Με «πόθεν έσχες» θα πραγματοποιείται από την 1-1-2013 κάθε αγορά ή ανέγερση ακινήτου, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει την ευνοϊκή διάταξη που προέβλεπε την αναστολή του μέτρου μέχρι την 1- 1 – 2014, η οποία είχε αρχικά θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας τόνωσης της κτηματαγοράς.
Η απόφαση αυτή περιλαμβάνεται στο γενικότερο πακέτο μέτρων για την αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, που προβλέπει επίσης τη φορολόγηση των ακινήτων χωρίς αφορολόγητο και από το πρώτο ευρώ, αλλά και την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, με στόχο οι συνολικές εισπράξεις του Δημοσίου από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας να προσεγγίσουν τα 3 δισ. ευρώ ετησίως.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οι ρυθμίσεις εξετάσθηκαν χθες σε μία ακόμη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του φορολογικού νομοσχεδίου που θα συνοδεύσει τον νέο προϋπολογισμό. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπήρξε για το θέμα του πόθεν έσχες, καθώς η αναστολή του μέτρου θα «έτρεχε» με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς για έναν ακόμη χρόνο προκειμένου να ενθαρρύνει κεφάλαια που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό ή βρίσκονται στα σεντούκια να επενδυθούν στα ακίνητα προσδίδοντας μία αναπτυξιακή διάσταση στην ελληνική οικονομία. Από την άλλη πλευρά υπήρχαν απόψεις που υποστήριζαν ότι τα αποτελέσματα της αναστολής υπήρξαν μέχρι σήμερα πενιχρά και η παράταση του μέτρου θα λειτουργούσε περισσότερο ως παράθυρο ξεπλύματος μαύρου χρήματος παρά ως αναπτυξιακό μέτρο. Ετσι αποφασίστηκε η επαναφορά του «πόθεν έσχες» σε συνδυασμό με την καθιέρωση του περιουσιολογίου, που θα δίνει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές Αρχές να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή τις περιουσιακές μεταβολές των φορολογουμένων.
Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ
Ανάλογος προβληματισμός – και συνεχείς αλλαγές σεναρίων – επικρατεί και στο θέμα της φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, με τις αρχικές σκέψεις για επιβολή κλιμακωτού φόρου από 10% έως 45% να εγκαταλείπεται. Και αυτό καθώς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι η μέση ετήσια πρόσοδος όσων εκμισθώνουν ακίνητα δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να στερείται σημαντικά έσοδα εφόσον ο συντελεστής παρέμενε στο 10%. Τα νέα σενάρια κάνουν λόγο για αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια από το πρώτο ευρώ και με συντελεστές που θα ξεκινούν από το 15% έως και 20%.
Η επιβολή του ενιαίου φόρου κατοχής
Από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής τους αξίας θα φορολογούνται στο εξής τα ακίνητα των 5,6 εκατ. φορολογουμένων σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την επιβολή του ενιαίου φόρου κατοχής. Ο φόρος αυτός θα αντικαθιστά όλους αυτούς που σήμερα βαρύνουν τα ακίνητα (τέλος ηλεκτροδότησης, ΦΑΠ, ΤΑΠ κ.λπ.), θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας ανεξάρτητα αν ιδιοχρησιμοποιείται ή αποφέρει εισόδημα και θα αφορά ακόμη και στα γραφεία, στα καταστήματα, στα αγροτεμάχια και τις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού εκτάσεις, ακόμη και εάν σε αυτές έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα!
Τα μοναδικά ακίνητα που θα απαλλάσσονται εξετάζεται να είναι οι αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και καλλιεργούνται χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και στην περίπτωση αυτή να υπάρξουν περιουσιακά κριτήρια. Η επιβολή του φόρου προτείνεται να είναι κλιμακωτή, με συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,1% για αξία ακινήτων από 0 – 100.000 ευρώ. Για αξία ακινήτων από 100.000-200.000 ευρώ ο συντελεστής προτείνεται να διαμορφωθεί στο 0,2%, ενώ όσο… εκτοξεύεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις ο συντελεστής να φθάσει ακόμη και το 3%!
Σημειώνεται ότι σήμερα το τέλος ηλεκτροδότησης ακινήτων αποδίδει στο Δημόσιο περί τα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ ο ΦΑΠ (που αντικατέστησε το ΕΤΑΚ) περί τα 600 εκατ. ευρώ. Η ενοποίηση όλων των φόρων επί των ακινήτων αποτελούσε προεκλογική δέσμευση και των δύο μεγάλων κομμάτων. Το οικονομικό επιτελείο της τρικομματικής σημερινής κυβέρνησης είχε εξετάσει σενάρια για την επιβολή φόρου 150 ευρώ επί των εκμισθωμένων ακινήτων, κάτι που απέρριψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός). Ο νέος φόρος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται ότι θα αποδώσει πολύ περισσότερα από τα 2,4 δισ. ευρώ λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και δεν αποκλείεται τα έσοδα να υπερβούν ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ.
kerdos.gr