Η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως επιστημονικά επισφαλή και δεοντολογικά άστοχη, τη μεταφορά του γλυπτού που απεικονίζει τον ποταμό – θεό Ιλισσό από το Βρετανικό Μουσείο προς το μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Το αριστουργηματικό γλυπτό έχει αποσπαστεί βιαίως από τον Έλγιν μαζί με πολλούς άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς, από το αέτωμα του Παρθενώνα.
Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε η μεταφορά και η έκθεση του γλυπτού δημιουργεί όχι απλώς απορίες, αλλά εγείρει και έντονες αντιδράσεις, αφού το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε το γεγονός την παραμονή της έκθεσης και όταν το γλυπτό ήταν ήδη στο Ερμιτάζ. Η καθυστερημένη δημοσιοποίηση, που αντίκειται στην πρακτική των μουσείων, αφήνει έκθετο το Βρετανικό Μουσείο το οποίο μάλλον οδηγήθηκε στην εν κρυπτώ μεταφορά φοβούμενο αντιδράσεις.
Τα αριστουργήματα της αρχαιότητας αποτελούν κεφάλαιο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι ως θραύσματα αρχαιοκαπηλίας και εμπορίας, αλλά ως οργανικά μέρη του τόπου δημιουργίας τους, εντός του οποίου συστήνουν μια ευρεία αρχιτεκτονική και πλαστική ενότητα . Παρά τις εύλογες, πολυετείς προσπάθειες επανόδου και επανένταξης, τα γλυπτά, συνεχίζουν να είναι κτήμα του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, εκμεταλλεύεται τον πολιτιστικό αυτό πλούτο για δικό του όφελος με αμφίβολη την ασφάλειά του κατά τη μεταφορά και έκθεση στο μουσείο της Αγίας Πετρούπολης.
Με αφορμή αυτό το γεγονός θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι η εξάντληση του θέματος στη επικοινωνιακή διαχείριση στην οποία προσχώρησε πρόσφατα η συγκυβέρνηση – με την επίσκεψη της κ. Αλαμουντίν και της προώθησης του θέματος της διεκδίκησης από το δικηγορικό της γραφείο – είναι μάλλον αβαθής και εν τέλει απογυμνώνει το θέμα από τα επιστημονικά και ηθικά του χαρακτηριστικά.
Έχουμε ήδη ζητήσει από την συγκυβέρνηση, μέσω της τοποθέτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, να θέσει το ζήτημα πολιτικά, θεσμικά και με σοβαρότητα και να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρηχά επικοινωνιακά τρικ, για το σημαντικότατο ζήτημα της επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο.