Έκδηλη ήταν η αγωνία των Συμβούλων του Επιμελητηρίου Ηλείας και εκφράστηκε με έντονο και ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. για το θέμα του ΤΕΙ.
Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία, να γίνει μια ουσιαστική και ανοικτή συζήτηση σε πνεύμα σύμπνοιας και αποφασιστικότητας, κάτι που τονίστηκε από όλα σχεδόν τα μέλη που παρευρέθηκαν.
Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Νικολούτσος που μίλησε με σκληρά λόγια για τα όσα γίνονται εις βάρος της Ηλείας, επέκρινε μεταξύ άλλων και την πανεπιστημιακή κοινότητα και «καυτηρίασε» ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο νέος σχεδιασμός για τις σχολές. Ειδικότερα είπε:
Τα κριτήρια για τη συγκεκριμένη πρόταση ήταν μυστήρια και ιδιοτελή. Ζητήσαμε κάποιες εξηγήσεις από τον κ. Καπλάνη, τον πρόεδρο του ΤΕΙ, ο οποίος πάντως, δεν πρέπει να έχει σε ιδιαίτερη υπόληψη τον ρόλο του ως Ηλείος, αφού έχω διαπιστώσει σε συζητήσεις μας, ότι έχει μια απαξιωτική άποψη για εμάς.
Απώτερος σκοπός είναι, να τα συγκεντρώσουν όλα στην Πάτρα για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους μικροσυμφέροντα, το δικό τους οικογενειακό βόλεμα. Δυστυχώς έχει εκλείψει από τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, η έννοια της προσφοράς.
Οι καθηγητές του πανεπιστημίου Πατρών είναι 600 αυτή τη στιγμή. Έχετε δει από αυτό το πανεπιστήμιο καμία δράση να γίνεται στην Ηλεία; Παρ? όλα αυτά, στα περιφερειακά συμβούλια, όλοι μας ψηφίζουμε κονδύλια για την έρευνα την τεχνολογία, για εκπαιδευτικά ιδρύματα, και αντί αυτών, εισπράττουμε χάντρες, όπως έδιναν οι Ισπανοί στους Ινδιάνους!..
Εξυπηρετεί συμφέροντα
Έγινε μια παρέμβαση από τον κ. Καπλάνη, όπου σχεδόν καθαρά μας είπε ότι ήταν δική του πρόταση(!) και με ένα μάλιστα οξύ πνεύμα. Τοποθετήθηκα τότε και είπα ότι είναι ένα σχέδιο που δεν είναι καν σύγχρονο, αλλά υπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς. Και φαίνεται ότι ευνοεί ένα συγκεκριμένο Μητροπολιτικό Κέντρο, ενώ τέτοιες προτάσεις, δυναμιτίζουν και οδηγούν τον τόπο σε ανεξέλεγκτες δράσεις.
Ο δρόμος που έχουμε να ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα, είναι αρκετά μοναχικός σε όλα τα επίπεδα. Γι? αυτό πάνω απ? όλα πρέπει να έχουμε ενότητα, σύμπνοια και συναδέλφωση μεταξύ μας.
Να ξέρετε ότι οι δράσεις, που θα πρέπει να αναλάβουμε από εδώ και πέρα, θα πρέπει να πονέσουν. Και για να πονέσουν πρέπει να ξέρετε ότι θα πονέσουμε και εμείς. Δεν υπάρχει τίποτα ανώδυνο…
Όφειλαν να δώσουν σε μία Ανεξάρτητη Επιστημονική Αρχή, σε κάποια σοβαρή μελετητική εταιρία, ακόμα και του εξωτερικού να σχεδιάσει τον χάρτη της παιδείας στην Ελλάδα. Σήμερα, όπως σχεδιάστηκε αυτός ο χάρτης είναι «Γιάννης πίνει και Γιάννης κερνάει…».
«Πούλησαν εκδούλευση…»
Αρκετά αυστηρός υπήρξε στην τοποθέτησή του και ο Πέτρος Παπαδάτος ο οποίος δήλωσε ότι η κοινωνία αγκαλιάζει τα τμήματα και ότι ο στόχος είναι η ανάπτυξη και όχι το πρόσκαιρο κέρδος. Αναλυτικότερα είπε:
Ο κ. Καπλάνης, μας έπεισε ότι δεν θέλει να μείνουν τα ΤΕΙ στην Ηλεία. Άρα έχουμε ελπίδες το υπουργείο, να έχει διαφορετική άποψη. Γιατί υπάρχει εκεί το μαχαίρι και το πεπόνι.
Τα ΤΕΙ εδώ δεν υπάρχουν, γιατί κάποιοι Επαρχιώτες βουλευτές πούλησαν εκδούλευση σε κάποιους Επαρχιώτες ψηφοφόρους. Τα ΤΕΙ υπάρχουν εδώ γιατί έγινε μια προσπάθεια αποκέντρωσης της Παιδείας και εξακτίνωσής της, στην Επαρχία. Ήταν μία ανάγκη για να παταχθεί αυτός ο υδροκεφαλισμός των αστικών κέντρων.
Αυτά τα τμήματα που έχουμε, οι πολίτες τα αγκάλιασαν, δεν τα άφησαν στην τύχη τους. Η εισήγηση τώρα, λέει ότι το ΤΕΙ συνεχίζει την παρουσία του στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας με ετεροβαρή σχέση εις βάρος της Ηλείας.
Χάθηκε ένα τμήμα πριν από δύο χρόνια, το Εμπορίας και Διαφήμισης. Έλεγαν ότι δεν είναι βιώσιμο. Επειδή πόναγε την Αμαλιάδα, το ψάξαμε, είχαμε βρει στοιχεία και φωνάξαμε ότι κακώς κλείνει. Αλλά έπεσε στο βωμό του μνημονίου. Σήμερα, αποδείχθηκε ότι αυτό το Τμήμα μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ήταν το δεύτερο μετά της Αθήνας (υπάρχουν συνολικά 4) σε βαθμολόγηση.
Εδώ μπροστά μας, έχουμε έναν καινούριο αγώνα και θα τον φτάσουμε, Πρόεδρέ μου, έως εκεί που δεν παίρνει. Δεν θα υποχωρήσουμε εάν αυτά τα τμήματα δεν μείνουν στην Ηλεία.
Η Ηλεία έχει ένα ανάστημα στην Ελλάδα, που δεν είναι μόνο ο πολιτισμός, είναι η γεωργική παραγωγή, ο πολιτισμός και το ανθρώπινο δυναμικό. Εμείς σαν έμποροι, δεν μιλήσαμε για τα σουβλάκια και τα ενοίκια που θα χαθούν, μιλάμε πάντα για την κοινωνική ανάπτυξη. Αυτό μας ενδιαφέρει.
«Να σταματήσουν οι υπηρεσίες»
Ο Α? αντιπρόεδρος Νίκος Παναγιωτακόπουλος πρότεινε ως μέσο πίεσης την παύση λειτουργίας υπηρεσιών και μεταξύ άλλων είπε:
«Θέλω να αναδείξω και να καταδείξω το διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει στο Νομό. Πριν καιρό είχαμε βάλει ως πρώτο θέμα στο Συμβούλιό μας, το ΤΕΙ διαβλέποντας κάποια πράγματα.
Να επισημάνω ακόμα την στείρα αντιπαράθεση, στο να μην μπορούμε να προωθήσουμε τα θέματα.
Είπαμε για το Τμήμα Πληροφορικής να το κάνουμε έτσι, ώστε να δώσουμε την τεχνογνωσία στον πρωτογενή τομέα, στους αγρότες, και να το αξιοποιήσουμε στην κατεύθυνση της διαδικασίας πιστοποίησης του ονόματος προέλευσης στα αγροτικά μας προϊόντα. Και δεύτερον στον Κόροιβο, να υπάρχει ένα ερευνητικό κέντρο, που με τη σωστή αναδιοργάνωση, να το εντάξουμε και αυτό στο σχετικό πρόγραμμα.
Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι αντιδράσεις, αλλά θα πρέπει οι υπηρεσίες στο Ν. Ηλείας να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Τότε ίσως τραβήξουμε την προσοχή τους».
«Θεσμική κρίση…»
Την πρωτοβουλία για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια υπενθύμισε ο β? αντιπρόεδρος Κώστας Λεβέντης ενώ για την αντιμετώπιση του σημερινού προβλήματος έκανε συγκεκριμένες προτάσεις. Ειδικότερα:
«Αν ήμασταν μια Πελοπόννησος ενιαία και αδιαίρετη , όπως είναι γεωγραφικά, θα είχαμε λύσει το θέμα του δρόμου, ενώ δε θα κουβεντιάζαμε για το ΤΕΙ σήμερα. Τώρα λοιπόν έρχονται να πάρουν και το ΤΕΙ και νομίζω ήρθε η ώρα να… «σπάσουμε αυγά». Η σύγκρουση κατ? αρχήν με την Πάτρα ? και όχι με την Αχαΐα είναι επιβεβλημένη, θεωρώ αυτονόητο ότι το ηλειακό πολιτικό προσωπικό της κάθε θεσμικής εκπροσώπησης είχε και έχει πολύ σημαντική ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων.
Θα μου επιτρέψετε να πω στο βαθμό που μας αφορά, νομίζω πως σήμερα τα αναμμένα κάρβουνα είναι και στα δικά μας χέρια, δηλαδή δεν φθάνει να λέμε τι δεν έκαναν οι άλλοι την περασμένη φορά, σήμερα λοιπόν πρέπει να δούμε τι δεν πρέπει να κάνουμε εμείς και είναι προφανές αυτό το πράγμα δεν πρέπει να το δεχθούμε. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να εκδώσουμε ένα ψήφισμα με ένα περιεχόμενο που να καλύπτει όλες τις απόψεις που είναι επωφελείς και καλύπτουν το θέμα.
Προτείνω δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα στη συνέχεια των ψηφισμάτων, νομίζω ότι θα πρέπει το Επιμελητήριο, το είχα πει και παλαιότερα, να λάβει μια πρωτοβουλία και να δημιουργήσει για όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν την Ηλεία ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ στη λειτουργία αυτών των οργάνων.
Νομίζω ότι θα πρέπει με πρωτοβουλία μας να καλέσουμε τους ειδικούς θεσμικούς φορείς του τόπου μας δηλαδή τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Ηλείους περιφερειακούς συμβούλους, τους δημάρχους της κάθε πόλης, τους δημοτικούς συμβούλους και εμείς ασφαλώς και να υποβάλουμε παραιτήσεις. Να δούμε, δηλαδή, η κοινωνία πώς θα λειτουργήσει μετά, αφού εξαφανιστεί το «σύστημα», πιέζοντας βεβαίως ιδιαίτερα συνδυαστικά στα προηγούμενα και τους Ηλείους αντιπροσώπους μας στο κοινοβούλιο, δεν έχει εξουσιοδοτηθεί ο καθένας να κάνει ό,τι ΘΕΛΕΙ χωρίς να δίνει λόγο πουθενά.
Τέλος το Επιμελητήριο είναι πολύ σημαντικό να αναλάβει μια πρωτοβουλία και να καλέσει ξένα ή ιδιωτικά πανεπιστήμια και να αξιοποιήσει αυτό που ο πρόεδρος ανέφερε, να αξιοποιήσει την Ολυμπία και εν πάσει περιπτώσει να αρχίσει να δημιουργεί ένα πρόβλημα που θα το διογκώνουμε καθημερινά προς την πατρινή κοινωνία. Αυτό νομίζω πως πρέπει να είναι καθαρό.
«Δυναμικές ενέργειες»
Ακολούθησαν και άλλες απόψεις που συνηγορούσαν στην άποψη ότι πρέπει να γίνουν πλέον δυναμικές ενέργειες:
Άγγελος Μπράτης:
Πρέπει να συμφωνήσουμε απόλυτα, ότι χρειάζονται δυναμικές ενέργειες. Δυστυχώς με κάποιες αποφάσεις και με αδιαφορίες αρκετών φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Ήρθε η ώρα λοιπόν να καταγγείλουμε όλους αυτούς για τη σημερινή κατάσταση. Δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως. Ούτε με αεροδρόμιο, ούτε με Ολυμπία οδό, ενώ κινδυνεύει και το Μουσικό Σχολείο.
Αντώνης Παρασκευόπουλος
Για μένα φέρει βαρύτατες ευθύνες ο υπουργός Παιδείας που έπρεπε να έχει κρίση και άποψη, και όχι να το αφήνει στον καθηγητή τον οποιονδήποτε, που του στέλνει ένα μπακαλόχαρτο, έτσι όπως τους βολεύει.
Μας βρίσκει λοιπόν κάθετα αντίθετους και ζητάμε την διόρθωση αυτής της εισήγησης, να εναρμονιστεί στα πλαίσια της δίκαιης κατανομής της εκπαίδευσης στην επικράτεια, της ισομερούς κατανομής της Δυτ. Ελλάδας.
Σάκης Μπουλούτας
Η ευγένειά μας και οι πολλές ανακοινώσεις που κάνουμε παρατηρώ ότι τελικά μόνο αντίθετο αποτέλεσμα φέρνουν. Εμείς πραγματικά, πρέπει να βγούμε σε πιο επιθετική μορφή σε αυτές τις διαδικασίες. Με τη σύμφωνη γνώμη του Επιμελητηρίου και των εμπόρων της Ηλείας να καταστήσουμε ανεπιθύμητους στο νομό τον κ. Παπαχελά και τον κ. Καπλάνη. Και να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Να μην μείνουμε στα λόγια και να βγάλουμε μόνο ένα ψήφισμα.
Αν δεν καταλάβουν αυτοί, ότι εμείς πρέπει να πάψουμε να είμαστε ευγενείς, δεν πρόκειται να τελειώσει αυτός ο βάλτος. Λιμάνι, δρόμος, αεροδρόμιο και εμείς πάντα ευγενάστατα, με ένα ψήφισμα να τους λέμε ότι κάνετε λάθος.
Κώστας Διαμαντόπουλος
Σε κάποιο προηγούμενο συμβούλιο, είχα ξαναπεί για το ΤΕΙ και δεν ανέλαβε τις ευθύνες του κανένας. Με τη μεγαλύτερη να την έχει ο Δήμος Πύργου με τη γνωστή περίπτωση του οικοπέδου. Πρέπει λοιπόν να γίνουν σκληροί. Όχι μόνο παραιτήσεις, αλλά να μεταφερθούμε στην άλλη Περιφέρεια, της Πελοποννήσου. Και εμείς οι επαγγελματίες να μην πληρώσουμε τίποτα…