Συνεχή ενημέρωση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, και δυνατότητα παρακολούθησης της διάσκεψης επιστημόνων που θα διοργανωθεί με πρωτοβουλία της αμερικάνικης αρχής, για τον τόπο και την μέθοδο εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας ζήτησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου κατά την επίσημη ενημέρωση που παρείχε ο Υπουργός Εξωτερικών, κος Ευάγγελος Βενιζέλος για το θέμα. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ενημέρωσε τη Βουλή μετά από αίτημα της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος δόκτορος Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου σε κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «δυστυχώς η έξοδος του χημικού οπλοστασίου γίνεται προς την Μεσόγειο, καθώς υπάρχει και η προσφορά της Ιταλίας να προσφέρει το λιμάνι της Καλαβρίας». «Αγωνιζόμαστε επί εβδομάδες να κινητοποιήσουμε άλλες χώρες να επιλεγεί άλλος χώρος εκτός Μεσογείου. Το γεγονός όμως, ότι έχει επιλεγεί το Ιταλικό λιμάνι το καθιστά δύσκολο».
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «οι ειδικοί θα λάβουν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να απορριφθεί τίποτα στον θαλάσσιο χώρο» όπως ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες σχετικά με τις διαδικασίες εξουδετέρωσης χημικών όπλων. Στην παρέμβασή της η Πρόεδρος τόνισε ότι η Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος απασχολείται εδώ και αρκετές εβδομάδες με το ζήτημα της ασφαλούς καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.
«Την Επιτροπή Περιβάλλοντος απασχολούν ζητήματα ασφάλειας όσον αφορά στη μέθοδος της καταστροφής των χημικών όπλων που επιλεχθεί, δηλαδή στην υδρόλυση η οποία θα γίνει για πρώτη φορά εν πλω και στην επιλογή του τόπου της διαδικασίας, δηλαδή σε σημείο της λεκάνης της Μεσογείου, η οποία είναι κλειστή θάλασσα και ιδιαίτερα επιβαρυμένη ήδη από άλλες πηγές ρύπανσης και παρουσιάζει χαρακτηριστικά ευάλωτου οικοσυστήματος». Σε ό,τι αφορά το θέμα της μεθόδου εξουδετέρωσης των χημικών όπλων, η Δρ. Αυγερινοπούλου επεσήμανε τόσο το θέμα της ασφάλειας του ίδιου του πλοίου, όσο και το αν υπάρχουν διαθέσιμα συστήματα ή πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης από ρύπανση, στην περίπτωση θαλάσσιου ατυχήματος, με δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου επεσήμανε ότι επειδή η επιχείρηση θα διενεργηθεί σε διεθνή ύδατα, θα θέλαμε να έχουμε εικόνα από άποψη διεθνούς δικαίου για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη διακινδύνευσης ή ενός ατυχήματος, και αν υπάρχει βέβαια και η αντίστοιχη οικονομική, αλλά και η τεχνική δυνατότητα αντιμετώπισης ενός τέτοιου ενδεχόμενου.
Τέλος η Δρ. Αυγερινοπούλου ζήτησε να μην σταματήσει η προσπάθεια της Ελλάδας να πείσει για την ανάγκη εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας μακριά από τη Μεσόγειο προτείνοντας να ενταθεί και η κοινοβουλευτική διπλωματία, σε επίπεδο διεθνών κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως, επί παραδείγματι, ο «Κύκλος Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη COMPSUD» ή άλλα σχετικά φόρα, ελπίζοντας να υποστηρίξουν και οι άλλες χώρες της Μεσογείου ένα τέτοιο αίτημα.
Με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Κύκλου Βουλευτών της Μεσογείου η Δρ. Αυγερινοπούλου έχει εδώ και μέρες έρθει σε επικοινωνία με εκπροσώπους του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για την ασφάλεια της διενέργειας της διαδικασίας της υδρόλυσης εν πλω στη Μεσόγειο.