» και αυτό λόγω της «βιοσυνέργιας» που έχουν, δηλαδή «τα θρεπτικά οφέλη του ενός τμήματός τους ενισχύονται από εκείνα των υπολοίπων.
Δεν είναι όμως μόνο η φλούδα ωφέλιμη. Είναι και οι βλαστοί και οι πυρήνες.
Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις θρεπτικές ουσίες των φρούτων και των λαχανικών καλό θα ήταν να τα τρώμε ολόκληρα:
Ακτινίδια: η φλούδα τους, η οποία καταναλώνεται πιο εύκολα όταν το φρούτο είναι ώριμο, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και γενικώς θεωρούνται μικροβιοκτόνα (σταφυλόκοκκου κα).
Μπανάνες: πιστεύεται πως το εκχύλισμα της φλούδας τους σύμφωνα με επιστήμονες από την Ταϊβάν, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες εξαιτίας της σεροτονίνης που περιέχει. Επίσης, έχει διαπιστωθεί πως η αντιοξειδωτική ουσία λουτεΐνη που περιέχει προστατεύει τα κύτταρα των ματιών από τις υπεριώδη ακτινοβολίες του ήλιου.
Ο τρόπος κατανάλωσης που συνιστούν οι επιστήμονες είναι να βράσετε τη φλούδα για 10 λεπτά και να καταναλωθεί αφού κρυώσει ή να περαστεί από τον αποχυμωτή.
Ανανάς: όλα τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του βρίσκονται στο κεντρικό σκληρό πυρήνα τους. Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες αλλά και σε ένα ένζυμο τη βρωμελίνη η οποία βοηθά στην ομαλή πέψη των τροφών προστατεύοντας το στομάχι.
Μπρόκολο: οι μίσχοι του μπρόκολου είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη C αλλά και διαλυτές φυτικές ίνες.
Σκόρδο: «όλες οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου (έξι στον αριθμό) κρύβονται στην φλούδα του και είναι ουσίες που καταπολεμούν την γήρανση και προστατεύουν την καρδιά», ισχυρίζονται οι Ιάπωνες επιστήμονες. Πώς να το καταναλώσετε; Ολόκληρα στο φούρνο προτείνουν με λίγο λάδι ή ως συμπληρωματικό στο ψητό.
Εσπεριδοειδή: όλη η αντιοξειδωτική δύναμη των πορτοκαλιών και των μανταρινιών βρίσκεται στη φλούδα. Έχουν την ιδιότητα να περιορίζουν την κακή χοληστερόλη (LDL) χωρίς να επηρεάζουν την καλή χοληστερόλη «HDL». Με λίγα λόγια θωρακίζει την καρδιά. Ένας τρόπος κατανάλωσης είναι ως ξύσμα σε γλυκίσματα ή στον αποχυμωτή μαζί με άλλα φρούτα.
Κολοκύθια και κολοκύθες: είναι πλούσια σε ψευδάργυρο (ωφέλιμο στο δέρμα και στα νύχια) και βήτα-καροτίνη (προστατεύει από καρκίνο και καρδιοπάθειες). Επίσης οι σπόροι έχουν ευεργετικές δυνατότητες στον εγκέφαλο εξαιτίας των ωμέγα 6- λιπαρών που περιέχουν. Οι σπόροι μπορούν να καταναλωθούν αφού πλυθούν σε ζεστό νερό και ψηθούν για 20 λεπτά στο φούρνο με λίγο λάδι. Συνοδεύουν συνήθως σούπες και σαλάτες.
Πατάτες: η φλούδα τους είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο και βιταμίνη C.